S.I.O.M - SERVICII INTEGRATE DE OCUPARE IN MUNCĂ IN REGIUNEA VEST

19 noiembrie 2012, 09.35 - Afaceri   Social

Bucuresti - 19 noiembrie 2012 -

Asociaţia „ADL-Progres”, în parteneriat cu Fundaţia Centrul de Afaceri si Meserii EUROTRAINING, au implementat proiectul „S.I.O.M - SERVICII INTEGRATE DE OCUPARE IN MUNCA IN REGIUNEA VEST” cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 5, Domeniul major de intervenţie 5.1, Contract nr POSDRU/103/5.1/G/78709. Perioada de implementare a fost cuprinsa intre 01.12.2010 si 30.11.2012.

Obiectivul general al proiectului a vizat atragerea şi menţinerea unui număr cât mai mare de persoane pe piaţa muncii, creşterea ratei de ocupare, a mobilităţii geografice şi ocupaţionale pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, a şomerilor, în special a şomerilor de lungă durată şi a persoanelor inactive din Regiunea Vest.

Principalele activităţi derulate in cadrul proiectului au fost:

-       informare profesională - furnizarea de informaţii legate de evoluţia pieţei muncii, analiza ocupaţională, posibilităţi de instruire, modalităţi de folosire a testelor de autoevaluare

-       consiliere profesională şi orientare în carieră - identificarea problemelor clientului; stabilirea, împreună cu persoanele consiliate a paşilor ce trebuie parcurşi pentru alegerea ocupaţiei/ meseriei, pentru încadrarea în muncă sau formarea profesională; formularea obiectivelor şi a scopurilor clientului; întocmirea bilanţului profesional al persoanei consiliate,

-       mediere pe piaţa muncii care a presupus punerea în legatură a angajatorilor cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în vederea stabilirii de raporturi de muncă sau de serviciu,

-       organizarea gratuită a urmatoarelor cursuri: tehnicieni, echipamente calcul şi reţele (1 grupă), cosmetician, coafor (1 grupă), ospătar (1 grupă), manichiurist – pedichiurist (2 grupe), operator introducere, validare şi prelucrare date (3 grupe), competenţe antreprenoriale (2 grupe), maseur (2 grupe) şi barman (2 grupe). Toate aceste cursuri sunt autorizate de ANC (CNFPA),

-       servicii de consultanţă antreprenoriala pentru demararea de mici afaceri sau activităţi independente.

La finalizarea proiectului am realizat următorii indicatori :

- 456 persoane au fost informate prin campania de promovare organizata in regiune - 113,7% fata de cit am prevazut in proiect;

- 420 de persoane au beneficiat de informare şi consiliere profesională şi de orientare în carieră - reprezentind 140% fata de estimarea initiala prin proiect;

- 252 de persoane înscrise la cursurile de formare profesională (112%) cu o rată de promovabilitate de 91,2% fata de 90% estimat;

-  97 persoane au beneficiat de servicii de mediere pe piaţa muncii - 121,2% şi 25 de persoane au primit servicii de plasare asistată – 104%;

- 31 persoane au beneficiat de servicii de consultanţă şi asistenţă pentru demararea de afaceri sau activităţi independente şi  6 persoane si-au creat o afacere proprie - 103%.

Bugetul total al proiectului a fost de 2.012.193 lei, din care 1.897.245 lei finanţare nerambursabilă (1.726.492,95 lei din FSE, 170.752,05 lei din bugetul naţional), 39.000 lei contribuţia proprie a organizaţiilor partenere si 75.948 lei valoare neeligibilă a proiectului.

Maria Talpa, manager proiect

Relaţii si detalii: