Președintele EximBank: Ne implicăm activ în extinderea operațiunilor societăților comerciale pe piețe din afara Europei

Bucuresti - 18 mai 2012 - EximBank poate oferi societăților comerciale produse speciale, precum garanția de internaționalizare, care să le susțină extinderea activității în afara țării, chiar și pe piețe mai riscante, dar cu potențial de creștere mult mai mare, a spus astăzi Ionuț Costea, președintele EximBank, în cadrul celei de a VII-a Reuniuni a consilierilor economici din reţeaua de reprezentare externă a Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

”Activitatea noastră curentă ne oferă informaţii legate de dinamica mediului de afaceri și vă pot spune că există la nivelul întreprinzătorilor români un interes crescut pentru reluarea sau stabilirea de noi contacte comerciale cu parteneri din afara Uniunii Europene. Este o modalitate prin care se poate reduce dependenţa de pieţele europene şi se pot, de asemenea, minimiza efectele negative ale turbulenţelor economice asupra afacerilor. De aceea, EximBank se poziționează ca un partener viabil pentru companiile interesate de extinderea operațiunilor lor pe piețe din afara Europei și avem exemple de agenți economici care se înscriu în această tendință”, a spus Ionuț Costea.

Oficialul băncii a menționat interesul pe care îl manifestă companiile românești pentru Africa, ”o piață de desfacere importantă și încă nevalorificată la adevăratul ei potențial de economia noastră”.

”EximBank a demarat o acțiune pentru identificarea proiectelor de investiţii ce urmează să fie derulate pe continentul african și vreau să vă spun că există proiecte - de la autostrăzi până la fabrici de ciment – care au finanţări de zeci de miliarde de euro aprobate de organismele financiare internaţionale precum Banca Europeană de Investiţii sau Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. În plus, a adăugat el, EximBank colaborează cu Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor în cadrul unui proiect de înființare a unor centre de promovare a relaţiilor economice în diverse regiuni, iar până în prezent au fost deschise două astfel de centre - în Statele Unite ale Americii și la Dakar (Senegal). Sunt convins că derularea acestor proiecte va atrage din ce în ce mai multe societăți comerciale în zonă, iar EximBank le poate pune la dispoziție și mijloace eficiente de protecție a afacerilor lor”, a mai spus Ionuț Costea.

EximBank este o instituţie specializată al cărui portofoliu de produse, axat pe cele trei direcţii de acţiune - finanţare, garantare şi asigurare, permite băncii să susţină activitatea şi dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor şi a companiilor ce derulează proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, în special a celor ce contribuie la absorbţia de fonduri europene.

Banca oferă exportatorilor un pachet complex de instrumente financiare care susțin atât dezvoltarea afacerilor, cât şi reducerea riscurilor asociate acestui tip de activitate.

Astfel, EximBank sprijină activitatea de export din faza de producţie, livrare şi până la încasarea contravalorii mărfurilor exportate, prin:

Ø credite (care acoperă cheltuielile pentru fabricarea produselor sau livrarea mărfurilor);

Ø garanţii de export (pentru mărfuri generale, pentru stimularea realizării de obiective complexe şi produse cu ciclu lung de fabricaţie);

Ø asigurarea creditelor pentru producţia de export, a creditelor de export pe termen mediu şi lung, a creditului cumpărător;

Ø informaţii comerciale despre partenerii de afaceri.

Ø Cartea riscului de ţară – un produs de sinteză realizat de analiştii EximBank care oferă date despre 76 de state (fiecare fişă de ţară conţine evaluarea clasei de risc de pe termen scurt şi pe termen mediu-lung, descrierea situaţiei politice şi economice interne şi externe a statului respectiv, perspectivele evoluţiei sale, precum şi situaţia schimburilor comerciale bilaterale cu România).

Companiile interesate de produsele EximBank se pot adresa direct unităţilor teritoriale ale băncii din Bucureşti, Bacău, Braşov, Constanţa, Cluj, Craiova, Timişoara, Buzău, Oradea, Deva, Iaşi şi Sibiu.

De asemenea, operatorii economici pot obţine informaţii suplimentare prin intermediul site-ului

Cuvinte cheie:  EximBank  extindere  Europa