Comunicat de presa al PCC SE

22 iunie 2011, 04.14 - Afaceri   Industrie   Justiţie

Bucureşti - 22 iunie 2011 - PCC SE şi Carlson Ventures International au semnat, la data de 17.06.2011, un Memorandum prin care au consimţit să acţioneze concertat cu privire la Oltchim SA

PCC SE şi Carlson Ventures International informează piaţa şi mass media că, la data de 17.06.2011, ambele companii au convenit şi au semnat în faţa unui notar public un Memorandum ce stabileşte cadrul unei poziţii comune cu privire la Oltchim.

În urma acordului de a acţiona concertat şi de a colabora îndeaproape cu privire la Oltchim SA, PCC SE şi Carlson deţin împreună, la această dată, 31,3072% din capitalul social al Oltchim, deţinere cu privire la care CNVM şi Bursa de Valori Bucureşti au fost notificate imediat.

PCC SE deţine un număr de 59.314.762 acţiuni ordinare la Oltchim, reprezentând 17,2822% din capitalul social al Oltchim, în timp ce Carlson, prin societatea sa Nachbar Services deţine un număr de 48.135.504 acţiuni ordinare la Oltchim, ceea ce reprezintă 14,0250% din capitalul social al Oltchim.

PCC SE şi Carlson au convenit să-şi exercite împreună drepturile de vot ce revin din acţiunile pe care fiecare dintre cele două societăţi le deţine la Oltchim.

De asemenea, PCC SE şi Carlson au convenit să participe împreună la procesul de privatizare a Oltchim, odată ce acesta va fi iniţiat, pentru a implementa planul de afaceri al PCC SE la Oltchim SA.

Carlson a fost de acord cu strategia PCC SE pentru Oltchim, concentrată pe nevoia unei restructurări urgente. Din experienţa pe care o are Carlson, ca investitor în companii aflate în dificultate, singura opţiune viabilă pentru Oltchim este reprezentată de un proces de restructurare rapid şi profund.
În urma achiziţionării de acţiuni la Oltchim SA, reprezentanţii Carlson Ventures au avut posibilitatea de a se întâlni şi de a purta discuţii cu conducerea Oltchim SA. Ca urmare a acestor întâlniri, Carlson consideră că managementul Oltchim SA nu are un plan real de restructurare pentru Oltchim SA.

Potrivit Carlson, conducerea Oltchim nu are o strategie reală pentru a scoate Oltchim din criza în care se află. În ciuda situaţiei financiare extrem de dificile cu care se confruntă Oltchim, conducerea acestei societăţi se concentrează asupra achiziţionării de active extrem de uzate, cum ar fi rafinăria de la Piteşti, închisă de catre OMV. Conform Carlson, întreaga strategie a conducerii actuale a Oltchim, vizând intrarea pe piaţa de rafinare a petrolului şi investirea unor sume uriaşe intr-o instalaţie de piroliză închisă, ceea ce duce la datorii în creştere, este iresponsabilă şi nerealistă.

Carlson a decis să sprijine strategia şi planul de afaceri prezentat de PCC SE. Carlson şi PCC SE au fost de acord cu privire la nevoia de investiţii la Oltchim, axate pe produsele de la Oltchim ce pot genera profit, cum ar fi polioli, OXO alcooli şi sodă caustică, şi pe proiecte de tip Greenfield, cu scopul de a mări competitivitatea Oltchim.

PCC SE şi Carlson au convenit să exercite în aceeaşi manieră drepturile de vot decurgând din deţinerile ambelor companii la Oltchim, în cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor, cu privire la orice chestiune. Aceste aspecte pot cuprinde, fără însă a se rezuma la acestea, chestiuni ce se referă la modificarea capitalului social al Oltchim şi a structurii acţiunilor, încheierea unor acte de dispoziţie privind active ale Oltchim, a unor contracte de credit/împrumut, emiterea de obligaţiuni, reorganizarea ori divizarea Oltchim.

În cazul în care statul român va iniţia procesul de privatizare a Oltchim, părţile au convenit că vor participa împreună la procesul de privatizare, în una din formele legale permise în caietul de sarcini privind privatizarea şi/sau în strategia de privatizare.

Cuvinte cheie:  PCC  Carlson  Memorandum