Vinul romanesc a deliberat!

24 noiembrie 2008, 12.57 - Industrie

Bucureşti - 24 noiembrie 2008 - Aflata la cea de-a V-a editie, Gala Vinului Romanesc 2008 si-a desemnat vineri seara la Rin Grand Hotel din Bucuresti castigatorii in prezenta a cca 250 de invitati, prieteni ai vinului. Organizat de Patronatul National al Viei si Vinului si WBF/GTZ Romania, evenimentul a fost un succes datorita nivelui la care s-au prezentat producatorii de vin inscrisi in competitie: cei mai competitivi din punct de vedere al raportului calitate pret oferit consumatorilor de vin din Romania.

MURFATLAR ROMANIA are cel mai medalia vin romanesc participant la concursurile internationale recunoscute de Organizatia Internationala a Vinului - Lacrima lui Ovidiu 12 (2 medalii de aur si 3 medalii de argint). Pentru acelasi vin, liderul din piata romaneasca de vin a primit din partea revistei Flacara un premiu special, “Pentru ca Lacrima lui Ovidiu aprinde Flacara”. Consumatorul roman de vin prefara in continuare vinul rosu de la Murfatlar, aceasta companie primind si premiul cel mai bine vandut vin rosu cu denumire de origine controlata (“Zestrea Murfatlar” – cupajul de Pinot Noir si Merlot).

COTNARIUL isi mentine pozitia de lider in privinta celui mai bine vandut vin alb cu denumire de origine controlata (Grasa de Cotnari). Un alt premiu obtinut de companie este oenologul anului 2008, prin domnul Ionut Malutan, echipa de la Cotnari obtinand in acest an cele mai numeroase distinctii la concursurile internationale recunoscute de Organizatia Internationala a Vinului.

JIDVEI – a primit doua premii: cel mai bine vandut spumant cu denumire de origine controlata (Margaritar Alb) si premiul pentru cea mai extinsa suprafata infiintata cu vita de vie, poate unul dintre cele mai importante premii ale industriei, deoarece reprezinta unul dintre principalele obiective ale sectorului vitivinicol.

CRAMELE RECAS este producatorul care are o balanta comerciala foarte interesanta intre exportul de vin romanesc si importul de vin, oferind romanilor alternativa. A primit premiul pentru cel mai important exportator de vin romanesc (“Frunza” – Pinot Grigio”, in Anglia) dar si un premiu special din partea revistei Academia Catavencu, pentru vinul Syrah, argumentatia cu bataie lunga a “Catavencilor” fiind “Pentru ca a demonstrat ca strainii se simt bine in viile romanesti!”

CARL REH WINERY a primit din partea Clubului Presa de Vin premiul pentru producatorul cu cea mai buna campanie de promovare pentru editia limitata “Erotikon”.
Tot Clubul Presa de Vin a oferit VINCON VRANCEA, premiul special „LA PORTILE ORIENTULUI” pentru gama „LEVANT”, pentru cea mai noua gama de vinuri lansata in piata.
CRAMELE HALEWOOD ROMANIA au in acest an, in opinia revistei Playboy Romania (care a oferit un premiu special acestui producator), “cel mai senzua vin romanesc” – Feteasca Neagra – Private Reserve 2006.

In opinia producatorilor de vin, Jurnalistul de vin al anului 2008 este domnul Cezar Ioan de la “VINUL.RO”, probabil cel mai accesat site specializat din Romania.

DOMENIILE DEALU MARE SRL a obtinut din partea Patronatului National al Viei si Vinului premiul Pentru cea mai mare investitie a unui nou producator, fiind cel mai reprezentativ producator intrat recent in piata romaneasca.

WBF/GTZ, Programul de promovare economica si ocupare a fortei de munca, a oferit Editurii Ad Libri premiu special pentru promovarea vinului romanesc, in cadrul acestei edituri publicandu-se cel mai complet si relevant album de prezentare al industriei vinului romanesc.

Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania a oferit o “Diploma de Excelenta pentru inalt profesionalism si activitate indelungata in vinificatie” OENOLOGULUI GEORGE VARATICEANU de la Statiunea de Cercetari Pietroasa.

Patronatul National al Viei si Vinului a mai oferit doua premii:
• TELEVIZIUNII ROMANE – EMISIUNEA VIATA SATULUI - Premiu de excelenta pentru 50 de ani aproape de vinul romanesc.
• SOCIETATII ROMANE DE RADIODIFUZIUNE – ANTENA SATELOR - Pentru promovarea vinurilor din soiuri romanesti.

Moldova a demonstrat inca odata ca este renumita si pentru femeile frumoase, obtinand prin Printesa de Cotnari titlul de Regina Vinului. Aceasta va reprezenta vinul romanesc la manifestari specifice in tara si in strainatate in cursul anului viitor.

Ovidiu GHEORGHE
DIRECTOR GENERAL P.N.V.V.