Alstom a realizat rezultate operationale pentru anul 2010/11 conform estimarilor si a inregistrat o crestere a comenzilor in semestrul doi

13 mai 2011, 09.49 - Afaceri   Energie

Bucureşti - 13 mai 2011 - Intre 1 aprilie 2010 si 31 martie 2011, Alstom a inregistrat o cifra de afaceri de 20,9 miliarde de Euro si un rezultat operational de 1,570 miliarde de Euro, cu o marja operationala de 7,5%. Profitul net s-a cifrat la 462 milioane Euro, puternic afectat de cheltuielile nonrecurente. Comenzile, in valoare totala de 19,1 miliarde Euro, sunt in crestere in raport cu nivelul mai slab al anului precedent. Dupa o scadere in primul semestru, semestrul doi a fost marcat de o crestere a comenzilor. In paralel, fluxul pozitiv de numerar s-a redresat puternic in primul semestru al anului 2010/11 (+447 milioane Euro), in comparatie cu iesirile de numerar de 963 milioane Euro in primul semestru.

La urmatoarea sa Adunare Generala a Actionarilor, Alstom va propune un dividend de 0,62 Euro/actiune, fata de 1,24 Euro in anul financiar precedent.

“Rezultatele anului financiar 2010/11 reprezinta o performanta operationala conforma cu estimarile. Dupa trei semestre consecutive marcate de un nivel scazut al comenzilor, al doilea semestru al anului 2010/11 a fost marcat de o revenire puternica, cu un maxim in trimestrul patru. Aceasta evolutie pozitiva a situatiei comerciale a condus la o imbunatatire sensibila a lichiditatilor in a doua parte a anului. Cresterea nivelului comenzilor se datoreaza numeroaselor succese inregistrate in tarile emergente, unde cererea va continua sa creasca, in timp ce activitatea in tarile dezvoltate ramane scazuta. Aceasta deplasare geografica a cererii deschide o noua etapa pentru Alstom. Pentru a putea raspunde oportunitatilor viitoare si in egala masura pentru a-si mentine competitivitatea, Grupul intentioneaza sa isi adapteze prezenta geografica si sa isi consolideze oferta inovatoare. Astfel, in cursul anului Alstom si-a consolidat prezenta in tarile BRIC (Brazilia-Rusia-India-China) si a semnat mai multe acorduri de parteneriat in aceste zone cheie, in timp ce au fost lansate planuri de ajustare a capacitatii in Europa si America de Nord. Cheltuielile de cercetare si dezvoltare au fost mentinute la un nivel ridicat pentru a permite companiei sa ramana lider in domeniul tehnologiei de varf. Datorita imbunatatirii comenzilor in semestrul doi al anului 2010/11, Grupul estimeaza o marja operationala de 7% – 8% in 2011/12”, a declarat Patrick Kron, Presedinte si Director General al Alstom.

Revenire puternica a comenzilor in semestrul doi

In anul fiscal 2010/11, Alstom a inregistrat comenzi in valoare de 19,1 miliarde Euro, in crestere cu 28% fata de anul precedent, incluzand noul sector Grid. Inca dificila in primul semestru, activitatea comerciala s-a imbunatatit in semestrul doi. Succese importante s-au inregistrat in tarile emergente, reprezentand aproximativ 60% din totalul comenzilor inregistrate (fata de 35% in 2009/10). La 31 martie 2011, comenzile existente se cifrau la 46,8 miliarde Euro reprezentand 26 de luni de vanzari.

In cadrul sectorului Power, activitatea Thermal Systems & Products a inregistrat comenzi pentru centrale pe gaz in Singapore, in India si in Orientul Mijlociu, pentru echipamente pentru centrale nucleare in China si pentru sisteme de control al mediului in Africa de Sud. Activitatea Thermal Services a realizat un an exceptional, cu un nivel al comenzilor de 5,2 miliarde de Euro. Au fost incheiate contracte importante de exploatare si mentenanta la Singapore, in Spania si in Taiwan, cat si comenzi majore de reabilitare a unor centrale in Franta si Polonia. Activitatea din domeniul energiilor regenerabile s-a concentrat asupra unor proiecte hidroelectrice in America de Sud si Elvetia si eoliene in Brazilia si Marea Britanie.

