Novel Research: in luna martie 2012, contrabanda cu tigarete se mentine constanta la 13,4% din piata

17 aprilie 2012, 11.13 - Afaceri   Social   Agricultură

Bucuresti - 17 aprilie 2012 - Compania Novel Research a facut publice datele cu privire la traficul ilegal de tigarete de pe teritoriul Romaniei, corespunzatoare lunii martie 2012.

“Nivelul contrabandei cu produse din tutun este relativ constant, atingand 13,4% din totalul consumului de pe piata romaneasca. In toate regiunile afectate puternic de acest fenomen, cifrele nu s-au schimbat: 31% in regiunea de vest, 22,2% in nord-est si 20,8% in cea de nord-vest a tarii. Ceea ce se poate constata este o crestere ingrijoratoare pentru Bucuresti, cu 5,8 puncte procentuale in martie 2012 fata de luna ianuarie 2012, pana la cota de 13,5%. O veste buna pentru regiunea de sud-vest este scaderea, fata de luna ianuarie 2012, cu 5,1 puncte procentuale, pana la nivelul de 8%”, a aratat Marian Marcu, directorul companiei Novel Research.

“In ceea ce priveste ponderea surselor de provenienta ale tigaretelor de contrabanda, potrivit timbrelor fiscale aplicate pe pachete, aceasta plaseaza Ucraina pe primul loc, cu 27%, urmata de Moldova cu 26,2%, Serbia cu 20,8% si Duty-free, cu 18,7%”, completeaza reprezentantul Novel Research.

”Contrabanda a scazut in doi ani de la peste 36% la circa 13%, diminuare care se datoreaza abordarii strategice a fenomenului, eforturilor concertate ale autoritatilor, imbunatatirii si simplificarii cadrului legislativ, precum si colaborarii stranse dintre institutiile statului (Vama, Politie, Procuratura, Servicii etc.) si industria tutunului. Ultimul studiu Novel arata ca trendurile din ianuarie se pastreaza, iar ca element de noutate, in martie, se remarca faptul ca, pentru prima data din 2010 incoace, ponderea contrabandei cu tigarete cu timbru moldovenesc nu mai este pe locul intai, inregistrandu-se o diminuare semnificativa a traficului cu branduri moldovenesti locale. E o veste imbucuratoare si o premisa pentru impulsionarea parteneriatului cu autoritatile din Moldova ”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania si Moldova.

„Daca facem o comparatie intre martie 2011, cand piata neagra se situa la 14,7%, si martie 2012, cand a ajuns la 13,4%, suntem de parere ca scaderea ar fi trebuit sa fie mai accentuata, date fiind prioritatile enuntate de catre noul guvern in directia combaterii evaziunii fiscale si a comertului ilicit. În acest moment, 13,4% inseamna pierderi la bugetul de stat din taxe neincasate de circa 400 milioane euro. Ne ingrijoreaza aparitia asa-numitelor “illicit whites”- tigarete ieftine cu filtru - in spatiul european, cu poarta de intrare prin porturile grecesti si tranzitand mai departe Bulgaria si Romania, pentru a ajunge in Spania sau în Marea Britanie. Romania este atat o tara de destinatie, cat si de tranzit, localizata la granita de est a UE, ceea ce genereaza obligatii suplimentare in privinta combaterii infractionalitatii transfrontaliere, a comertului ilicit si a crimei organizate”, a precizat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

”Pentru ca piata neagra sa scada in continuare, e nevoie, in plan local, de mentinerea stabilitatii si predictibilitatii fiscale, si de imbunatatirea si armonizarea pe mai departe a cadrului legislativ, alaturi de intensificarea colaborarii intre autoritatile statului.

Initiativele legislative care sa sprijine eforturile de imbunatatire a activitatii autoritatilor implicate in lupta impotriva contrabandei ar putea fi mult mai eficiente in diminuarea comertului ilicit cu tigarete decat initiative precum cresterea contributiei la fondul de sanatate, asa-numita “taxa pe viciu”, inclusa in decembrie 2011 in proiectul de lege a sanatatii,”, a adaugat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria.

In luna martie 2012, Centrul de Cercetare a Criminalitatii (Transcrime) a publicat o analiza care demonstreaza legatura directa dintre cresterile de taxe la tutun si cresterea criminalitatii transfrontaliere legate de aceasta. Studiul respectiv, „Analysis of the Draft Protocol to Eliminate Illicit Trade in Tobacco Products”, arata necesitatea cooperarii dintre autoritatile abilitate in combaterea contrabandei, precum si a armonizarii cadrului legislativ, atat la nivel calitativ (incadrarile ca infractiuni ale contrabandei, contrafacerii si evaziunii fiscale), cat si geografic, intre tarile si regiunile afectate cel mai puternic de fenomen.

In vederea reducerii comertului ilicit cu tigarete este nevoie in continuare de imbunatatirea cadrului legislativ unitar care sa reglementeze contrabanda si evaziunea fiscala deopotriva. In acest sens, aplicarea criteriului cantitativ pentru calificarea infractiunii de evaziune fiscala/contrabanda, atat pe teritoriul vamal national, cat si in punctele de trecere a frontierei ar fi de natura sa simplifice procedurile.

Totodata, este nevoie de clarificarea situatiei la frontiera interna- cu Ungaria si Bulgaria, unde nu mai exista puncte de control vamal – precum si instituirea unor mecanisme clare de verificare.

Alte masuri punctuale:

- atribuirea unor competente clare politiei locale si jandarmeriei, pentru sanctionarea vanzarilor de produse de contrabanda in piete, targuri sau pe strada.

- confiscarea mijlocului de transport folosit pentru comert ilicit, chiar si in situatia in care nu a fost modificat din punct de vedere tehnic pentru stocarea produselor de contrabanda.

Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. In 2011, cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,75 miliarde de euro, reprezentand accize si TVA.

Cuvinte cheie:  studiu  contrabanda  tigarete