Selgros şi Chef Cezar derulează proiectul de educaţie alimentară „Sănătatea începe din farfurie”

26 septembrie 2012, 11.34 - Afaceri   Sănătate   Agricultură

Bucuresti - 26 septembrie 2012 - Compania Selgros Cash & Carry România şi Asociaţia Chef Cezar au iniţiat un program de informare şi învăţare non-formală pe teme de nutriţie, dedicat elevilor între 7 şi 14 ani. Proiectul se numeşte „Sănătatea începe din farfurie”, îşi propune educarea copiilor în vederea adoptării unei alimentaţii sănătoase şi a fost lansat la 15 septembrie 2012.

Proiectul prevede desfăşurarea unor activităţi informative şi interactive într-un cadru organizat în colaborare cu instituţiile şcolare şi are în vedere alegerile făcute în viaţa de zi cu zi în ceea ce priveşte hrana, învăţând copiii să identifice şi să aleagă pentru consum produsele naturale, sănătoase şi locale. Metoda folosită este specifică unui program de educaţie gastronomică , având la bază munca de cercetare a unei echipe de profesionişti. În cadrul unor întîlniri găzduite de şcolile generale partenere, specialiştii în nutriţie implicaţi în proiect vin în faţa copiilor pentru a susţine prezentări interactive pe teme specifice nutriţiei sănătoase. Elevilor participanţi li se oferă oportunitatea de a asimila metode de a cunoaşte şi evalua alimentele, făcându-i mai conştienţi cu privire la alegerile făcute în viaţa de zi cu zi în privinţa hranei.

Primele întâlniri cu elevii ale campaniei „Sănătatea începe din farfurie” vor avea loc joi, 27 septembrie, la Şcoala Generală 12 din Braşov, fiind urmate de evenimente similare la alte școli din țară. Iniţiatorii programului au editat o broşură informativă care va fi distribuită elevilor beneficiari ai proiectului. Broşura „Sănătatea începe din farfurie” este disponibilă gratuit în toate magazinele Selgros din România, astfel încât proiectul să poată fi preluat şi multiplicat, la nivel local, prin intermediul cadrelor didactice sau al părinţilor interesaţi de subiectul campaniei.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 7 - 14 ani vor fi beneficiarii direcţi ai proiectului, însă iniţiatorii doresc şi implicarea părinţilor şi a educatorilor. Arătându-li-se dezavantajele unei alimentaţii nesănătoase si atuurile celei sănătoase, copiii vor fi îndrumaţi pe mai departe de către părinţi să facă alegerile bune pentru alimentaţia lor corectă şi pentru creearea unor comunităţi sănătoase pe viitor. Campania este cu atât mai necesară, cu cât procentul copiilor cu boli cauzate sau agravate de alimentaţia precară este tot mai mare. Afecţiuni cum ar fi diabetul, obezitatea sau problemele cardiace sunt tot mai regăsite în rândul tinerilor.

Asociaţia Chef Cezar - Stil de viaţă sănătos, derulează de doi ani proiecte de educaţie alimentară. Cel mai important eveniment educativ realizat de asociaţie până în prezent este tabăra „Vara gastronomică”, care a avut loc în anul 2011 în colaborare cu Asociaţia Slow Food Turda. Asociaţia este condusă de Cezar Munteanu - Chef Rotisseurs du Bailliage de Roumanie, un bucătar cu peste 20 de ani de experienţă în arta culinară. Selgros operează în România un număr de 19 magazine de tip cash&carry şi face parte din grupul elvețian TransGourmet Holding SE, care este a doua companie ca mărime în Europa în sectorul de comerţ cash&carry şi food service.

Brașov, 26 septembrie 2012

Pia Krauss