Pe parcursul anului 2010/11, sectorul Transport a obtinut comenzi majore pentru locomotive in Rusia si Kazahstan, trenuri regionale in Franta si Suedia, trenuri de mare viteza in Maroc, metrouri in Canada, Santo Domingo, Panama, India si Brazilia, si pentru tramvaie in Franta si Tunisia. Au fost incheiate si contracte de mentenanta pentru flote de trenuri in Statele Unite, cat si comenzi de semnalizari in Europa si China.

Sectorul Grid a semnat un numar mare de contracte mici si medii, intre care contracte pentru statii electrice in Europa de Vest, Rusia si Brazilia si pentru sisteme de management al retelei in Europa si Orientul Mijlociu.

O performanta operationala conform previziunilor

Cifra de afaceri a Grupului s-a ridicat la 20,9 miliarde Euro, in crestere cu 6% fata de anul precedent, incluzand sectorul Grid. Cifra de afaceri de 11,7 miliarde de Euro a sectorului Power a scazut cu 16% din cauza nivelului slab al comenzilor din semestrele anterioare. Cifra de afaceri a sectorului Transport, de 5,6 miliarde Euro, este in scadere lejera, iar sectorul Grid a realizat o cifra de afaceri de 3,7 miliarde, superioara previziunilor.

Pe parcursul anului fiscal 2010/11, rezultatul operational a atins 1570 milioane Euro, fata de 1779 milioane Euro in anul precedent. Marja operationala de 7,5% a Grupului (7,8% fara Grid) este conform previziunilor

Conform previziunilor, marja este in scadere pentru Sectorul Power (9% in 2010/11 fata de 10,6 in 2009/10); ea ramane stabila, la 7%, la nivel global pentru sectorul Transport, atingand 6% pentru Grid.

Profitul, care include un impact negativ distinct de 158 milioane de Euro datorat achizitiei sectorului Grid, s-a cifrat la 462 miloane Euro, in scadere fata de nivelul record de 1217 milioane Euro din anul precedent. Aceasta evolutie rezulta in principal din nivelul ridicat al cheltuielilor de restructurare in cadrul planurilor de ajustare a personalului din Power Thermal in Europa si in America de Nord si in anumite locatii din sectorul Transport in Europa.

Structura financiara solida

Negativ in primul semestru din 2010/11, fluxul de numerar a fost pozitiv in a doua parte a anului, datorita cresterii comenzilor. Pentru intregul an financiar, fluxul de numerar liber s-a cifrat la -516 milioane Euro.

De la o situatie a fluxurilor de numerar de 2222 milioane euro net la 31 martie 2010, Alstom a ajuns la o datorie neta de 1286 milioane Euro la 31 martie 2011 ca urmare a finantarii achizitiei sectorului Grid (2351 milioane Euro), a fluxului de numerar negativ in aceasta perioada si a platii dividendelor pe 2009/10.

Capitalul propriu a ramas relativ stabil, ajungand de la 4101 milioane Euro la 31 martie 2010 la 4152 milioane Euro la 31 martie 2011, dupa impactul evolutiei fondurilor de pensii si platii dividendelor.

Dividende

Consiliul de Administratie a hotarat sa propuna la urmatoarea Adunare Generala a Actionarilor, ce va avea loc in 28 iunie 2011 distribuirea unui dividend de 0,62 Euro per actiune (fata de 1,24 Euro in anul precedent), corespunzator unei rate de distributie de 40%, superioara celei de aproximativ 30% din anii precedenti. Daca propunerea este aprobata, dividendele vor fi platite la data de 5 iulie 2011.

O noua etapa pentru Alstom

Dupa un nivel record al activitatii in 2007/08 si apoi o scadere usoara a comenzilor in urmatoarele 18 luni, Alstom a cunoscut o redresare puternica a comenzilor in al doilea semestru al anului 2010/11, datorata succeselor inregistrate in tarile emergente, in contrast cu activitatea mai putin dinamica din pietele mature.

