STUDIU: BILANŢUL PIEŢEI DE RESURSE UMANE ÎN T4 / 2011

*         Instruire şi dezvoltare profesională

*         Managementul performanţei

*         Recrutare şi selecţie

Bucureşti, 8 mai 2012. HR Management Club (www.hr-club.ro), asociaţia practicienilor de resurse umane din România, anunţă rezultatele studiului HR Outlook. Studiul este realizat trimestrial cu sprijinul companiei de cercetare de piaţă Daedalus Millward Brown şi reprezintă o radiografie a pieţei de resurse umane din România. Studiul a fost realizat în perioada 5-28 martie 2012 pe un eşantion reprezentativ de 120 de respondenţi, practicieni de resurse umane şi reprezentanţi ai managementului de vârf din companii naţionale şi multinaţionale din România, membre HR Club.

*         Strategia de resurse umane

În T4/2011, bugetul alocat departamentului de resurse umane a crescut. Din studiu reiese o cheltuire echilibrată a acestuia, mai mult de jumătate dintre companii au cheltuit bugetul estimat pentru acest trimestru, în timp ce doar 1 din 10 companii l-au depăşit.

Recrutarea rămâne principala activitate desfăşurată de companii în T4/2011. Aşa cum relevă studiul, se arată o creştere a numărului de companii care au investit în recrutare (cu 14%) precum şi a bugetului alocat, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2010.

Reducerea numărului de concedieri si restructurari a avut un impact direct în scăderea numărului de litigii şi a acţiunilor de plăţi compensatorii.

În T4/2011 se observă o diminuare a bugetului alocat remunerării, faţă de T4/2010, în timp ce bugetul alocat activităţilor logistice de resurse umane şi-a continuat descreşterea.

*         Instruire şi dezvoltare profesională

Training-urile interne şi externe rămân principalele metode de învăţare şi dezvoltare, însă popularitatea lor a înregistrat o scădere. Platformele de e-learning, pe de altă parte, câştigă teren, atrăgând o mai mare utilizare a sistemelor informatice pentru activitatţile de învăţare şi instruire.

Prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, training-urile clasice şi cele la locul de muncă sunt utilizate într-o mai mică măsură pentru dezvoltarea profesională a angajaţilor seniori. Cu toate acestea, urmează tendinţa trimestrelor anterioare.

Utilizarea fondurilor externe pentru activităţile de instruire şi dezvoltare se menţine la acelaşi nivel pe parcursul anului 2011, însă este semnificativ mai mare faţă de anul 2010 (22% în T4/2011, faţă de 5% în T4/2010).

*         Managementul performanţei

Asigurarea unui mediu de lucru plăcut, recunoaşterea oficială a meritelor angajaţilor şi activităţile de instruire şi dezvoltare rămân principalele tehnici de retenţie utilizate de companii.  Cu toate acestea, un număr în creştere companii (36%) au recurs la măriri salariale ca metodă de  retenţie a angajaţilor, prin comparaţie cu T4/ 2010 (18%).

*         Recrutare şi selecţie

Studiul arată că în T4/2011 companiile recrutează într-un mai mare procent candidaţi pentru poziţiile de intrare prin intermediul instituţiilor de învăţământ şi al asociaţiilor studenţeşti.

HR Club

HR Management Club este asociaţia profesioniştilor de resurse umane din România. Înfiinţată în anul 2004, misiunea HR Club este de a încuraja dezvoltarea resurselor umane prin sprijinirea şi promovarea celor mai bune practici în domeniu.

În prezent, HR Club are un număr de 400 de membri, din peste 300 de organizaţii ce activează în principalele industrii din România. HR Club este membru al Asociaţiei Europene pentru Managementul Oamenilor (EAPM) şi membru al Federaţiei Mondiale a Asociaţiilor de  Management al Oamenilor (WFPMA). Parteneri anulai HR Club - Grupul Trend Consult si CDM Cluj Napoca; Partener de conţinut – Enovate; Parteneri Media - Aida, HR Manager, Wall-Street.ro. Vă rugăm să ne vizitaţi la www.hr-club.ro şi www.hr-partner.ro.

Cuvinte cheie:  Studiu  Resurse  Umane