Cultivarea rezilienței: Strategiile Corteva pentru adresarea provocărilor cauzate de condiții climatice nefavorabile

12 ianuarie 2024, 02.39 - Afaceri   Social   Agricultură

București - 12 ianuarie 2024 -

Autor: Jean Ionescu, Country Leader pentru România și Republica Moldova, Corteva Agriscience

În fața unei toamne provocatoare marcate de seceta din timpul verii, agricultorii din zona de Sud-Est a României se confruntă cu efectele adverse ale condițiilor climatice, întâmpinând dificultăți semnificative pentru începutul vegetației culturilor agricole. Culturile semânate în toamna anului trecut se confruntă cu provocări fără precedent din cauza lunilor cu precipitații foarte scăzute și a temperaturilor neobișnuit de ridicate pentru această perioadă, iar un îngheț brusc ar putea avea afecta semnificativ producția de rapiță și grâu.

Rapița, o cultură de iarnă cu rol semnificativ, a avut o germinare lentă și neuniformă, cu multe câmpuri din zona de Sud-Est prezentând creștere suboptimală. În prima parte a lunii ianuarie, numeroase zone încă prezintă plante în stadiul de cotiledoane. Lipsa de zăpadă, asociată cu precipitații insuficiente - variind până la 80 de litri în funcție de regiune - a complicat situația, iar creșterea întârziată a grâului, semănat în condiții nesatisfăcătoare, a accentuat problemele peisajului agricol și consecințele sunt prevăzute să afecteze a doua jumătate a anului 2024.

În 2023, producțiile de floarea soarelui au variat între o tonă și aproape două tone pe hectar, fiind afectate de vânturi puternice în toată regiunea sudică. Recoltele de porumb au avut o performanță ceva mai bună, atingând vârfuri de peste 15 tone pe hectar în zonele irigate. Aceste condiții accentuează importanța adaptării practicilor agricole la terenurile individuale și necesitatea asimilării genetici premium susținută de tehnologie avansată pentru o recoltă de succes.

Lipsa ploilor la un nivel optim în perioada de înființare a culturilor de toamnă, asociată cu absența actuală a zăpezii și temperaturile neobișnuit de mari, care duc la evaporarea rezervei de apă din sol, sunt motive de îngrijorare în Sud-Est, dar ultimele luni de precipitații au dus la o bună aprovizionare cu apă a solului în alte regiuni din țară. Nivelurile de precipitații variază, cu Vestul primind ploi excesive, Sud-Estul fiind aproape la limită, iar culturile nefiind întoarse. Prin urmare, este recomandată fermierilor alegerea hibrizilor de porumb și floarea soarelui care să reziste la condiții de secetă în următoarele luni de primăvară și vară și să asigure producții foarte bune indiferend de impactul climatic.

Spre exemplu, hibrizii de floarea-soarelui Pioneer® P64LE162 și P64LE99 din portofoliul Corteva Agriscience pot valorifica nivelul actual de apă din sol pentru a obține producții excelente, chiar și pe secetă în acest an. Hibridul P64LE99 este hibridul numărul unu în Romania, tardiv, cu cel mai ridicat potențial de producție, o bună plasticitate, adaptabilitate și toleranță ridicată la secetă și arșiță. De asemenea, hibridul P64LE162 este un hibrid semitimpuriu apreciat de fermieri pentru producțiile excepționale în condiții de secetă și arșiță, cultivat în toate zonele de floarea-soarelui din țară.

Hibrizii Optimum® AQUAmax® ai Corteva au fost creați special pentru toleranța la secetă atmosferică și pedologică, iar hibrizii de porumb P9889 și P9757 sunt o alegere frecventă a fermierilor care cunosc deja produsele bine pregătite pentru a traversa cele mai uscate luni ale anului în câmp. În 2023, Pioneer a consolidat pozitia de lider absolut cu gama de hibrizii de porumb Optimum® AQUAmax®, genetica de departe cea mai performantă din piața hibrizilor de porumb.

Corteva Agriscience rămâne ferm angajată să ofere soluții inovatoare și durabile pentru a sprijini fermierii în aceste vremuri dificile. Concentrarea companiei pe tehnologie agricolă avansată, varietăți foarte tolerante și practici agricole durabile este mai importantă ca niciodată în fața acestor provocări climatice.

Despre Corteva Agriscience

Corteva Agriscience este o companie globală, eminamente agricolă, tranzacționată la bursă, ce combină inovația de vârf din industrie, implicarea clienților și execuția operațională pentru a oferi soluții la cele mai mari provocări agricole din lume. Corteva generează opțiuni avantajoase pe piață prin strategia sa unică de distribuție, împreună cu mixul său echilibrat și divers de semințe, produse de protecția a plantelor și servicii digitale la nivel mondial. Având în portofoliu unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură și o linie de produse și tehnologii de top în industrie, ce pot genera creșteri viitoare, compania se angajează să maximizeze productivitatea fermierilor, colaborand in acelasi timp cu părțile interesate din întreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a îmbogăți viața celor care produc și a celor care consumă și asigurând progresul generațiilor viitoare.

Mai multe informații sunt disponibile pe www.corteva.ro

Urmăriţi Corteva Agriscience pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter şi YouTube

Cuvinte cheie:  Corteva  Corteva Agriscience  Hibrizii Optimum  AQUAmax