Experți, autorități și companii private din zece țări, reuniți la București pentru combaterea economiei subterane

27 aprilie 2015, 04.34 - Afaceri   Evenimente

Bucureşti - 27 aprilie 2015 -

Oficiali din domeniul politicii fiscale și reprezentanți ai autorităților de aplicare a legii din zece țări europene și asiatice s-au întâlnit la finele săptămânii trecute la București, timp de două zile, pentru a stabili viitoarele strategii de stopare a pierderilor de miliarde de dolari cauzate de comerțul ilegal, produsele contrafăcute și alte aspecte ale economiei negre.

“Vorbim despre o problemă periculoasă, aflată în creștere, care nu reprezintă doar o chestiune fiscală. În afara pierderilor substanțiale cauzate bugetelor de stat, traficul ilegal limitează dezvoltarea economică, ridică bariere și crește costurile comerțului internațional, produce riscuri semnificative asupra sănătății și prezintă numeroase provocări pentru autorități – începând cu încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, până la spălarea de bani și crima organizată,” a afirmat Daniel Witt, President, International Tax and Investment Center (ITIC).

Printre experții reuniți în vederea abordării conexiunii dintre economia subterană, evaziunea fiscală și comerțul ilegal, s-au numărat oficiali cu experiență din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Organizația Mondială a Vămilor, INTERPOL și EUROPOL, precum și specialiști din sectorul privat și cadre universitare.

“Una dintre principalele probleme referitoare la economia subterană este comerțul ilegal cu produse din tutun, pentru că este legat de crima organizată. În acest context, cooperarea dintre companii și autorități poate ajuta la obținerea unor rezultate mai bune în combaterea pieței negre a țigaretelor. Această conferință reprezintă o ocazie unică de a înțelege ultimele tendințe ale comerțului ilegal și ale tehnicilor de combatere a acestuia. Oficialii prezenți la eveniment vor fi astfel mai bine echipați în vederea aplicării strategiilor discutate la București în context local și vor utiliza contactele stabilite în cadrul conferinței, în scopul împărtășirii informațiilor la o scară mai largă, în viitor”, a afirmat Cristina Vasiloiu, Director General al Euromonitor Business Consulting Services.

„Dat fiind că țigaretele sunt produse accizabile, contrabanda cu produse din tutun, prin pierderile semnificative cauzate bugetului, reprezintă o problemă foarte gravă. Aşa cum am mai declarat, este necesară o nouă strategie națională de combatere a comerțului ilegal cu țigarete, la nivel național, pentru perioada 2015-2018, care să vizeze îmbunătățirea cadrului de reglementare și măsurile concrete ce trebuie implementate în mod concertat  de către toate instituțiile responsabile. Direcția Generală a Vămilor continuă să  aplice măsuri ferme în scopul reducerii contrabandei. În momentul de față, sunt active în punctele vamale, cu sprijinul producătorilor de țigarete, 33 de echipe canine specializate în detectarea țigaretelor și 11 echipe canine cu dublă specializare – depistare de droguri şi de ţigarete. Au fost semnate protocoale de colaborare între ANAF şi marii producători de ţigarete, între DGV şi Administraţia Vamală din Moldova şi Serbia, în scopul combaterii traficului ilegal. Un document similar va fi convenit cu Ucraina. De asemenea, întrucât analizele Vămii, cât și studiul Novel relevă o creștere a pieței negre în zonele de nord, de vest și de nord-est, imediat ce capacitatea administrativă va permite, va fi reintrodusă, la Birourile Vamale de Frontieră Sighet, Halmeu şi Siret, monitorizarea micului trafic de frontieră cu anumite produse”, a declarat Claudiu Ardeleanu, Directorul General al Direcției Generale a Vămilor.

„Simplificarea cadrului legal previne ceea ce este ilegal. Este necesară dezvoltarea unei strategii integrate de combatere a traficului ilegal de bunuri și a fraudelor vamale la granițele estice ale UE. Membrii Grupului de Lucru care va dezvolta și coordona această strategie trebuie să provină din OLAF, Organizația Mondială a Vămilor, EUROPOL, INTERPOL, FRONTEX, SELEC, EUBAM, țările UE din această regiune și reprezentanți ai companiilor și ai autorităților din țările membre ale Parteneriatului Estic. O recomandare suplimentară este implicarea mai activă a statelor UE, în scopul creării cadrului necesar pentru dezvoltarea mediului de afaceri și asigurarea unor bune condiții  în țările de la granița Uniunii Europene”, a afirmat Dorel Fronea, fost Șef al Autorității Nationale a Vămilor din România și fost expert în cadrul Misiunii Uniunii Europene de Consiliere şi Politici Publice în Republica Moldova.

“Conferința Internațională privind Economia Subterană și Taxele” a fost organizată de International Tax and Investment Center (www.iticnet.org), organizație non-profit de cercetare și educație, orientată pe reforma fiscală și inițiativele public-private de îmbunătățire a climatului de investiții, precum și de Euromonitor Business Consulting Services, furnizor de servicii de consultanță în domeniul politicilor și strategiilor de dezvoltare a afacerilor în Europa Centrală și de Est.

Contact Media:
Andra Dimitriu, Euromonitor Business Consulting Services
Telefon: +40 (751) 010698
Email: euromonitor@euromonitor.ro

Cuvinte cheie:  Reuniune  experţi  autorităţi  companii private  combatere  economie subterană