31 iulie 2012, 03.48 - Social

Bucureşti - 31 iulie 2012 - În data de 30.07.2012, în jurul orelor 15.20, a avut loc un eveniment ce a constat într-un accident produs cu autovehiculul ce transporta persoane la baza de agrement din subteranul Salinei Praid.

Salvatorii Salinei Praid au intervenit prompt în extragerea și acordarea primului ajutor a tuturor persoanelor și au dat întreaga asistență autorităților, de asemnea foarte prompte și profesioniste în intervenția lor: SMURD, ISU, IPJ Hargita, ITM.

Din primele cercetări efectuate, inclusiv cu privire la firma de transport responsabilă – S.C. GAS-TOUR S.R.L. – au rezultat următoarele:

La minus 260 metri, șoferul a pierdut controlul volanului și autobuzul s-a izbit repetat de pereții laterali aproximativ pe 150 metri, pe planul înclinat descendent, oprindu-se în urma unei coliziuni cu un pilier (coloană masivă de sare).

Sunt două ipoteze:

1. șeferul a fost incapacitat – i s-a făcut rău – ipoteză pe care o cercetează și o vor soluționa medicii;

2. frânele autovehiculului au cedat – ipoteză pe care o cercetează Poliția și o vor soluționa experții auto.

Șoferul, din picina rănilor și a șocului, nu a fost în măsură să dea detalii concludente asupra cauzei accidentului.

Accidentul s-a soldat cu 12 victime, rănite în diferite grade de gravitate.

Directorul Salinei Praid, deși în concediu medical, s-a ocupat personal de situația victimelor accidentului, sens în care a dispus ca reprezentanți ai Salinei Praid să viziteze pacienții internați, ca urmare a acestui eveniment, la Spitalul de Urgență din Tg. Mureș, pentru a se interesa de situația sănătății acestora și pentru a-i asigura de compasiunea și de întreg sprijinul societății. Cu această ocazie, am primit cu satisfacție vestea că cinci dintre persoanele internate au avut o evoluție bună a stării de sănătate și au fost externate.

Principala grijă a Societății Naționale a Sării este ca acest eveniment să rămână unic, să nu se mai repete, sens în care, pentru siguranța turiștilor, directorul Salinei Praid a dispus firmei auto să suplimenteze, inclusiv redundant, verificările personalului și autovehiculelor rămase în exploatare.

Atât Salina Praid cât și Societatea Națională a Sării S.A. București au informat MECMA și au constituit comisii proprii de anchetă, comisii în care au invitat și reprezentanți ai firmei auto responsabile, anume S.C. GAS-TOUR S.R.L.

Toate datele acestor anchete vor fi transmise autorităților competente și vor constitui, în mod transparent, baza unui set de măsuri care urmărește să facă irepetabil acest eveniment.

Cuvinte cheie:  Salina Praid  accident  cercetări