Companii din toate industriile urmăresc tranzacţii în domeniul tehnologic pentru a accelera transformările

03 aprilie 2013, 11.05 - Afaceri   Tehnologie

Bucuresti - 03 aprilie 2013 - Autor: Marius Vasilescu, Manager, Asistenţă în tranzacţii, Ernst & Young Romania

Mobilitatea forţei de muncă este în creştere pretutindeni, iar consumatorii adoptă mobilitatea de tip smart şi tehnologia reţelelor sociale într-un ritm din ce în ce mai rapid. În tot acest timp, companiile resimt o nevoie crescândă de a filtra volumele covârşitoare de date pe care le generează. De aceea, creşterea economiei mondiale depinde, în parte, de inovaţia tehnologică – iar companiile non-tehnologice au devenit conştiente de acest lucru. Ele au devenit participanţi activi în tendinţa globală de adaptare tehnologică accelerată.

“Nu încape îndoială că tehnologia devine din ce în ce mai prezentă în tot ceea ce facem, deci are sens faptul că există cumpărători din diverse industrii ce au un interes în a achiziţiona companii tehnologice pentru a promova inovaţia şi a îmbunătăţi eficienţa”, afirmă Marius Vasilescu, Manager Asistenţă în tranzacţii, Ernst & Young România.

Companiile non-tehnologice au în vizor din ce în ce mai multe achiziţii în acest sens. Volumul de tranzacţii în domeniul tehnologiei realizate de cumpărători din afara industriei a crescut cu 30% în 2012, ajungând la 12% din toate M&A-urile tehnologice realizate la nivel global (342 de tranzacţii), în timp ce valoarea cunoscută a tranzacţiilor ce implică cumpărători non-tehnologici a crescut la un nivel de 10% din valoarea agregată pentru 2012, în creştere de la 7% în 2011.

Există o multitudine de factori care stimulează valul de fuziuni şi achiziţii de la o industrie la alta:

4 Creşterea veniturilor - tehnologia scoate uneori la iveală posibilitatea unor fluxuri de venituri cu totul noi, iar ratele de creştere legate de tehnologie sunt deseori mai mari decât cele din multe industrii existente. În industriile unde tehnologia cauzează deja transformări rapide, creşterea strategică şi tranzacţiile defensive se pot întâmpla simultan. De exemplu, în 2012, anumite companii media au achiziţionat companii de software pentru jocuri video, iar companii de rating TV au achiziţionat divizii de social analytics.

4 Optimizarea costurilor - acestea reprezintă un motor cheie, mai ales în domeniul HIT (Health Care Information Technology) sau pentru anumite tranzacţii în domeniul serviciilor financiare. Tehnologia este văzută ca unul dintre principalii factori ce facilitează accesul la serviciile de sănătate, eficienţa acestora şi reducerea costurilor, conform celui mai recent raport Ernst & Young , mHealth: mobile technology poised to enable a new era in health care. În domeniul energetic, pe de altă parte, tehnologia smart grid urmăreşte reducerea şi managementul consumului, conservarea energiei şi scăderea preţurilor pentru energie. Iar în domeniul serviciilor financiare, tehnologia poate facilita costuri reduse şi accesul mai bun la informaţie.

4 Revalorizarea software-ului - companiile non-tehnologice au în vizor furnizori SaaS (Software as a Service) specializaţi, din motive foarte diverse, de la facilitarea unor acţiuni de tranzacţionare, la învăţare online, managementul resurselor umane, analiza lanţurilor de distribuţie şi advertising online.”Vedem foarte multe companii non-tehnologice ca având în vizor tehnologia cloud, ca un mod de a facilita soluţii avansate pentru produsele lor”, explică [Nume]. De fapt, sectorul software/SaaS s-a aflat cel mai mult în atenţia cumpărătorilor non-tehnologici, cu 40% din volumul din 2012 şi USD 5.4 miliarde (45%) din valoarea anunţată public.

În 2012, companiile media au fost printre cei mai prolifici cumpărători de companii tehnologice, fiind conduse de agenţiile de advertising şi marketing, care şi-au extins posibilităţile tehnologice în jurul lumii. Cea mai mare achiziţie non-tehnologică raportată la valoarea dolarului a fost oferta de USD 1.4 miliarde a Roper Industries pentru Sunquest Information Systems Inc., ce oferă software pentru managementul informaţiei în laboratoare medicale.

În ciuda atenţiei publice acordate ritmului schimbărilor în tehnologie, cumpărătorii non-tehnologici ar putea avea parte de o surpriză în ceea ce priveşte resursele şi viteza reală a ritmului necesare pentru a susţine ciclul continuu de inovare al tehnologiei.

“Probabil cea mai mare provocare la care mă pot gândi, în ceea ce priveşte cumpărătorii non-tehnologici, este aceea de a conserva echipele de ingineri şi de dezvoltatori de software. Trebuie să se simtă doriţi şi compensaţi corespunzător. Ei sunt cei care conduc inovarea de pe urma căreia trăiesc şi mor companiile”, spune Marius Vasilescu.

„Acestea, precum şi alte provocări legate de integrare sugerează faptul că nu este atât de uşor să obţii o compatibilitate între ţintele tehnologice şi cumpărătorii non-tehnologici, indiferent de cât de bună este compatibilitatea strategică. Rămâne de văzut cât de reuşite vor fi aceste tranzacţii pe termen lung”, concluzionează Marius.

Despre Ernst & Young

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajaţi în 700 de birouri din 140 de ţări şi venituri de aproximativ 24,4 miliarde dolari în anul 2012. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le acordăm clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, fiscalitate, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com

Cuvinte cheie:  Ernst & Young  studiu  industrii