Ministerul Mediului încalcă legea când propune un moratoriu privind plantele modificate genetic

05 octombrie 2010, 04.55 - Agricultură

Bucureşti - 05 octombrie 2010 - Până ieri, 4 octombrie 2010, am considerat că ministrul Mediului, Laszlo Borbely, se poate face vinovat de neglijenţă în serviciu atunci când propune un moratoriu de 5 ani în privinţa cultivării plantelor transgenice în România, întrucât ignoră dispoziţiile Legii 247/2009, care la articolul 11, aliniatul 7, stabileşte condiţiile în care funcţionează Comisia pentru Securitate Biologică şi responsabilităţile ce revin autorităţilor privind funcţionarea acestei Comisii.

Din discuţiile pe care le-am avut ieri cu consilierul ministrului, dl. Marton KELEMEN, am constat însă că nu este vorba despre o neglijenţă, ci de premeditarea unei acţiuni care aduce atingere liberei concurenţe, încalcă tratatul de aderare la Uniunea Europeană şi susţine anumite interese.

Planul ministerului a fost confirmat de dl. consilier Kelemen, care a anunţat în discuţia de ieri că instituţia pe care o reprezintă va interzice folosirea biotehnologiei de către producătorii agricoli din România fără să ţină seama de recomandările ştiinţifice şi de cerinţele fermierilor.

Astfel, se poate vorbi de un abuz în serviciu, deoarece, pentru a-şi duce la îndeplinire planurile, funcţionarii ministerului şi ministrul se arată dispuşi să încalce reglementările legale, afectând producătorii şi utilizatorii de biotehnologie.

Ministrul Laszlo Borbely a lansat dezbaterii publice intenţia de introducere a unui moratoriu privind organismele modificate genetic, clamând absenţa datelor ştiinţifice. Documentul pe baza căruia se propune acest moratoriu nu este, însă, întocmit de autoritatea ştiinţifică, conform legislaţiei în vigoare. Ministerul Mediului nu a mai înfiinţat Comisia pentru securitate biologică, conform Legii 247/2009, care trebuia consultată, şi a eludat rezultatele cercetărilor finanţate de Ministerul Agriculturii şi de Academia Română, care atestă că porumbul MON810 este sigur pentru mediu.

Moratoriul propus de dl. Borbely nu putea fi introdus fără dovezi ştiinţifice care să susţină această decizie, iar dovezile trebuie confirmate ulterior de EFSA (Autoritatea Europeană privind Securitatea Alimentelor).

Iată şi precizările legale. Legea 247/2009, în art.11. aliniatul 10, stipulează că:
”Autoritatea competentă poate solicita autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, după consultarea Comisiei pentru securitate biologică şi a autorităţilor implicate, restricţionarea provizorie sau interzicerea utilizării şi/sau a comercializării unui organism modificat genetic, ca atare sau componentă a unui produs, pe teritoriul naţional, prin aplicarea procedurii comunitare privind clauza de salvgardare, prevăzută la art. 42. De asemenea, autoritatea competentă asigură aplicarea măsurilor necesare în situaţia unor riscuri majore, în colaborare cu notificatorul şi autorităţile implicate, conform competenţelor."

Cerem organelor abilitate ale statului (Corpul de Control al Primului Ministru, Parchetul General, DNA, ANI) să se autosesizeze privind legalitatea demersului Ministrului Mediului şi a conflictelor de interese in care se găseşte dl. consilier Kelemen, care este sau a fost membru al mai multor ONG-uri care militează activ pentru interzicerea cultivării plantelor modificate genetic.

Dr. Nicolae HRISTEA
Director Executiv
E-mail: nicolae.hristea@agrobiotechrom.ro

Cuvinte cheie:  protest  plante  modificari genetice