Tendințele pieței muncii în 2024: Așteptările angajaților vs. perspectivele specialiștilor HR

16 septembrie 2024, 02.20 - Afaceri   Social

București - 16 septembrie 2024 -

Într-o perioadă marcată de schimbări semnificative în piața muncii, Smartree, în colaborare cu Irina Filip, Cafeneaua cu Joburi Wellington și ReMArkable Consulting, a finalizat un studiu de piață ce oferă perspective valoroase pentru angajați și angajatori. Studiul evidențiază tendințele și previziunile privind dinamica pieței muncii din România, abordând în paralel opiniile angajaților și specialiștilor HR.

Dorința de schimbare domină piața muncii

Un aspect surprinzător al studiului, arată că 60% dintre angajații intervievați intenționează să își schimbe locul de muncă în 2024. Aceasta dorință reflectă o creștere semnificativă a mobilității, în comparație cu anii anteriori. Dintre aceștia, angajații cu o vechime de până la 15 ani sunt cei mai dornici să exploreze noi oportunități, în contrast cu cei din poziții executive care preferă stabilitatea.

Creșterea fluctuației personalului în IT și servicii

În sectorul IT, dinamismul și cererea crescută de competențe specializate conduc la o prognoză de creștere a fluctuației personalului, 41% dintre specialiștii HR așteptându-se la acest fenomen. Industria serviciilor, pe de altă parte, prezintă cea mai mare rată de anticipare a fluctuației, cu 85% dintre respondenți ce confirmă schimbările frecvente ale locului de muncă, subliniind natura volatilă a acestui sector.

Motivația angajațiilor de a rămâne în companie

Pentru a înțelege ce îi motivează pe angajați să rămână pe termen lung într-o companie, studiul a identificat trei factori principali: oportunitățile de dezvoltare profesională (47%), pachetele de beneficii atractive (33%) și relația bună cu managerul (18%). Aceste elemente sunt cruciale pentru companiile care doresc să atragă și să rețină talente valoroase.

Factori cheie pentru retenția angajaților

Rezultatele studiului reflectă o tendință semnificativă de mobilitate în rândul angajaților, ceea ce reprezintă atât o provocare cât și o oportunitate pentru companii. Este esențial ca angajatorii să înțeleagă și să răspundă nevoilor angajaților pentru a atrage și a reține talentele valoroase. Oportunitățile de dezvoltare profesională, pachete de beneficii atractive și crearea unui mediu de lucru pozitiv sunt factori cheie pentru a asigura loialitatea angajaților. Un alt aspect interesant legat de pachetul de beneficii este că în timp ce 47% din specialiștii HR preconizează o creștere a salariilor cu procentul minim standard acordat anual, 49% dintre angajați/candidați sunt de părere că nu pot avea parte de o creștere a veniturilor salariale doar dacă își vor schimba locul de muncă.

Cuvinte cheie:  specialiști HR angajați IT retenția angajaților