FESTIVALUL KURBAN BAYRAM, 19 octombrie, Parcul Herăstrău, Intrarea Charles de Gaulle

Bucureşti - 17 octombrie 2013 - Parcul Herăstrău, loc de sărbătoare, pe 19 octombrie

Sâmbătă, 19 octombrie a.c., în Parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle) are loc Sărbătoarea Sacrificiului - „Kurban Bayram”, specifică culturii musulmane.

Evenimentul, organizat de Fundatia TUNA cu sprijinul Primariei Generale a Capitalei, va incepe la ora 12:00 şi aduce în centrul atenţiei sărbătoarea de origine musulmană în cadrul căreia conform tradiţiei, în această perioadă a anului, musulmanii sacrifică un animal: batal, oaie sau vită şi dăruiesc carnea vecinilor, celor nevoiaşi şi familiei. Astfel, în Parcul Herăstrău, pe ritmuri tradiţionale orientale, publicul este aşteptat să primească ceea ce musulmanii împart şi anume bunătăţi pe bază de carne, döner kebab şi sandwich kebab.

Festivalul din acest an aduce în prim plan şi un concurs savuros şi anume concursul de mâncat baclavale.Va fi primul concurs de acest gen desfăşurat în România, un eveniment în care pofta de baclavale a participanţilor se va ridica la nivelul premiilor puse în joc.

Cel mai pofticios și mâncăcios concurent va fi stabilit la concursul de mâncat baclava

Fundația Tuna dorește să împărtășească bucuria Sărbătorii musulmane KURBAN BAYRAM, alături de publicul român. Cu această ocazie, Sâmbătă, se va desfășura concursul de mâncat baclavale. Organizați în grupe, concurenții se vor întrece în Parcul Herăstrău. Vor avea în fața 400 g baclava.

Primul care va termina, va trece la microfon și își va spune impresiile despre Festival.

Concurentul care a terminat primul din grupă va primi o tava cu baclava, simbolul prieteniei româno-turce.

Finalistul va primi un kilogram de baclava.

Concursul va începe la ora 15.00.

Evenimentul își propune să aducă mai mult o atmosferă de sărbătoare, decât competițională. Participanții vor mânca baclava pe saturate.

Având în vedere evenimentul recent, cu ocazia Sărbătorii Sacrificiului , Fundatia Tuna va oferi gratuit la 25 de mii de persoane kebab si șaorma pregătite după o rețetă specială.

Organizatorii s-au pregatit, astfel, pentru a întâmpina peste 25.000 de persoane cu preparate culinare. Cei mici, vor avea şi ei parte de diverse activităţi distractive şi concursuri cu premii.

Conform cutumelor turceşti, "kurban" înseamnă "apropiere", iar din punct de vedere a terminologiei islamice semnifică sacrificarea unui animal, care întruneşte anumite condiţii, pentru mulţumirea lui Allah, în zile specifice şi respectând regulile impuse.

Sărbătoarea „Kurban Bayram” comemorează gestul profetului Ibrahim de a-şi confirma devoţiunea faţă de Divinitate. Tradiţia îi obligă pe musulmani ca în această perioadă să sacrifice un animal, fie batal, oaie sau vită, iar după ce împart carnea în trei părţi, trebuie să o dăruiască vecinilor şi celor nevoiaşi, dar să păstreze o parte şi pentru familie . În acest sens, sacrificiul este calea apropierii de Dumnezeu , este prilejul solidarităţii unuia faţă de celălalt.

În spiritul obiceiului musulman, in perioada Kurban Bayram, Fundaţia Tuna va dona familiilor nevoiaşe din Muntenia si Dobrogea peste 4.000 de pachete cu carne de vită.

Evenimentul încearcă să contribuie la intensificarea relaţiilor de prietenie dintre România şi Turcia.

Despre: Fondată în anul 1995, Fundația Tuna are în portofoliu numeroase activități culturale.

Majoritatea voluntarilor fundației sunt oameni de afaceri turci și au intervenit de urgență întotdeauna în ajutorarea sinistraților aflați în situații dramatice, din cauza inundațiilor survenite în urma ploilor abundente sau a căderilor masive de zăpadă.

Evenimentul va avea loc în Parcul Herăstrău, sâmbătă, 19 Octombrie 2013, între orele 12:00 și 18:00.

Intrarea la Festivalul Kurban Bayram este liberă.

Cuvinte cheie:  Fundaţia TUNA  festival  KURBAN BAYRAM

FESTIVALUL  KURBAN BAYRAM, 19 octombrie, Parcul Herăstrău, Intrarea Charles de Gaulle