Ernst & Young prezintă: Top 10 riscuri şi oportunităţi de afaceri la nivel global

07 iunie 2011, 11.08 - Afaceri   Social

Bucureşti - 07 iunie 2011 - Cum volatilitatea mediului de afaceri continuă să crească, organizaţiile globale sunt forţate să devină mai rapide şi mai suple. In următorii trei ani, acestea văd cele mai oportunităţi rezultând din îmbunătăţirea agilităţii lor operaţionale şi din "optimizarea" competitivităţii costurilor. Acesta este mesajul clar care reiese din noul raport Ernst & Young – Riscuri si oportunităţi transformate in rezultate.

Primele patru oportunităţi de afaceri la nivel mondial se referă toate la investiţii în procese, instrumente, training, IT, inovaţie, şi execuţia strategiei. Îmbunătăţirea implementării strategiei la nivelul funcţiilor unei afaceri este clasată pe locul numărul unu, toate organizaţiile spunând ca doresc să îmbunătăţească modul în care îşi comunică viziunea de afaceri, obiectivele şi strategia, precum şi modul în care implică toate departamentele (operaţional, financiar, HR, IT, etc.) în procesul de planificare strategică, inclusiv în bugetare şi previzionare.

Această abordare aduce o diferenţă majoră modului în care organizaţiile au răspuns în trecut la recesiune. În mod tradiţional, companiile au căutat oportunităţi de piaţă într-o fază mult mai timpurie din dezvoltarea lor. În schimb, astăzi, suntem martorii la afaceri care "se uită atent înainte de a sări" şi care vor să se asigure că au capacitatea şi punctele forte inovatoare pentru a avea un impact real pe pieţele alese. Studiul arată că atât la nivel de ţări cat si de industrii, corporaţiile pun accent pe agilitate operaţionala şi pe competitivitatea costurilor. Acest aspect se observa pe pieţele mature şi pe cele emergente, deşi sunt unele indicii că în pieţele emergente organizaţiile sunt mai sensibile la necesitatea de a adopta modele mai mature de operare, structuri, procese şi controale de afaceri, precum şi de a reacţiona la schimbările ce ţin de competitivitate.

Surprinzător, creşterea cererii din pieţele în curs de dezvoltare apare doar la numărul cinci în clasamentul de oportunităţi. Într-adevăr, una din cinci organizaţii a declarat că şi-a redus din focusul de pe Asia, în urma obstacolelor de acolo, ca să se concentreze pe piaţa lor de origine. Totuşi sunt semne ca aceasta oportunitate va creşte până în 2013.

Indiferent de piaţă studiul arată că reglementarea şi conformitatea continuă să reprezinte cel mai mare risc pentru afacerile globale. Companiile din pieţele emergente, inclusiv China, India, Rusia şi Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (MENA) spun că impactul riscurilor de reglementare şi de conformitate este de aşteptat să se diminueze până în 2013. Pentru a gestiona aceste riscuri, 59% dintre organizaţii sunt căută modalităţi de a consolidare a funcţiei de gestionare a riscurilor.

Riscurile asociate cu managementul talentelor continua să crească. Acesta este al treilea risc in Top 10 şi, în mod interesant, se clasează printre primele patru provocări pentru aproape toate sectoarele. Acest risc este, de asemenea, de aşteptat să scadă în importanţă până în 2013.

- Sfârşit -

Note pentru editori:

Top 10 riscuri de afaceri la nivel global:
1. Reglementare şi conformitate
2. Reducerea costurilor
3. Managementul talentelor
4. Presiunea asupra preţurilor
5. Tehnologiile emergente
6. Riscurile de piaţă
7. Extinderea rolului statului
8. Ieşirea lenta din recesiune
9. Acceptarea riscurilor sociale / CSR
10. Accesul la credite

Top 10 oportunităţi de afaceri la nivel global:
1. Îmbunătăţirea executării strategiei la nivelul funcţiilor de afaceri
2. Investiţiile în procese, instrumente şi training pentru a atinge o productivitate mai mare
3. Investiţiile în IT
4. Inovarea la nivel de produse, servicii şi operaţiuni
5. Creşterea cererii în pieţele emergente
6. Investiţiile în cleantech
7. Excelenţa în relaţiile cu investitorii
8. Noi canale de marketing
9. Fuziuni şi achiziţii
10. Parteneriatul public-privat

Metodologia de cercetare:
Primul val de cercetare a fost realizat de Oxford Analytica. Un grup de directori şi mai mult de 75 de analişti, reprezentând şapte industrii, au fost rugaţi să clasifice Top 10 oportunităţi de afaceri şi riscurile atât pentru momentul actual cât şi pentru 2013.

Al doilea val de cercetare a fost realizat de Oppermann. Aceasta a cuprins un sondaj pe un eşantion mare de companii si oficialităţi din 15 ţări, în scopul de a ordona in top riscurile şi oportunităţile, de a estima dacă aceste provocări vor fi mai mult sau mai puţin importante în 2013 şi de a descoperi modul în care organizaţiile de top din fiecare din cele şapte industrii răspund la aceste provocări.

Ca parte a cercetării, am intervievat mai mult de 750 de directori executivi - CEO / CFO / COO / CDO / directori de strategie si de risc / directori executivi - la nivel mondial.

Despre Ernst & Young

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 141,000 de angajaţi în 700 de birouri din 140 de ţări şi venituri de aproximativ 21.3 miliarde dolari în anul 2010. Reţeaua noastră integrată la nivel global şi resursele din cadrul acesteia ne ajută să le acordăm clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile oferite de piaţă în întreaga lume. În România, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei 450 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri in Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Chişinău. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com.

Claire Vernon
Relaţii Media Globale
Ernst & Young Global
claire.vernon @ uk.ey.com