Ștefan Radu Oprea: Industria auto, un motor important de dezvoltare a României

24 octombrie 2024, 10.51 - Afaceri   Auto   Social

București - 24 octombrie 2024 -

România a devenit un punct clar pe harta țărilor în care se desfășoară programe de cercetare, dezvoltare și producție a tehnologiilor de înaltă clasă din domeniul microelectronicii, a procesoarelor cu consum redus de energie și a cipurilor semiconductoare.

Reprezentanții guvernului au semnat contracte de finanțare în conformitate cu prevederile Planului Național de Redresare și Reziliență, (PNRR) cu trei importante companii: Continental Automotive Romania, Robert Bosch și NXP Semiconductors Romania. Astfel, România contribuie semnificativ la consolidarea competitivității economiei naționale și europene.

Am vorbit de foarte multe ori despre provocările pe care le are industria auto din Europa. Nu sunt ușoare. Una dintre metodele prin care noi, împreună, putem să ne recâștigăm competitivitatea o reprezintă tocmai aceste proiecte importante de interes economic european, cum ar fi semnarea acestor contracte în domeniul microelectronicii. Acesta este viitorul. Este șansa României și a industriei auto din țara noastră de a-și recâștiga competitivitatea”, a explicat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea.

Oficialul guvernamental a salutat această reușită, subliniind că va produce plusvaloare în economia românească și va ajuta totodată la dezvoltarea forței de muncă specializate în România.

Industria auto, cu producătorii principali, cu toți cei care produc componente pentru industria auto este unul dintre motoarele importante de dezvoltare. Avem împreună un drum lung în față. Ne luptăm pentru români și pentru locuri de muncă bine plătite”, a explicat Ștefan-Radu Oprea.

Proiectele companiilor Continental Automotive Romania, Robert Bosch și NXP Semiconductors Romania au fost selectate și  aprobate de Comisia Europeană și beneficiază de sprijin financiar pentru a susține tranziția digitală și mobilitatea verde. Mai mult, alături de acestea sunt implicate în proiect 8 dintre universitățile românești, care participă în calitate de participanți indirecți. Instituțiile de învățământ vor contribui la dezvoltarea ecosistemului de semiconductori, asigurând competențele și resursele necesare pentru succesul acestor inițiative.

Proiectele aduc o serie de inovații tehnologice, precum un laser pentru realitate augmentată pentru proiecții pe display-ul automobilelor, un nou concept pentru viitorul sistem de frânare, totul prin mecanisme electronice avansate, o platformă electronică pentru conducere automatizată sau dezvoltare de produse revoluționare în domeniul radar digital.

Alături de companii, sunt implicate 24 de entități din mediul academic și IMM-uri, cu participanți direcți și indirecți, arată datele Executivului. În total, finanțarea acordată celor trei proiecte, atât direct, companiilor, cât și partenerilor indirecți, este de 420 de milioane de euro.

Cuvinte cheie:  Ștefan-Radu Oprea  Industria auto  Continental Automotive Romania

Ștefan Radu Oprea: Industria auto, un motor important de dezvoltare a României