Aproape 80% dintre asigurătorii europeni sunt în grafic în privinţa implementării directivei Solvency II

Bucureşti - 07 mai 2014 - ► Cerinţele de raportare pentru Pilonul 3 continuă să reprezinte o provocare majoră

► Asigurătorii îşi doresc mai mult sprijin din partea autorităţilor de reglementare

Aproape 80% dintre asigurătorii europeni se aşteaptă să fie conformi cu cerinţele directivei europene Solvency II înainte de ianuarie 2016, se arată în studiul EY - European Solvency II Survey 2014. Per ansamblu, asigurătorii din Olanda, Marea Britanie şi Ţările Nordice sunt cei mai pregătiţi, în timp ce asigurătorii din Franţa, Germania, Grecia şi Europa de Est nu se simt la fel de bine pregătiţi.

Sondajul derulat în rândul a 170 de companii de asigurări, realizat în toamna anului 2013, este o actualizare a sondajului paneuropean din 2012, care a cuprins 20 de ţări, inclusiv cele mai mari pieţe de asigurări din Europa.

Rezultatele arată o situaţie generală pozitivă privind pregătirile pentru implementarea bilanţului conform cerinţelor Pilonului 1 din directiva Solvency II - şi îndeplinirea celor mai multe dintre cerinţele Pilonului 2​​ - sisteme de guvernare-, dar, în ceea ce priveşte Pilonul 3 - cerinţele de raportare -, acesta reprezintă încă o provocare majoră.

Amânarea termenului de implementare a Solvency II până în 2016 a întărit încrederea asigurătorilor că vor reuşi să îndeplinească cerinţele acestei directive în intervalul de timp dat. Cu toate acestea, pe măsură ce companiile îşi conştientizează stadiul de pregătire pentru implementare, este clar că unele sunt mai puţin pregătite decât s-au aşteptat. Multe chiar şi-au amânat cu cel puţin un an aceste planuri, fapt care le-ar putea cauza probleme în prezent. În condiţiile în care mesajele venind dinspre asigurători sunt pozitive în privinţa îmbunătăţirii eficienţei managementului lor de risc, aceştia mai au multe etape de parcurs pentru a se pregăti din perspectiva raportării, a gestiunii datelor şi IT.

În general, bine pregătiţi pentru Pilonul 1, eforturi suplimentare necesare pentru Pilonul 2

Companiile de asigurări par a fi, în general, bine pregătite în toate aspectele legate de Pilonul 1. Companiile franceze, olandeze şi cele italiene se apropie de standardul de conformitate, în timp ce asigurătorii din Grecia, Portugalia şi din Europa Centrală şi de Est prezintă un nivel mai scăzut de pregătire. Cu toate acestea, aproape 85% dintre respondenţi consideră că mai există loc de îmbunătăţire a eficienţei şi/sau a eficacităţii cerinţelor Pilonului 2. Asigurătorii ştiu că vor fi nevoiţi să integreze mai eficient normele de gestionare a riscului la nivelul angajaţilor din prima linie.

Cele mai multe companii au înregistrat progrese minore în adoptarea Pilonului 3: eforturi mari de avut în vedere

Aproape 76% dintre respondenţi au declarat că încă nu au răspuns majorităţii sau tuturor cerinţelor de raportare din Solvency II (înregistrându-se doar o îmbunătăţire minoră faţă de 80% în 2012).

Pregătirea procesului de implementare a înregistrat un progres minor din 2012. Incertitudinile şi întârzierile în implementare ar putea explica lipsa progresului, dar este esenţial ca aceste proiecte să fie accelerate în 2014. Având în vedere stadiul actual, este o realitate pentru mulţi că raportarea de tranziţie pentru 2015 va trebui realizată în mare parte manual .

Două treimi dintre utilizatorii de modele interne aşteaptă aprobarea acestora la demararea Solvency II

Având în vedere întârzierea de doi ani în implementarea Solvency II, asigurătorii par mult mai încrezători în aprobarea modelelor lor interne încă din ziua 1 de funcţionare. 67% dintre companiile sondate consideră că sunt pregătite. Acest lucru reflectă timpul suplimentar pe care l-au avut la dispoziţie pentru a-şi finaliza programele.

Ca tendinţă generală, procentul de asigurători care intenţionează să utilizeze un model intern (parţial) a scăzut faţă de sondajul EY anterior. Cu toate acestea, este mult mai probabil ca firmele care adoptă modele interne integrale să continue implementarea acestora, în timp ce modelele interne parţiale au înregistrat o scădere semnificativă.

Este nevoie de mai mult sprijin din partea autorităţilor de reglementare

În timp ce frecvenţa interacţiunii cu organismele de reglementare este considerată de majoritatea respondenţilor adecvată, asigurătorii se aşteaptă la mai mult sprijin în interpretarea cerinţelor de reglementare (79% nu sunt mulţumiţi). Ei îşi doresc, de asemenea, ameliorarea cantitativă şi calitativă a feedback-ului cu privire la aspectele specifice companiei lor în privinţa implementării cerinţelor Solvency II (75% nu sunt mulţumiţi). Acest lucru ar putea reflecta faptul că autorităţile de supraveghere au resurse de personal insuficiente pentru a asigura aplicarea noilor reglementări. În plus, 61% dintre asigurătorii intervievaţi nu sunt complet mulţumiţi de dimensiunea echipelor lor de control.

Tudor Andrei Raţiu, Senior Manager, departamentul de Asistenţă în afaceri, EY România adaugă: “Din punct de vedere al stadiului implementării în România, observăm o încadrare similară cu status-ul identificat la nivel european. Marea majoritate a companiilor, subsidiare ale societăţilor străine, urmează politica şi procesul de implementare desenate de societatea mamă, în timp ce societăţile locale au început deja demersurile de implementare.

Până în momentul implementării noului regim de solvabilitate în România, estimăm eforturi substanţiale depuse de companii în următoarele zone:

1) Ajustarea sistemelor IT şi a datelor necesare pentru calcularea cifrelor necesare Pilonului 1 şi, mai ales, îndeplinirii cerinţelor de raportare conform Pilonului 3;

2) Implementarea cerinţelor noului regim în activitatea de zi cu zi a societăţii de asigurări şi în luarea de decizii strategice la nivelul organismelor de conducere;

3) Pentru societăţile subsidiare unor companii din alte ţări, ajustarea muncii deja întreprinse la nivel de grup pentru a corespunde specificului pieţei din România şi, mai ales, profilului de risc al companiei.”

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 175.000 de angajaţi în 728 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 25,8 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2013. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. De la 1 iulie 2013, Ernst & Young a devenit EY, logo-ul s-a schimbat pentru a răspunde acestei modificări, iar noul tagline al companiei este „Building a better working world”. Această redefinire a identităţii vizuale vine să reflecte noua strategie a companiei, Vision 2020.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet:

Cuvinte cheie:  Ernst & Young  asigurători  directivă  Solvency II  studiu