Pentru a putea beneficia de oportunitatile din aceste regiuni cu o dezvoltare puternica, Alstom a incheiat in cursul anului, in toate cele trei sectoare de activitate, mai multe parteneriate cu Rusia, India si China. La 20 aprilie, Grupul a anuntat asocierea cu Shanghai Electric (societate mixta 50% Alstom si 50% Shanghai Electric) prin care se urmareste pozitia de lider mondial in domeniul cazanelor pentru centrale pe carbune. De asemenea, Alstom a investit peste 500 de milioane de Euro in special in modernizarea capacitatilor de productie si dezvoltarea bazei industriale in tarile BRIC.

In acelasi timp, Grupul a lansat un plan de restructurare a activitatii Power Thermal in vederea ajustarii capacitatilor de productie la cererea slaba din domeniul centralelor pe gaz si carbune din Europa si America de Nord. In martie 2010, si sec torul Transport a anuntat un plan de adaptare a personalului si de imbunatatire a competitivitatii in Italia, Germania si Spania.

Pe langa adaptarea geografica, Alstom doreste sa isi pastreze pozitia de lider tehnologic. Astfel, in cursul anului au fost mentinute la un nivel ridicat - peste 700 milioane Euro (incluzand sectorul Grid) - cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare. Pentru a putea raspunde cererii in crestere pentru energiile regenerabile, in afara de programele consacrate captarii si stocarii CO2, sectorul Power pune accent pe dezvoltarea sectorului eolian onshore si offshore, cat si a energiei solare. De asemenea, sectorul Power si-a continuat programul de modernizare a gamei de turbine. Obiectivul sectorului Grid este de a-si consolida oferta tehnologica si de a se dezvolta in domeniul strategic al transportului energiei electrice de inalta tensiune si al retelelor inteligente. Pentru a-si extinde competentele in domeniul managementului retelelor, pe parcursul anului financiar 2010/11 sectorul Grid a creat o societate mixta cu Bouygues pentru conceptul de Eco-Cartiere, si a achizitionat Psymetrix si Uisol. Sectorul Transport a continuat sa investeasca in activitatile de inalta tehnologie, dezvoltand produse adaptate cererii specifice pietelor emergente. Pentru a se diferentia de concurenta, la nivel global Grupul Alstom se concentreaza atat pe service cat si pe proiecte la cheie.

Perspective

Concentrandu-se pe extinderea performantelor comerciale incurajatoare din ultimele luni, Alstom continua sa puna accent pe calitatea produselor sale, pe executia proiectelor si pe gestionarea stricta a cheltuielilor.

Datorita cresterii comenzilor in al doilea semestru al anului 2010/11, Grupul confirma ca marja operationala a anului 2011/12 se va situa intre 7-8%.

Raportul de activitate si rezultatele financiare consolidate aprobate de Consiliul de Administratie la data de 3 mai 2011 sunt disponibile pe site-ul Alstom la www.alstom.com. Rezultatele financiare au fost auditate si certificate.

Conform recomandarilor AFEP-MEDEF, informatiile referitoare la remuneratia presedintelui Alstom sunt disponibile pe site-ul Alstom: www.alstom.com, la rubrica About us/Corporate Governance/Remuneration of the Executive Officer.

Relatii investitori
Emmanuelle Châtelain, Juliette Langlais
Tel : + 33 1 41 49 37 38 / 21 36
emmanuelle.chatelain@chq.alstom.com
juliette.langlais@chq.alstom.com

Acest comunicat de presa contine informatii si declaratii de natura prospectiva bazate pe obiectivele si previziunile la momentul actual ale conducerii Alstom. Aceste informatii si declaratii de natura prospectiva sunt in mod inevitabil supuse unui anumit numar de factori de risc si incertitudine importanti (cum ar fi cei descrisi in documentele depuse de Alstom la Autoritatea pietelor financiare) care pot cauza diferente intre rezultatele finale obtinute si aceste obiective sau previziuni. Aceste informatii de natura prospectiva nu au valoare decat in ziua formularii lor si Alstom nu isi asuma nicio obligatie de actualizare sau revizuire a acestora, ca rezultat al unor informatii si evenimente noi.

Contact presa
Philippe Kasse, Stéphane Farhi (Corporate)
Tel : + 33 1 41 49 29 82 / 33 08
philippe.kasse@chq.alstom.com