Studiu EY: Tinerii studenți români vor să fie propriii lor șefi

17 decembrie 2014, 01.22 - Afaceri   Social

Bucuresti - 17 decembrie 2014 - Ion Țiriac, cel mai cunoscut antreprenor român în rândul tinerilor

• 52% dintre tinerii respondenți vor să înceapă propria afacere în următorii doi ani, iar 57% ar prefera să fie antreprenori și nu manageri într-o companie

• 97% dintre tinerii respondenți sunt dispuși să muncească din greu, iar 86% sunt dispuși să își asume riscuri pentru a obține ceea ce își doresc

52% dintre studenții respondenți ai studiului Barometrul educației și culturii antreprenoriale în rândul tinerilor vor să înceapă propria afacere în următorii doi ani, iar 57% ar prefera să fie antreprenori și nu manageri într-o companie. În același timp, 56% dintre tineri consideră oportun să devină antreprenori după acumularea de experiență profesională.

Studiul, realizat de EY România în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București, se bazează pe răspunsurile a 765 studenți, majoritate aflați în an terminal la facultăți cu profil economic.

97% dintre tinerii respondenți sunt dispuși să muncească din greu pentru a obține ceea ce își doresc, iar 86% sunt dispuși să își asume riscuri în acest sens. De asemenea, majoritatea respondenților consideră viziunea ca fiind cea mai importantă calitate a unui antreprenor de succes, urmată de motivație, pasiune și capacitatea de a inova.

Educația antreprenorială
38% dintre tinerii studenți români spun că educația și pregătirea antreprenorială s-au îmbunătățit într-o oarecare măsură în ultimul an în universitatea lor, iar 48% dintre ei au luat contact cu profesioniști din domeniul studiat în cadrul universității. Cu toate acestea, 44% dintre studenții intervievați spun că universitatea pe care o urmează îi pregătește într-o măsură medie pentru a deveni antreprenori.

Cele mai importante trei măsuri care ar susține universitatea în dezvoltarea spiritului antreprenorial în percepția studenților ar fi: simulări de tipul creează și administrează propria afacere, stagii de practică în companii antreprenoriale și cursuri de educație antreprenorială.

Cultura antreprenorială
Cele mai importante trei motive pentru a începe propria afacere sunt considerate împlinirea aspirațiilor prin punerea în practică a propriilor idei, independența și capacitatea de a fi propriul șef și perspectiva realizării de venituri din antreprenoriat. În ceea ce privește cele mai importante trei obstacole pentru a începe propria afacere, studenții menționează: lipsa capitalului de început, teama de eșec și situația economică incertă. În privința capitalului, fondurile europene ar reprezenta sursa principală de finanțare a start-up-ului personal.

Cei mai importanți factori ai succesului în afaceri sunt considerați de către tineri: ideea afacerii, calitatea planului de afaceri și calitatea rețelei de contacte de business.

Dacă doar 5% dintre antreprenorii români respondenți în studiul EY Barometrul antreprenoriatului românesc consideră că eșecul în afaceri este în societatea românească perceput ca prilej de învățare, tinerii studenți sunt mult mai optimiști. 22% dintre ei consideră eșecul în afaceri o oportunitate bună de a învăța. Tot tinerii sunt mai optimiști decât antreprenorii consacrați în privința mentalităților românești: 47% consideră că spiritul antreprenorial este susținut de mentalitățile și valorile locale, față de doar 35% dintre antreprenori care consideră același lucru.

Ion Țiriac – cel mai cunoscut antreprenor român
Printre studenții români, cea mai mare notorietate ca antreprenor o deține Ion Țiriac, urmat de Marius Ghenea, antreprenor în serie şi business angel, și Dragoș Anastasiu (Eurolines). În cazul antreprenorilor străini, Steve Jobs este devansat ca notorietate de Bill Gates în rândul tinerilor români.

“Iniţiativa poate fi considerată cel mai eficient catalizator al progresului, iar expresia acesteia în mediul economic actual este reprezentată de către spiritul antreprenorial. Continuând această logică, importanţa şi impactul antreprenoriatului asupra societăţii contemporane devin evidente pentru oricine observă faptul că societăţile mici şi mijlocii, rezultat indiscutabil al fenomenului
antreprenorial, reprezintă unul dintre motoarele esenţiale ale economiei mondiale”, a declarat Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Prorector al Academiei de Studii Economice București.

“Dacă în studiul nostru Barometrul antreprenoriatului românesc chestionarul este adresat antreprenorilor, în studiul de față cei care ne-au răspuns au fost tinerii studenți. Răspunsurile lor dovedesc că interesul pentru această opțiune de carieră este foarte mare, ceea ce nu poate fi decât o motivație în plus pentru sprijinirea dezvoltării unui ecosistem antreprenorial, astfel încât tinerii să aibă acces la educație specifică, cele mai bune capabilități de cercetare, rețele de oameni de afaceri, instrumente de finanțare și programe care să le dezvolte abilitățile antreprenoriale,” a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România.

Sursa: Barometrul educației și culturii antreprenoriale în rândul tinerilor, EY & ASE, România 2014

Despre studiu
Cercetarea Barometrul educației și culturii antreprenoriale în rândul tinerilor a fost realizată în perioada 3 – 29 iunie 2014, în rândul studenților din universitățile din România aflați în an terminal, pe un eșantion de 765 de studenți.

Respondenţii provin din universităţile: Academia de Studii Economice București, Universitatea București, Universitatea Politehnică București, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Petrol și Gaze Ploiești, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea din Pitești, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, Universitatea Valahia din Târgoviște, Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Majoritatea răspunsurilor a fost colectată de la studenții din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, aceasta fiind şi partenerul EY în realizarea barometrului.

Despre EY România
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 27,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2014. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. De la 1 iulie 2013, Ernst & Young a devenit EY, logo-ul s-a schimbat pentru a răspunde acestei modificări, iar noul tagline al companiei este "Building a better working world". Această redefinire a identităţii vizuale vine să reflecte noua strategie a companiei, Vision 2020. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com.

Cuvinte cheie:  studiu  EY  studenti

Studiu EY: Tinerii studenți români vor să fie propriii lor șefi