Conferința Anuală a European Microfinance Network care începe joi, la București, reunește experți, practicieni și antreprenori din 23 de țări

17 iunie 2024, 03.48 - Afaceri   Social

București - 17 iunie 2024 -

Evenimentul este inspirat de sloganul „Cultivând viitorul – Sprijin pentru antreprenori prin microfinanțare”

Conferința Anuală a EMN este cel mai important eveniment din domeniul microfinanțării din Europa, reunind lideri ai industriei de profil, oficiali ai autorităților, reprezentanți ai sectorului privat, experți și alți stakeholderi.

La evenimentul organizat în parteneriat cu Asociația de Microfinanțare din România vor vorbi invitați de nivel înalt de la Comisia Europeană, UNESCO, Fondul European de Investiții, Banca Europeană de Investiții, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și Banca Națională a României.

Conferința va aborda mai multe teme actuale majore din domeniul microfinanțării: antreprenoriatul și afacerile sociale, microfinanțarea și agricultura durabilă, provocările cu care se confruntă microfinanțarea în România și rolul microfinanțării în reducerea exodului de creiere al tinerilor.

European Microfinance Network invită membrii, partenerii și pe toți cei interesați la cea de-a 21-a Conferință Anuală a rețelei, care va avea loc la București în zilele de 20 și 21 iunie 2024.

Organizată anual începând din 2004, Conferința Anuală a EMN este cel mai important eveniment din domeniul microfinanțării din Europa, reunind lideri ai industriei de profil, oficiali ai autorităților publice, reprezentanți ai sectorului privat, experți și mulți alți stakeholderi, care se întâlnesc pentru a schimba experiențe și idei și pentru a imagina noi moduri de a dezvolta acest sector foarte important.

Participanți din 23 de țări europene și din afara Europei vor participa la conferință, reprezentând instituții de microfinanțare (IMF), investitori în microfinanțare, organizații internaționale, uniuni de credit și cooperative financiare, bănci, mediul academic, organizații de sprijin pentru microfinanțare, precum și alte ONG-uri și rețele.

Lista invitaților care vor vorbi în cadrul ediției 2024 a Conferinței cuprinde și oficiali ai unor instituții precum Comisia Europeană, UNESCO, Fondul European de Investiții, Banca Europeană de Investiții, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și Banca Națională a României.

Conferința Anuală a EMN servește de asemenea și ca teren de întâlnire și loc de networking pentru stakeholderi, punând astfel bazele unor viitoare parteneriate sau colaborări, precum și ca forum de învățare și dezbatere pentru reprezentanții și beneficiarii organizațiilor de microfinanțare.

Despre eveniment

Conferința Anuală a EMN din 2024 este organizată în parteneriat cu Asociația de Microfinanțare din România, care reprezintă IMF-urile și alte organizații de microfinanțare la nivel național. Evenimentul va avea loc la InterContinental Athénée Palace București pe 20 și 21 iunie 2024. Membrii EMN vor avea de asemenea acces la activitățile din preziua conferinței, pe 19 iunie, inclusiv la Adunarea Generală a EMN.

Tema principală a evenimentului, „Cultivând viitorul – Sprijin pentru antreprenori prin microfinanțare”, subliniază nevoia unei industrii de profil mai puternice, în care tinerii antreprenori să găsească efectiv sprijinul necesar pentru a-și atinge obiectivele. Acest eveniment-fanion va aborda mai multe teme actuale majore din domeniul microfinanțării, precum exodul de creiere, antreprenoriatul feminin, agricultura durabilă, precum și viitorul micilor afaceri sociale. Alte subiecte ce vor fi dezbătute vor fi provocările cu care se confruntă sectorul microfinanțării din România într-o lume marcată de volatilitate, incertitudine, complexitate și ambiguitate, precum și serviciile non-financiare ca instrument de întărire a rezilienței financiare.

„Așteptăm cu nerăbdare Conferința Anuală a European Microfinance Network din acest an, în special pentru că are loc în România, una dintre cele mai importante piețe pe care suntem prezenți”, spune Jorgos Papadakis, Director General al EMN. „Aceasta este cu adevărat o perioadă foarte interesantă pentru microfinanțare și investiții sociale în Europa. Ne-am dovedit reziliența în timpul pandemiei, suntem mereu primii care ajută în momente de criză și vom continua să facem acest lucru, subliniind importanța muncii noastre. Ca industrie vibrantă și dinamică, deja abordăm provocări precum integrarea migranților și a refugiaților, egalitatea de gen, împuternicirea tinerilor și a antreprenorilor vulnerabili, în special în zonele rurale și cele afectate de dezastre naturale. Munca noastră se concentrează asupra unui model economic mai just, mai responsabil și mai echitabil, oferind mai multe oportunități financiare pentru aceia care au cea mai mare nevoie de ele.”

