Forumul Economic Confindustria România 2024 “Privind către viitor. Provocări și viziuni la granița cu noile tehnologii”

15 mai 2024, 12.42 - Afaceri   Social

București - 15 mai 2024 -

Pe 14 mai a avut loc la București cea de-a 15-a ediție a Forumului Economic Confindustria România. Evenimentul intitulat „Privind către viitor. Provocări și viziuni la granița cu noile tehnologii”, a stârnit mult interes și așteptări din partea companiilor și instituțiilor din România.

Forumul Economic de anul acesta a reprezentat o succesiune de teme și dezbateri privind tranziția digitală, în toate formele ei și din diferite perspective, într-o eră caracterizată de o transformare digitală fără precedent, cu focus pe câteva subiecte cheie: automatizare și robotică alimentate de AI în procesele de producție, utilizarea etică a tehnologiilor, Cybersecurity, Space Economy, urgența cognitivă, tehnologii disruptive, training digital, Immersive Reality, Blockchain, consumul de energie important și deloc neglijabil al acestei tranziții digitale.

După saluturile instituționale din partea Președintelui Confindustria România, Giulio BERTOLA și E.S. Alfredo DURANTE MANGONI, Ambasadorul Italiei la București, au luat cuvântul experții, care au avut misiunea de a-i ajuta pe invitați să exploreze noile frontiere ale tehnologiilor emergente, cercetând modalitatea în care acestea pot cataliza creșterea durabilă și competitivă în industrie și societate, cu un accent deosebit pe impactul lor asupra producției, afacerilor și guvernării.

Massimiliano NICOLINI, expert în știința informației, membru al Metaverse Standards Forum, șef al departamentului de cercetare și dezvoltare pe tema inteligenței artificiale și VRO la Olimaint; Andrea Daniele SIGNORELLI, jurnalist care discută pe tema relației dintre noile tehnologii, politică și societate în cadrul podcast-ului CRASH și scrie pentru Domani, La Stampa și Wired; Igor CIMINELLI, Head of Marketing at Swiss Institute for Disruptive Innovation, expert cu experiență internațională în design și în management-ul inovației și Marco CASU, Cercetător în cadrul Fundației Leonardo, iar moderatoarea evenimentului a fost Daniela Mogavero de la Agenția Italiană de Presă Askanews.

Tranziția digitală reprezintă un punct de cotitură în istoria umanității. Tema principală a Forumului Confindustria România a fost inteligența artificială, care stă la baza unei game vaste de aplicații în care adoptarea pe scară largă a acestei tehnologii ridică și întrebări importante de ordin etic, social și economic. Inovația este un proces de evoluție, de progres. Cu toate acestea, acest progres nu este lipsit de provocări, cum ar fi nevoia de a reproiecta locurile de muncă pentru a putea fi adaptate la această nouă realitate sau de a reduce și de a limita consumul de energie al serverelor, server farm și al dispozitivelor care necesită cantități enorme de energie pentru a funcționa precum și educarea oamenilor în domeniul competențelor digitale fundamentale, care sunt esențiale pentru reducerea decalajului digital și promovarea incluziunii sociale și economice”, a declarat Președintele Confindustria România, Giulio Bertola.

Nu a lipsit prezentarea noilor proiecte ale Confindustria România în cele mai avansate tehnologii, precum și o contribuție concretă în contextul social al României.

Andrea Allocco, Consilier Confindustria România responsabil pentru Inovare, a prezentat în premieră absolută primul AVATAR virtual Confindustria, cu funcții de back office/customer service. Massimiliano Nicolini, Șeful departamentului de cercetare și dezvoltare pe tema inteligenței artificiale, în urma colaborării cu Confindustria România, a prezentat Proiectul „Magellano”, un program de instruire privind cele mai avansate tehnologii. O caracteristică a acestui proiect este incluziunea socială, fără niciun element discriminatoriu înaintea selecțiilor de aptitudini, vizând așadar și categoriile defavorizate ale populației.

Cuvinte cheie:  AVATAR virtual Confindustria Giulio Bertola Massimiliano NICOLINI Forumul Economic Confindustria România