Platforma Dansului Contemporan, „ambasador cultural” al României

23 septembrie 2009, 01.57 - Artă & Entertainment

Bucureşti - 23 septembrie 2009 - Platforma Dansului Contemporan, evenimentul maraton care a deschis stagiunea 2009-2010 a Centrului Național al Dansului București (CNDB), s-a încheiat cu un bilanț pozitiv: evenimentul este considerat un succes de public și de critică.

„Foarte inspirat, foarte plin de viață, plin de modalități deschise de a explora idei” sunt cuvintele lui Benjamin Perchet de la Maison de la Danse din Lyon, Franța, organizatorul Bienalei de Dans, despre Platformă.

„Îi știam deja pe o parte dintre ei”, a declarat Sandra Noeth, dramaturg al Tanzquartier Wien, referindu-se la artiștii români din cadrul Platformei și a adăugat despre eveniment că este „foarte deschis și relaxat; am apreciat deosebit atmosfera de lucru fără constrângeri”.

„A fost foarte bine că s-a întâmplat din nou, după 11 ani. Poate că ar trebui să se repete mai des”, a remarcat Cosmin Manolescu, din partea Fundației Gabriela Tudor (fostă Proiect DCM, organizatorul din 1998 al primului eveniment similar în România; ediția din 2009 este prima în organizarea CNDB.)

Alți selecționeri au observat că se vorbește poate prea mult în unele spectacolele de dans, dar toată lumea a fost de acord că există extrem de mult potențial și o mare diversitate artistică. Coregrafa americană Jennifer Lacey a apreciat „decizia conștientă de a rămâne în acest loc și de a construi” a artiștilor din comunitatea de dans contemporan românesc.

În fine, vestea cea bună este confirmarea interesului, pe scena internațională, pentru dansul contemporan din România, care va putea fi prezentat în străinătate. Acest lucru va fi posibil inclusiv prin programe culturale de schimb și în funcție de existența finanțărilor din partea autorităților române.

„Vă mulțumesc tuturor că sunteți aici”, s-a adresat în engleză Mihai Mihalcea, directorul CNDB, în fața invitaților din străinătate și a artiștilor participanți la Platforma Dansului Contemporan, duminică seara, pe 20 septembrie. El a mai mulțumit echipei CNDB, fără de care organizarea Platformei nu ar fi fost posibilă.

Platforma Dansului Contemporan a ajuns la final, dar stagiunea CNDB continuă, iar evenimentele la zi vor fi anunțate, ca de obicei, online la www.cndb.ro

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) este singura instituţie publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor creată cu scopul de a susţine, dezvolta şi promova dansul contemporan. Statutul său de instituţie de spectacole dar şi de finanţator al coregrafiei contemporane - rol jucat asemeni Centrului Naţional al Cinematografiei în cazul cinematografiei româneşti - face din CNDB o instituţie singulară şi vitală pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România.

Platforma Dansului Contemporan este un eveniment
Recomandat de Radio Guerilla
Parteneri media TVR, 24-FUN, Hotnews.ro, Zoom
Prezentat de Mediafax.ro