Expoziţia “O ŞANSĂ DUNĂRII ALBASTRE” prezentată la Viena

Bucureşti - 14 iulie 2011 - Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.) implementează proiectul DANUBEPARKS alături de 12 organizaţii partenere din 8 ţări diferite. Pentru atingerea obiectivului de promovare a unei “Identităţi dunărene” comune în toate regiunile partenere şi înţelegerea faptului că Dunărea este unica legătură ecologică dintre Pădurea Neagră şi Marea Neagră, în cadrul proiectului sunt prevăzute o serie de evenimente culturale, precum festivaluri şi expoziţii.

Un asemenea eveniment este şi Concursul cu tematică ecologică intitulat “O ŞANSĂ DUNĂRII ALBASTRE” ce se desfăşoară din anul 2000 la nivel naţional, fiind organizat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în parteneriat cu Liceul de Artă „George Georgescu” Tulcea. Începând cu anul 2010 competiţia s-a lansat la nivel internaţional iar expoziţia a devenit itinerantă. Astfel, o selecţie cu cele mai reuşite lucrări participante la ediţia de anul trecut a fost prezentată în luna iulie 2010 în Bulgaria (Belene şi Tutrakan), în lunile august-septembrie în Ungaria (Kolked, Visegrad, Gyor) şi in luna octombrie în Slovacia (Bratislava).

Aflată anul acesta la a XII-a ediţie, competiţia „O şansă Dunării albastre” are deja o frumoasă tradiţie bucurându-se de participarea a 242 lucrări înscrise de licee de artă de prestigiu din ţară şi din străinătate. În perioada 3 – 29 iunie, cele mai bune 100 de lucrări au fost expuse la Tulcea, in Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării. La începutul lunii iulie lucrările au fost transportate în Austria în vederea expunerii în perioada iulie-august în Centrul de vizită din Viena (Nationalparkhaus wien LobAU) al Parcului Naţional Donau Auen.

Evenimentul de deschidere a expoziţiei itinerante „O Şansă Dunării Albastre” la Nationalparkhaus wien LobAU, a avut loc în data de 6 iulie 2011. A participat un număr de circa 20 persoane reprezentând diverse organizaţii partenere ale Parcului Naţional Donau Auen (NPDA). Cuvântul de deschidere a fost susţinut de domnul Carl Manzano- director al Parcului Naţional Donau Auen, care a menţionat colaborarea îndelungată între A.R.B.D.D. şi NPDA ce a condus la realizarea aplicaţiei şi succesul acţiunilor implementate în cadrul proiectului DANUBEPARKS.

A urmat apoi cuvântul domnului Andreas Januskovecz, director al Departamentului Pădurilor din Viena, care a menţionat necesitatea unor colaborări internaţionale şi intensificarea acţiunilor de conştientizare în beneficiul naturii şi a fluviului Dunărea în special.

Reprezentantul ARBDD, a făcut un scurt istoric al concursului „O şansă Dunării albastre” şi a modului de organizare a expoziţiei în ultimele 2 ediţii, ca parte componentă a activităţilor proiectului DANUBEPARKS. A urmat apoi vizitarea expoziţiei de către participanţii la eveniment.

Informaţii suplimentare privind proiectul DANUBEPARKS

Proiectul DANUBEPARKS- Reţeaua de Arii Protejate Dunărene – Dezvoltarea şi Implementarea de Strategii Transnaţionale pentru Conservarea Patrimoniului Natural al Dunării se implementează de către ARBDD în perioada 1.03.2009 – 29.02.2012.

Partenerul lider este Nationalpark Donau-Auen GmbH, din Austria, ARBDD fiind singurul partener din România alături de alţi parteneri din: Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Serbia, Germania.

Relaţii suplimentare se găsesc pe pagina web a proiectului: www.danubeparks.org şi pe site-ul expoziţiei: http://www.thebluedanube.ro/

Guvernator,
Grigore BABOIANU