Reforma sănătăţii, analizată de autorităţi şi jucători privaţi

Bucureşti - 14 iunie 2011 - Măsurile de reformare a sistemului de sănătate au fost analizate de reprezentanţi ai autorităţilor şi de jucători privaţi din domeniul serviciilor medicale şi al asigurărilor la evenimentul Reforma sănătăţii la analiză, organizat de Eureko şi Mediafax pe 9 iunie.

Conferinţa i-a avut ca lectori pe: Cseke Attila – ministrul Sănătăţii, Carmen Radu - Director General Adjunct al Eureko Asigurări, Jeroen Crasborn - Director de Strategie pentru Agis, parte a Eureko Group, Lucian Duţă – Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prof. dr. Vasile Astărăstoae – Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Sergiu Neguţ - Director Executiv al furnizorului de servicii medicale Regina Maria, Frans van der Ent - Country Manager Eureko în România şi Marinela Nemeş – Director al Direcţiei Juridice din Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Consecinţele măsurilor de până acum din sistemul de sănătate şi rolul asigurărilor de sănătate într-o economie în curs de dezvoltare au fost printre temele puse în dezbatere de speakeri. De asemenea, ei au discutat despre modelele de funcţionare a sistemului de sănătate în alte ţări europene.

Dintre declaraţiile lectorilor:

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii:

Este nevoie şi de implicarea autorităţilor locale în schimbarea sistemului sanitar, a subliniat ministrul Sănătăţii. Cseke Attila a precizat că, în unele situaţii, cifrele sunt îmbucurătoare, dar în altele s-a constatat un dezinteres total faţă de spitale, pentru că nu s-a înţeles că unităţile sanitare sunt ale autorităţilor locale şi acest lucru nu înseamnă doar că acestea îşi pot numi managerul, fără să asigure finanţarea.

De asemena, ministrul a declarat că finanţarea spitalelor în funcţie de clasificare va însemna un plus de 500 de milioane de lei la prima rectificare bugetară, unităţile din clasele unu - trei urmând să aibă un buget cu 20-30 la sută mai mare decât în 2010. Cseke Attila a aminit că de la 1 iunie au fost introduse două noi reguli, care sunt valide şi funcţionale, respectiv clasificarea spitalelor, care era neapărat necesară, şi finanţarea bazată pe clasificare.

Carmen Radu, Director General Adjunct al Eureko Asigurări:

Piaţa asigurărilor private de sănătate ar putea atinge în câţiva ani 4-5 miliarde euro, faţă de sub 10 milioane euro în prezent, dacă România ar aplica modelul olandez de reformare a sectorului medical, transferat aproape integral în administrare privată, estimează Eureko. "Modelul olandez a fost unul radical şi a fost pus în practică la începutul anilor '90. Practic, autorităţile olandeze au trecut în administrare privată contribuţiile pe care angajatorii şi angajaţii le achitau pentru asigurările de sănătate", a spus Carmen Radu.

Sergiu Neguţ, Director Executiv al Regina Maria – Reţeaua privată de sănătate:

Autorităţile pot încuraja rămânerea medicilor în ţară prin reducerea fiscalizării, după modelul sprijinului acordat specialiştilor IT. "Acum zece ani, statul a aplicat o măsură de reducerea a fiscalizării pentru specialiştii IT, în ideea de a-i ţine în ţară. În România există un deficit cronic de medici şi o măsură similară ar fi necesară pentru a ne ţine profesioniştii în ţară", a propus Sergiu Neguţ.

Lucian Duţă, Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate:
Reforma în sănătate ar trebui să fie procesul care să stabilească echilibru între stat şi beneficiarii sistemului de sănătate, dar acest lucru nu s-a realizat, a spus preşedintele CNAS.

Potrivit acestuia, instituţia pe care o reprezintă are un deficit de câteva sute de milioane de euro, singura soluţie pentru evitarea falimentului fiind infuzia de bani privaţi.

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, Preşedintele Colegiului Medicilor din România:

Finanţarea spitalelor în funcţie de clasificare ar putea fi în defavoarea unor spitale mai mici, iar cetăţenii ar trebui să beneficieze de aceleaşi drepturi, a arătat Vasile Astărăstoae. "Toţi cetăţenii trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi. Trebuie să existe o dezbatere publică în care să intervină şi persoanele specializate pentru că, dacă nu e acceptat de toţi actorii, un sistem nu va funcţiona", a spus preşedintele Colegiului Medicilor.

Evenimentul Reforma sănătăţii la analiză (www.mediafaxtalks.ro/reforma-sanatatii) a reunit reprezentanţi ai autorităţilor, medici din sistemul privat şi cel public de sănătate, proprietari de cabinete private, furnizori de servicii medicale şi consultanţi.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să o contactaţi pe:
Ioana Chira
PR Manager Mediafax