Tendinţă de creştere a creditării pentru afaceri în zona Euro

08 octombrie 2013, 11.40 - Afaceri

Bucureşti - 08 octombrie 2013 - Relaxare a condiţiilor pentru creditele de consum în T2 2013, pentru prima dată după 2007

Revenirea la creştere economică în Zona Euro atrage după sine însănătoşirea unor factori-cheie de profitabilitate în zona serviciilor financiare: apetitul companiilor pentru credite creşte din nou, iar fluxul de numerar pentru gospodării şi companii se îmbunătăţeşte. Dar revenirea nu este ferită de obstacole – se arată în raportul EY, Eurozone Financial Services Forecast. Viitoarea operaţiune de Evaluare a Calităţii Activelor (AQR) şi vulnerabilitatea industriei de asigurări la modificarea ratelor dobânzilor reprezintă provocările pentru perioada următoare.

Declanşarea procesului de revizuire şi evaluare a calităţii activelor băncilor (AQR) coincide cu revenirea cererii de capital din economia reală

După ce au trecut printr-o contracţie pe durata a şapte trimestre consecutive, este de aşteptat ca investiţiile de business să se revigoreze în acest an. Ameliorarea creşterii PIB-ului şi a condiţiilor de creditare au redeschis treptat apetitul pentru împrumuturi. După o contracţie de 2% în 2013, băncile din Zona Euro estimează să dea credite destinate zonei de business în valoare 4,6 mii de miliarde de EUR în 2014 – cu 3,8% mai mult decât în 2012. Creşterea creditelor acordate pentru business este prevăzută în toate economiile majore din Zona Euro în 2014. Astfel, creditarea e prognozată să crească cu 3,8% în Italia, cu 3,2% în Spania şi cu 2,7% în Franţa şi Olanda. Semnele bune de revigorare a exporturilor vor atrage după sine o creştere viguroasă a creditării în Germania, estimată la 5% în 2014.

Condiţiile pentru creditele de consum s-au relaxat în T2 2013, pentru prima dată după 2007. Se estimează că creditele pentru consumatori vor cunoaşte o creştere generală de până la 1,7% în 2013, cu vârfuri marcate în Germania şi Franţa, unde creditarea va atinge creşteri de 3% şi, respectiv, 2,6%. În Italia, Spania şi Olanda, creditul de consum nu va intra pe creştere înainte de 2015.

Creditele ipotecare imobiliare vor creşte în acest an în Germania, Franţa şi Olanda, însă în Italia se vor revigora doar începând cu 2014, iar în Spania începând cu 2015.

Depozitele bancare cresc rapid în toate pieţele nucleu

Depozitele bancare cresc rapid, cu o rată prognozată de 3,2% în 2013 şi de 3,6% în 2014, considerabil mai mare decât rata de creştere de 0,9% înregistrată în 2012. Depozitele cresc în toate pieţele majore. În Franţa vor creşte cu 3,8% (comparativ cu 3% în 2012), în Germania vor creşte cu 3% (comarativ cu 1,7% în 2012), în Olanda vor creşte cu 6,5% (comparativ cu 4,2% în 2012) iar în Spania vor creşte cu 2,1% în acest an (comparativ cu scăderea de 3,9% înregistrată în 2012). În Italia, cu toate că creşterea va avea o rată foarte bună, de 5%, aceasta va fi sub rata de creştere de 7,9% înregistrată anul trecut.

Veniturile operaţionale ale băncilor în creştere cu 7% în 2014

Creditele neperformante vor atinge 7,8% din totalul creditelor în 2013, scăzând la 4,6% în 2017. În timp ce totalul veniturilor operaţionale bancare (profitul realizat după scăderea cheltuielilor operaţionale) se va îmbunătaţi cu doar 1% în acest an, se estimează o creştere de 7,1% în 2014, cea mai rapidă rată de creştere din 2009. Creşterea veniturilor operaţionale a fost anemică sau negativă în ultimii patru ani, dar o serie de factori ar trebui să contribuie la creşterea profitabilităţii în majoritatea pieţelor, anul viitor. Cum redresarea economică şi o curbă ascendentă a randamentului stimulează creditarea şi marjele nete din dobânzi, se estimează o creştere considerabilă a veniturilor bancare operaţionale în 2014. Dacă prognozele se menţin, veniturile operaţionale ale băncilor ar trebui să susţină o creştere de aproximativ 7% în următorii trei ani.

Păstrarea ratelor scăzute ale dobânzilor reprezintă o ameninţare pentru unii asigurători

Ratele dobânzilor sunt prognozate să rămână scăzute până în a doua jumătate a anului 2017, când se aşteaptă ca BCE să declanşeze procesul de creştere uşoară, de la 0,5% la 1% până la sfârşitul anului 2017. Asigurătorii europeni rămân foarte vulnerabili la modificările ratei dobânzii. În timp ce majorarea rapidă a dobânzilor le-ar putea afecta profitul, creşterea longevităţii presupune ca ratele scăzute ale dobânzii să supună bilanţurile unei presiuni tot mai mari. Dacă BCE menţine rata la nivelul actual până în 2017, acest lucru va crea o provocare serioasă pentru industria asigurărilor de viaţă. Alţi doi ani de rate foarte mici vor reprezenta o ameninţare de natură existenţială pentru o parte dintre asigurătorii din Europa.

Creştere a activelor în gestiune (AUM) în medie de 3,9% în perioada 2014 -2017, cu mult sub media istorică de 6,7%

Deşi activele în gestiune (AUM) au crescut cu doar 2% în prima jumătate a anului 2013, pentru întregul an se estimează o creştere de 6,1% a activelor cu fonduri în întreaga Zonă Euro, la 4.817 de miliarde de EUR. Cu toate acestea, nivelul este de doar jumătate din rata de creştere netă, de 12% din 2012, iar creşterea medie a AUM este de aşteptat să se reducă în continuare, la 3,9% între 2014 - 2017, cu mult sub media istorică de 6,7%. Prognoza de creştere a AUM în Zona Euro variază considerabil, reflectând ieşirea investitorilor interesaţi de obligaţiuni din Franţa şi Germania, în căutarea de valoare pe pieţele europene periferice.

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajaţi în 700 de birouri din 140 de ţări şi venituri de aproximativ 24,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2012. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. De la 1 iulie 2013, Ernst & Young a devenit EY, logo-ul s-a schimbat pentru a răspunde acestei modificări, iar noul tagline al companiei este „Building a better working world”. Această redefinire a identităţii vizuale vine să reflecte noua strategie a companiei, Vision 2020.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet:

Cuvinte cheie:  Ernst & Young  raport  Zona Euro