Proiectul Tauern Gas Pipeline va spori securitatea transporturilor de gaze naturale in Europa. Capacitatile de transport vor fi distribuite incepand cu jumatatea anului 2009

05 martie 2009, 10.00 - Petrol

Bucureşti - 05 martie 2009 - Viena. Studiul de fezabilitate al proiectului pentru transportul gazelor naturale Tauern Gas Pipeline (TGL) se desfasoara conform planului. Anul trecut, domenii cheie ale proiectului, inclusiv parametrii de plan si traseul conductei de gaze naturale, au fost definite in detaliu. Procedura de alocare a capacitatii va avea loc in cel de-al doilea trimestru din 2009, iar studiul de fezabilitate va fi finalizat in toamna anului. Decizia privind constructia proiectului va fi luata in scurt timp dupa aceasta.

Proiectul Tauern Gas Pipeline (TGL) va asigura transportul de gaze naturale din Haiming in Bavaria, via regiunea Inn in Austria superioara (incluzand numeroase facilitate de stocare), Salzburg, Carinthia (unde se va intersecta cu magistrala de gaze Trans Austria Gas Pipeline), pana in Malborghetto, la granita cu Italia. Proiectul va fi o componenta importanta a viitoarei retele de gaze naturale ce va legal sistemul de conducte din Europa centrala cu regiunea Marii Adriatice (terminalele GNL) si pietele de gaze naturale din Italia si Europa de sud-est. De asemenea, sistemul de gaze naturale ar putea fi extins sa includa si Slovenia.

Criza recenta din domeniul gazelor naturale a subliniat nevoia de a diversifica resursele europene in domeniu. Proiectul TGL asigura accesul la resurse alternative, inclusiv gaz natural lichefiat (GNL), transportat cu ajutorul cisternelor din regiuni precum Africa de Nord si tari arabe pana la regiunea Marii Mediterane. Varietatea modalitatilor de transport oferite de catre distribuitor confera o securitate sporita in tarile ale caror sisteme de gaze naturale sunt parte a retelei europene, deoarece reduce dependenta de producatori individuali in regiune si de rutele de transport.

In cadrul licitatiei deschise TGL Open Season 2009, 520.000 Nm³/h din capacitatea de transport pe termen lung de la nord-sud si viceversa vor fi alocati transportatorilor pe baza ofertelor finale. In total, proiectul Tauern Gas Pipeline va avea o capitate de transport de 1.300.000 Nm³/h in ambele directii, din care 650.000 Nm³/h vor fi alocati actionarilor consortiumului care dezvolta proiectul, in urma unei cereri de scutire in conformitate cu paragraful 20a al Legii Gazelor Naturale din Austria. O capacitate de 130.000 Nm³/h va fi dispobilila pentru contracte de transport pe termen scurt. Aceste capacitati vor fi alocate la scurt timp dupa autorizarea TGL. Potentialii transportatori vor fi informati din timp despre detaliile licitatiei TGL Open Season 2009 pe pagina de internet a companiei, la adresa www.tauerngasleitung.at , dupa consultari cu autoritatile de reglementare.

Decizia pentru construirea proiectului de transport al gazelor naturale va fi luata dupa licitatia TGL Open Season si dupa terminarea studiului de fezabilitate cu consultarea rezidentilor locali si a proprietarilor de terenuri, pentru ca declaratia de conformitate in vederea primirii autorizatiei de mediu sa poata fi trimisa autoritatilor inainte de incheierea anului 2009. Lucrarile de constructie sunt programate sa inceapa in 2010, iar conducta de gaze va fi data in folosinta in 2015.

Ca parte recunoscuta a Retelelor Trans-Europene (RTE), proiectul Tauern Gas Pipeline va reprezenta o legatura importanta in cadrul viitoarei retele integrate de gaze naturale din Europa.

Pentru mai multe informatii, accesati www.tauerngasleitung.at.

Despre proiect

Proiectul TGL este sustinut de un important consortiu Austrian. Participatii in Tauerngasleitung Studien- und Planungsgesellschaft m.b.H. sunt detinute de Energie AG Oberösterreich (15%), Kelag (7.5%), RAG (10%), Salzburg AG (15%) si TIGAS-Erdgas Tirol GmbH (7.5%). E.ON Ruhrgas AG, unul dintre cei mai importanti distribuitori de gaze naturale din Europa, detine o cota de 45%.

TGL-Medienkoordination:
Maria Wedenig