Marcați de lipsuri și de condiții grele de trai, patru copii pot fi ajutați să meargă la școală prin campania „1 copil încălțat = 1 destin dezlegat”, lansată de Narada

23 septembrie 2024, 01.06 - Media / Publicitate   Social   Evenimente

București - 23 septembrie 2024 -

Sorin, Samuel, Anita, Samida sunt patru copii care locuiesc în Viștea de jos, Brașov și Lunca Bradului, județul Mureș a căror viață este marcată de sărăcie și de suferință. Pentru ei școala e un dar și un lux totodată, iar ca ei sunt mii de copii, în toate zonele țării, potrivit unei cercetări desfășurate în acest an de organizația Narada.

Poveștile lor de viață și nevoile de ajutor și intervenție pentru acești copii, astfel încât să nu abandoneze școala din cauza faptului că nu au cele necesare pentru a studia, stau la baza celui mai important demers și al celei mai mari campanii de mobilizare socială, „1 copil încălțat = 1 destin dezlegat”, lansate de organizația Narada, în colaborare cu Inditex. Prin această campanie, Narada își propune să reducă inegalitatea de șanse în procesul educațional și să ajute copiii în pericol de abandon școlar să se simtă mai puțin marginalizați și rușinați din cauza lipsurilor de bază, cum ar fi un ghiozdan, rechizite, o geacă de iarnă sau o pereche de ghete. Un astfel de kit complet, pentru un copil, costă 600 de lei, iar până acum s-au strâns suficiente resurse din donații fizice sau din partea diferitelor companii pentru a putea fi ajutați 2100 de copii. Însă este nevoie de mai mult, iar poveștile de viață ale multor copii o arată din plin.

Copiii fără identitate

Așa cum este cazul a trei frați, Samuel (14 ani), Anita (13 ani), Samida (10 ani) pentru care bunica Veta este mamă, tată, bunică și singurul sprijin din viața lor. Aceștia s-au născut în străinătate, iar în urmă cu zece ani mama lor i-a părăsit și tatăl a rămas departe de casă pentru a-i ajuta financiar. El i-a adus pe copii în satul Viștea de Jos, la mama sa. Iar de atunci bunica muncește cu ziua pentru a putea să-i trimită la școală. Deoarece nu aveau certificate de naștere românești, copiii nu au putut să beneficieze de niciun drept (alocație, tichete sociale sau burse), astfel că lupta pentru supraviețuire a fost cât se poate de reală. „De aproximativ doi ani bunica le-a devenit tutore în instanță și au acte în regulă și drepturile care li se cuvin. Vin zilnic la școală și se străduiesc să învețe, fiind niște copii timizi, buni și bine crescuți. Însă ei trăiesc de pe o zi pe alta într-o casă formată din două camere, neavând condiții minime de trai (apă, gaz, salubritate)”, le spune povestea Roxana Bălan, mediator școlar la Școala Viștea de jos, Brașov.

Copilul ce și-a făcut bloc de desen din două foi de matematică

În aceleași condiții trăiește și Sorin, un băiețel din clasa a III-a, de la o școală din județul Mureș. El locuiește împreună cu cei trei frați ai săi și părinții lui într-o singura camera de bloc, unde nu au apă curentă și nu sunt racordați la canalizare. Condițiile din locuință sunt improprii, iar băiețelul, deși ar avea capacitate și potențial pentru învățare, nu are spațiu adecvat și nici resursele necesare. Mama este analfabetă, casnică, iar tatăl lucrează ocazional și consuma frecvent alcool, după cum spune Maria Peter, profesor învățător la școala din Lunca Bradului, județul Mureș unde învață Sorin. „Este un copil ascultător, cel mai mare dintre frați, este grijuliu și îi place școala. La ultimul proiect, pentru a nu se face de rușine în fața colegilor că mereu nu are, a lipit două foi de matematică cu scotch și l-a desenat pe Ion Creangă și a și scris informații despre scriitor”, îl caracterizează aceasta, emoționată inclusiv de perspicacitatea, dar și de bunătatea copilului. „Este pasionat de matematică, dar îi lipsește sprijinul familiei. Când crește, își dorește un loc de muncă pentru a-și ajuta familia și frații mai mici, bunătatea din ochii lui citindu-se atunci când primește ceva și pune în buzunar să le ducă și fraților.  Nu intra în conflicte cu colegii, nu vorbește urât și mereu mă îmbrățișează. Sorin nu a fost în nicio excursie cu clasa, deoarece părinții nu își permit cheltuielile”, adaugă Maria Peter, care spune că el este unul dintre zecile de copii cu probleme din școala lor, copii proveniți din familii la limita sărăciei, cu părinți plecați în străinătate, deoarece în zona nu sunt locuri de munca sau copii din familii destramate.

Istoriile de viață ale lui Sorin, Samuel, ale Anitei și Samidei, cât și condițiile lor de viață sau dorința de a învăța sunt istoriile multor alți copii din România, care pot fi citite în „Jurnal al profesorilor” pe site-ul campaniei, descult.hartaedu.ro/, povești care vorbesc despre copiii care se simt marginalizați și rușinați din cauza lipsurilor de bază, cum ar fi un ghiozdan, rechizite, o geacă de iarnă sau o pereche de ghete.

Prin „1 copil încălțat = 1 destin dezlegat”, Narada își propune să adune cât mai mulți susținători în aceeași cauză pentru a ajuta minimum 2500 de copii, pentru început, să se reîntoarcă în această toamnă la școală, fără a-și mai căra cărțile în pungă și fără a le mai fi rușine că poartă haine căpătate și nu au niciodată rechizite sau pantofi. Pentru ei, toți cei care vor să se implice pot dona fie printr-un SMS la numarul 8864 cu textul EDUCATIE sau online pe descult.hartaedu.ro. În această perioadă, echipa Narada a achiziționat cele necesare și vizitează comunități pentru a le oferi copiilor aceste resurse, pentru a-i ajuta să aibă o șansă egală la educație și pentru a preveni abandonul școlar.

Acestui exercițiu de mobilizare socială propus de Narada, prin intermediul căruia se dorește evitarea abandonului școlar și un eșec de proporții privind actul educațional, s-au alăturat și alte companii importante precum Amazon, BIC România, Frisbo și Fan Courier.

Despre NARADA

Organizația Narada a luat ființă în urmă cu mai bine de cinci ani, când co -fondatoarea organizației, Andra Munteanu, a citit un studiu despre motivele abandonului școlar în rândul copiilor. Născută sub umbrela Romanian Business Leaders, Narada are viziunea de a construi o Românie în care fiecare copil are acces la o educație de calitate, care să-l pregătească pentru succesul în viață și în carieră. Cu o echipă multi-disciplinară de profesioniști care abordează problema cu soluții integrate, utilizând tehnologia și transferul de know-how, dar și experiența profesională, cu un mod de lucru tehnocrat și planificat, Narada își propune misiunea de a mobiliza comunitățile pentru a găsi soluții de transformare a sistemului educațional.

Despre INDITEX

Inditex este o companie globală de fashion retail care operează o rețea integrată de magazine fizice și online aparținând brandurilor Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home și Lefties. Cu un model de afaceri axat pe inovare constantă și servicii pentru clienți, Inditex operează pe peste 200 de piețe și s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2040.

Cuvinte cheie:  NARADA  INDITEX  Fabrica de PR