CEZ Distributie investeste in modernizarea statiilor electrice si contribuie la dezvoltarea mediului economic regional

05 martie 2014, 09.52 - Afaceri   Tehnologie

Bucuresti - 05 martie 2014 - Compania a continuat ritmul sustinut al investitiilor in ultimii ani, cautand solutii noi pentru finantare prin Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”, co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Obiectivul final al acestor investitii il reprezinta satisfactia consumatorului final privind calitatea serviciului de distributie a energiei electrice.

Incepand din 2012, CEZ Distributie a aplicat cu succes la obtinerea unor co-finantari prin Fondul European de Dezvoltare Regionala pentru realizarea unor investitii de amploare in reteaua de distributie a energiei electrice din aria sa de operare: Dolj, Gorj, Arges, Teleorman, Valcea, Olt, Mehedinti. Aceste investitii au fost selectate sa raspunda unor necesitati de dezvoltare a infrastructurii electrice in concordanta cu proiectele de dezvoltare a comunitatilor locale.

Investitii cu sprijin european in 2012

Din seria acestor proiecte co-finantate, in 2012 au fost demarate si finalizate la inceputul anului 2013 proiecte in valoare totala de 35.197.566,52 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este 14.701.721,38 lei:

- Modernizarea statiei de transformare 110/20kV Bailesti (judetul Dolj), a carei valoare totala a insumat 10.556.805,88 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 4.384.447,02 lei.

Modernizarea statiei de transformare 110/20kV Basarabi (judetul Dolj), a carei valoare totala a insumat 11.645.400,16 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 4.299.825,24 lei.
Modernizarea statiei de transformare 110/20kV Galicea (judetul Dolj), a carei valoare totala a insumat 5.912.175,23 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 2.660.096,92 lei.

- Marirea capacitatii de distributie a energiei electrice in zona Ranca Novaci (judetul Gorj), proiect a carui valoare totala a insumat 7.083.185,25 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 3.357.352,20 lei.

Investitii cu sprijin european in 2013

Urmand aceeasi buna practica, in luna iunie 2013, CEZ Distributie a obtinut sprijinul Fondului European de Dezvoltare Regionala pentru inca 3 proiecte de modernizare a statiilor electrice in valoare totala de 43.348.196 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 14.857.935 lei, astfel:

- Statia de transformare 110/20kV Alunu (judetul Valcea), a carei valoare totala insumeaza 12.875.278 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 4.390.790 lei.

- Statia de transformare 110/20kV Berbesti (judetul Valcea), a carei valoare totala insumeaza 12.155.943 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 4.114.814 lei.

- Statia de transformare 110/20kV Bals (judetul Olt), a carei valoare totala insumeaza 18.316.975 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 6.352.331 lei.

Durata de implementare a acestor investitii este de 12 luni (statia de transformare 110/20kV Alunu), respectiv 16 luni (statiile de transformare 110/20kV Berbesti si Bals), iar in prezent, lucrarile decurg in termenele si conditiile agreate prin proiect.

Beneficii pentru comunitate

Pe langa beneficiile directe pe care le implica modernizarea retelelor electrice si adaptarea acestora la parametrii actuali de consum ai comunitatilor pe care le deservesc, proiectele implementate de CEZ Distributie cu sprijinul Fondului European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”, aduce o serie de avantaje importante pentru comunitate:

Dezvoltarea economica regionala prin subcontractarea firmelor romanesti de profil pentru realizarea lucrarilor cuprinse in proiect (constructii, lucrari electrice, paza si securitate, colectare a deseurilor);
Crearea de noi locuri de munca pentru personal specializat in lucrari electrice si din constructii, avand in vedere ca la un astfel de santier pot participa aproximativ 50 de angajati ai companiilor contractate;
Promovarea tehnologiilor curate, fara efecte nocive asupra mediului, cu impact pozitiv asupra calitatii aerului, prin eliminarea bateriilor de acumulatori cu emisii de vapori cu acid si limitarea poluarii solului prin eliminarea intreruptorilor cu ulei;
Protejarea mediului pe si in afara santierului si pentru a evita orice paguba sau neajuns persoanelor, proprietatilor publice sau altora, rezultat din poluare, zgomot sau alti factori generati de metodele sale de lucru si, inclusiv, colectarea deseurilor rezultate pe parcursul si dupa derularea lucrarilor de modernizare prin intermediul unui operator specializat.

Prin intermediul acestor proiecte de investitii, CEZ Distributie reuseste sa isi atinga obiectivele proprii de modernizare a retelelor electrice de distributie din proprietatea sa, aducand plus valoare comunitatilor locale in care opereaza atat din punct de vedere tehnic cat si economic.

Departamentul PR
CEZ Romania