Sensuri şi semnificaţii ale proiectului EUPD pentru studenţii cu dizabilități din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, beneficiari ai acestuia

Bucureşti - 09 decembrie 2013 -

Investeste în oameni!

FONDUL SOCIAL EUROPEAN

Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Axa prioritară 1 „Educatia şi formarea profesională in sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”

Domeniul major de intervenţie 1.2 „Calitate în învăţământul superior”

Numărul de identificare al contractului: POSDRU/86/1.2/S/63951

Titlul proiectului:“Dezvoltarea şi implementarea unui program-pilot integrat pentru creşterea accesului la învăţământul superior pentru persoane cu dizabilităţi”

Beneficiar: Ministerul Educaţiei Naţionale

Proiectul-pilot POSDRU ″Educație Universitară pentru Persoane cu Dizabilități″ (EUPD)

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) derulează alături de Ministerul Educației Naționale în perioada noiembrie 2010-decembrie 2013 proiectul strategic POSDRU „Dezvoltarea şi implementarea unui program-pilot integrat pentru creşterea accesului la învăţământul superior pentru persoane cu dizabilităţi.

Proiectul vizează crearea de oportunități pentru îmbunătățirea accesului la educație, în cadrul învățământului superior de nivel licență și master, prin dezvoltarea și implementarea unui program-pilot integrat pentru asistarea a 300 persoane cu dizabilități și implementarea acestuia la nivelul a 3 instituții de învățământ superior, inclusiv prin utilizarea TIC.

Folosind metoda interviului echipa proiectului din cadrul ULBS încercăm să suprindem percepţia, dar şi reprezentarea pe care proiectul EUPD a avut-o pentru studenţii cu dizabilităţi, beneficiari ai proiectului din cadrul ULBSibiu.

La propunerea de a descrie experienţa anterioară  derulării proiectului pe care aceştia au avut-o, studenţii intervievaţi au prezentat-o ca fiind marcată de „probleme financiare” şi „probleme sociale” (Alina Aurelia Cândea). Problemele sociale la care studenţii au făcut referire se axau pe stigmatizare (Nedelcu Mihaela, Rebegel Teodor) (afirmaţii din partea colegilor sau cadrelor didactice „e imposibil să faci faţă procesului educaţional la nivel universitar” sau „handicapaţii nu au ce căuta aici” (Elena Claudia Dumitra),  pe lipsa de spaţii accesibilizate (cursuri la etaj în clădiri în care nu exista lift sau rampă), necunoaşterea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi de către administratorii de cămine (Denisa Droșca), cadrele didactice sau studenţi, reticenţa, rezervele colegilor, lipsa de disponibilitate a dascălilor de a-şi adapta  metodele de predare şi mai ales de evaluare.

Participarea studenţilor ULBS  la proiect, a fost calificată, atât ca o oportunitate, ca o provocare, cât şi ca o şansă spre a fi tratat ca ceilalţi, care nu fac parte din categoria persoanelor cu dizabilităţi (Cosmin Gliga).

Sub aspect informaţional, participarea la acest proiect a fost considerată o ocazie de dezvoltare, de îmbogăţire a cunştinţelor, de abordare pozitivă a provocărilor vieţii: „intrarea mea în proiect a fost o provocare, sunt mereu captivat de lucruri noi, prin care pot să mă dezvolt şi să mai adaug ceva cunoştinţe la cultura mea generală, la modul de a vedea problemele şi de a găsi soluţii” (Cătălin Mătușa).

Sub aspect relaţional, proiectul a oferit pentru studenţii cu dizabilităţi, „mediul de cunoaştere a altor colegi care se confruntă cu probleme asemânătoare, ocazia de a cunoaşte adevăraţi oameni (cadre didactice, mentori, colegi) care ştiu ce înseamnă principiul egalităţii de şanse”, dar şi „sentimentul de siguranţă, suport şi sprijin” (Nora Diana Coman, Mihaela Moraru).

Sub aspect financiar, proiectul a permis studenţilor, declară aceştia „să-şi cumpere cărţi mai multe”, să-şi plătească cazarea, să participe la evenimente la care fără suport financiar nu s-ar fi putut implica (Alina Aurelia Cândea).

Activitatea studenţească în care persoanele intervievate au simţit sprijinul mentorului a fost configurată de acţiuni precum: sprijin moral şi psihologic (încurajări constante) (Minea Elena), facilitarea relaţiei cu cadrele didactice, cu personalul administrativ, accesarea unor oportunităţi (stagii practice, voluntariat) (Bianca Beu, Denisa Droșca), diseminarea unor informaţii privind sistemul de învăţământ, sprijin în elaborarea lucrărilor de licenţă/ dizertaţie, materiale bibliografice (Cătălin Mătușa), îndrumări, susţineri, reaţionarea cu cadrele didactice şi cu conducerea facultăţilor sau universităţii (Ștefănel Adrian Brânzan, Ilie Muntean, Mihaela Nedelcu, Mihai Lungu, Ionuț Socianu, Valeriu Solomon).

Experienţa acumulată îşi va spune cuvântul în privinţa contribuţiei fiecărui student la succesul ulterior în parcursul educaţional universitar (Diana Bogdan). acţiunile, activităţile, rezultatele şi reuşita lor vor şi modele şi exemple că se poate pentru cei ce vor veni după noi. Toţi respondenţii consideră că „au dovedit că o persoană cu dizabilităţi uneori foarte grave poate absolvii cu succes o facultate. Prin acest proiect şi prin implicarea studenţilor cu dizabilităţi la activităţile proiectului, „mediul universitar a devenit mai atent şi mai conştient de nevoile studenţilor cu dizabilităţi”. Un alt student intervievat a spus „proiectul mi-a dovedit faptul că se poate să realizezi ceva dacă îţi doreşti cu adevărat” (Alina Aurelia Cândea).

Planurile de viitor ale studenţilor cu dizabilităţi sunt legate de finalizarea studiilor de licenţă, continuarea/ finalizarea studiilor masterale, găsirea unui loc de muncă/ accesarea unor locuri de muncă în străinătate (Raluca Runcan, Octavian Popoviciu, Carmen Nicola, Daniel Ciprian Erciulescu).

În privinţa schimbării mentalităţii din mediul universitar, raspunsurile afirmative sunt undeva „între speranţă şi convingere”: „Proiectul a reuşit să schimbe mentalităţi, a dovedit că se poate” (Mădălina Bobeică); „A schimbat nu doar mentalităţile profesorilor, ci şi ale celorlalţi studenţi” (Denisa Droșca) şi „Nu sunt sigură, dar tare mult mi-aş dori ca acest lucru să se fi schimbat” (Mihaela Nedelcu); „Toate schimbările produse de acest proiect se vor vedea în timp şi vor depinde de mai mulţi factori” (Anamaria Bârsan).

Rezultatele pe acest palier al schimbărilor au fost reflectate, în opinia respondenţilor de „adaptarea materialelor didactice”, a „tehnicilor de predare şi evaluare”, de măsurile pentru facilitarea activităţilor universitare (Robert Vornicescu).

Acest proiect este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, şi se înscrie pe Axa prioritară 1 – „Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”, Domeniul Major de Intervenţie: 1.2 - „Calitate în învăţământul superior”.

Cuvinte cheie:  ULBS  MEN  proiect  UE