Eşuarea adaptării la noile tehnologii este cel mai mare risc cu care se confruntă operatorii din telecomunicaţii

20 mai 2014, 03.52 - Afaceri   Tehnologie

Bucuresti - 20 mai 2014 - - Noile oportunităţi de creştere din industrie forţează companiile să-şi redefinească poziţionarea pe lanţul valoric

- Atitudinile faţă de consolidare şi faţă de relaţiile trans-sectoriale se schimbă

- Industria se confruntă cu probleme de încredere legate de protecţia şi securitatea datelor personale

Operatorii din telecomunicaţii sunt nevoiţi să-şi repoziţioneze modelele de business şi să se adapteze noilor roluri determinate de numărul tot mai mare de tehnologii noi, altfel riscă să nu valorifice oportunităţi majore de creştere, se arată în raportul EY - Top 10 risks in telecommunications 2014. Această provocare, alături de incertitudinile privind mediul de reglementare, protecţia datelor şi flexibilitatea organizaţională reprezintă riscurile şi oportunităţile cu care se confruntă operatorii din telecomunicaţii în acest moment. Aceste provocări trebuie văzute şi în contextul în care ratele de profitabilitate ale operatorilor din Europa sunt în scădere sau stagnează, din punctul de vedere al rentabilităţii asupra capitalului investit (vezi grafic).

Studiul anual Top 10 risks in telecommunications 2014, bazat pe opiniile specialiştilor EY din cadrul Global Telecommunications Center şi ale altor profesionişti din sector, subliniază faptul că, deşi în sectorul telecom încep să fie vizibile semnele redresării economice de la nivel global, există încă multe provocări structurale. Deşi operatorii au rămas, în mare parte, competitivi în timpul recesiunii printr-o poziţionare defensivă, există acum o aşteptare din partea pieţei ca industria de telecom să genereze noi modele de business în contextul noilor tehnologii care să conducă la noi fluxuri de creştere.

Conştientizarea noilor roluri într-o industrie în evoluţie
Cea mai mare ameninţare cu care se confruntă operatorii constă în capacitatea industriei de a adopta noile tehnologii digitale şi în a face faţă noii concurenţe generate de acest context. Noul mediu, volatil şi în schimbare rapidă, necesită o nouă poziţionare în lanţul valoric, precum în cloud computing şi aplicaţii smartphone OTT (over-the-top, aplicaţii care nu sunt distribuite prin canalele tradiţionale). În multe cazuri, operatorii din telecom vor împărţi baza de clienţi cu o serie de alţi jucători, fie parteneri sau competitori mai disruptivi. Definirea de noi roluri în aceste ecosisteme complexe, aflate într-un proces de schimbare rapidă, nu a fost niciodată mai importantă.

Bogdan Ţenu, Senior Manager, Departamentul de Asistenţă în Tranzacţii, EY România, spune: “Evoluţia constantă a lanţurilor valorice forţează industria să colaboreze mai strâns cu jucătorii OTT. Furnizorii de servicii OTT au creat mai multe alternative atrăgătoare la ofertele tradiţionale precum mesageria mobilă, mai interactivă, faţă de serviciile SMS standard. Provocarea pentru jucătorii din telecom este alegerea între replicarea acestor oferte ale competiţiei prin dezvoltarea de aplicaţii proprii sau crearea de parteneriate cu aceşti jucători mai noi, pentru oferirea unei experienţe mai bogate consumatorilor. Cu cât operatorii aşteaptă mai mult să intre într-un anumit segment, cu atât costul de oportunitate este mai mare“.

Incertitudinea sistemului de reglementare

Presiunea sistemului de reglementare urcă pe locul doi în topul riscurilor din acest an, pe măsură ce operatorii globali caută să atingă un grad mai mare de eficienţă de scală prin intermediul unor structuri de piaţă mai raţionale. De exemplu, operatorii europeni văd consolidarea ca o cale către niveluri mai ridicate de investiţii în 4G.

În acelaşi timp, incertitudinile permanente ale mediului de reglementare din ​​SUA cât şi din Europa legate de reglementările privind neutralitatea reţelei continuă să submineze capacitatea industriei de a-şi consolida planurile de business pe termen lung.

Recâştigarea încrederii prin intermediul politicilor de protecţie a datelor şi de securitate

Încrederea clienţilor în prestatorii de servicii a scăzut brusc în cursul anului trecut, ca urmare a incidentelor politice de la nivel global privind scurgerile de informaţii legate de securitatea datelor mobile. Operatorii trebuie să se asigure că pot face faţă unui mediu de conformitate în schimbare în timp ce îşi redefinesc relaţiile cu clienţii, cât şi cu partenerii de afaceri.

Sunt necesare acţiuni proactive în privinţa problemelor de confidenţialitate şi de securitate, dezvoltate împreună cu partenerii şi factorii de decizie, astfel încât noile cereri privind suveranitatea datelor, protecţia datelor cu caracter personal şi securitatea cibernetică - care pot varia în funcţie de localizarea geografică – să poată fi rezolvate pe termen lung.

Îmbunătăţirea flexibilităţii şi a eficienţei

Pentru a se putea adapta la noile tehnologii, flexibilitatea organizaţională este capitală pentru jucătorii din telecom, cu atât mai mult cu cât sunt expuşi concurenţei unor jucători mai mici şi mai agili şi au nevoie să-şi extindă ofertele de servicii în noi direcţii. Totodată, operatorii vor fi nevoiţi să-şi amelioreze comunicarea inter-departamentală şi să rezolve fragmentarea informaţiei deţinute despre clienţi, dacă vor să profite cât mai mult de oportunităţile deschise de bazele mari de date - big data.

Simplificarea şi eficientizarea funcţionării structurilor interne, în paralel cu dezvoltarea unor noi forme de interacţiune în cadrul organizaţiilor sunt vitale, dacă jucătorii din telecom vor să profite cât mai mult în urma noilor scenarii de cerere. Mai mult, operatorii trebuie să dezvolte competenţe şi abilităţi noi în cadrul organizaţiilor lor pentru a-şi maximiza şi a-şi capitaliza noile strategii.

Principalele riscuri de business pentru sectorul telecom în 2014 sunt:

1. Eşuarea în definirea de noi roluri în contextul ecosistemelor în evoluţie din industrie;

2. Lipsa de certitudine în privinţa reglementării în cazul noilor structuri din piaţă;

3. Ignorarea noilor imperative în privinţa securităţii şi a caracterului privat al datelor;

4. Eşuarea procesului de îmbunătăţire a agilităţii organizaţionale;

5. Integritatea deficitară a datelor care să poată stimula creşterea şi o eficienţă mai bună;

6. Măsurarea ineficientă a performanţei care să poată determina execuţia;

7. Eşuarea în valorizarea clienţilor;

8. Incapacitatea de a extrage valoare din activele din reţea;

9. Definirea inconsistentă a agendei de creştere anorganică;

10. Eşuarea în identificarea unor căi de inovare.

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 175.000 de angajaţi în 728 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 25,8 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2013. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. De la 1 iulie 2013, Ernst & Young a devenit EY, logo-ul s-a schimbat pentru a răspunde acestei modificări, iar noul tagline al companiei este „Building a better working world”. Această redefinire a identităţii vizuale vine să reflecte noua strategie a companiei, Vision 2020. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com.

Cuvinte cheie:  studiu  tehnologii  telecomunicatii