Ce activitate are European Microfinance Network

Fiind cea mai mare asociație din domeniul microfinanțării din UE, EMN deține o poziție unică, interacționând cu organismele UE și alți factori de decizie importanți. Oferim consiliere, consultanță, formulăm luări de poziție și, în ultimă instanță, construim împreună viitorul finanțării incluzive în Europa. EMN activează prin comitete de advocacy, producând cercetări și participând la acțiuni comune cu alte organizații de la nivelul UE pentru a construi sinergii mai puternice și a îmbunătăți cooperarea în jurul obiectivelor comune.

Ca principală voce a sectorului microfinanțării din Europa, EMN își canalizează eforturile de advocacy interacționând în mod regulat cu instituții ale UE precum Comisia Europeană și participă la grupuri de experți conduse de CE (GECES, YEPA și FSUG), contribuind la consultări și întâlniri publice cu scopul de a crea un mediu mai favorabil pentru acest sector și pentru a asigura incluziunea financiară și socială a grupurilor vulnerabile precum tinerii, femeile, migranții și micro-antreprenorii fără acces la instrumente financiare.

În ceea ce privește activitatea de cercetare, EMN produce un Sondaj anual privind starea microfinanțării, documente de politici publice, studii de impact și rapoarte privind reglementarea acestui sector, acoperind toate cele 27 de state membre ale UE, precum și alte teritorii.

EMN oferă, de asemenea, servicii non-financiare, unele dintre acestea în cadrul unor mari proiecte transnaționale cum ar fi Social Inclusive Finance Technical Assistance (SIFTA), proiect sub conducerea BEI, și proiectul PLOUTOS. Acesta din urmă este un proiect condus de un consorțiu de 11 parteneri din 7 state membre ale UE, care are scopul de a oferi servicii de incluziune financiară cetățenilor din țări terțe rezidenți în Europa.

EMN este, de asemenea, inițiatorul Zilei Europene a Microfinanțării (EMD), eveniment anual ce s-a impus ca punct de referință pentru toate organizațiile ce activează în domeniul finanțării incluzive din Europa.

Microfinanțarea în Europa, pe scurt

Instituțiile de microfinanțare (IMF) din Europa oferă în general microcredite și servicii non-financiare. În decembrie 2022, conform sondajului „Microfinancing in Europe” realizat de EMN, IMF-urile din Europa dețineau un portofoliu de credite în valoare de 5,3 miliarde de euro, valoarea medie a unui împrumut fiind de 10.273 de euro. 74% din IMF-uri oferă microcredite, iar 76% oferă servicii non-financiare – acestea având ca scop, de exemplu, dezvoltarea abilităților de afaceri și a cunoștințelor individuale, îmbunătățirea eficienței operaționale a IMM-urilor, precum și oferirea de servicii de prevenire a supraîndatorării.

Aproximativ 50% din toate serviciile oferite de IMF sunt concentrate în regiunea Balcanilor (Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia), în timp ce 27% acoperă Europa de Sud (Grecia, Italia, Portugalia și Spania) și 16% Europa de Est (Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Lituania, Moldova, Polonia, România și Slovacia).

Despre European Microfinance Network

European Microfinance Network este o organizație non-profit constituită prin asociere, cu sediul în Bruxelles, care promovează microfinanțarea ca instrument de combatere a excluziunii sociale și financiare în Europa prin self-employment și crearea de microîntreprinderi.

Misiunea organizației este de a facilita dezvoltarea capacităților și de a susține sectorul microfinanțării. Nucleu de membri ai EMN este constituit din practicieni în domeniul microfinanțării, organizații cu scop social care oferă servicii financiare persoanelor defavorizate sau facilitează accesul la astfel de servicii.

EMN are 86 de membri din 22 de țări și operează prin patru grupuri de lucru și comitete și este, sau a fost, membru în 11 parteneriate instituționale.

Cuvinte cheie:  European Microfinance Network IMF EMN Jorgos Papadakis