De la frigul din clase la căldura muzicii: Elevii de la Liceul de Artă din Sibiu învață iarna într-un frig de nedescris

27 noiembrie 2023, 10.24 - Afaceri   Educaţie / Cultură   Social

București - 27 noiembrie 2023 -

Alina Hoara este învățătoare la Liceul de Artă din Sibiu. Vine din Hunedoara și în timpul adolescenței a ales să se pregătească la București. Câțiva ani a învățat, s-a format, a făcut facultatea, un masterat și un doctorat și a ales să se retragă la Sibiu pentru mai multă liniște și pentru un mediu ce avea să-i asigure dezvoltarea din punct de vedere profesional. Aici a întâlnit oameni buni și oameni pasionați de artă. Dar mai mult decât atât, a întâlnit elevi veniți de peste tot din zonă, din mediul rural, din Sibiu, elevi de diferite etnii, toți cu aceeași bucurie de a descoperi arta. I-a îndrumat, i-a ajutat, i-a învățat și împreună cu colegii săi a format generații excepționale de artiști. Mai mult decât atât, ea și ceilalți profesori de aici își doresc foarte mult să le ofere copiilor condiții bune de studiu. Astfel încât a înscris pe platforma HartaEdu.ro o alertă pentru a participa în campania Împreună pentru școala noastră, organizată de Narada. Iar la târgul de pe 18 decembrie, alături de alte 59 de școli din țară, și prin intermediul donațiilor de 5 euro pe lună, parte din această campanie, ea și-a propus să strângă fonduri suficiente pentru a schimba ferestrele clădirii și astfel copiii să nu mai învețe într-un frig cumplit, mai ales iarna.

Liceul de artă din Sibiu funcționează într-o clădire monument istoric ce aparține Bisericii Evangheliste. Pentru că nu e clădirea școlii, investițiile sunt aproape inexistente, motiv pentru care cei care au de suferit sunt elevii. Aici învață copii de la clasa 0 până la clasa a XII-a, toți în aceleași condiții. Din 2012 li se promite că se vor muta într-o clădire nouă, eficientă din punct de vedere energetic, unde nu le va mai fi frig, însă acest lucru nu s-a mai concretizat. Mai mult decât atât, în liceu funcționează două secții: cea de Muzică și cea de Arte plastice. Atât primii, cât și ceilalți învață de dimineața, iar după-amiaza au ateliere și studiu individual la instrument. Astfel că ei stau aproape toată ziua la școală, iar iarna este aproape insuportabil de frig. Se pierde căldura din interior prin ferestrele vechi, motiv pentru care directoarea școlii, profesorii, elevii și părinții și-au spus #EokSaFacemNoi și s-au alăturat inițiativei Narada pentru a strânge singuri fonduri. Deși condițiile nu sunt cele mai propice artei și creației, copiii de aici fac performanță.

Delia-Florina s-a născut pe data de 14 aprilie 2006, în Sibiu. La vârsta de 7 ani, și-a început călătoria muzicală la Liceul de Artă din Sibiu, întâlnind-o acolo pe doamna profesoară de pian Kálmán Emese, care a făcut-o să îndrăgească iremediabil acest instrument. Sub atenta îndrumare a acesteia, participă la concursuri naționale, internaționale și olimpiade unde câștiga numeroase premii. Unele dintre cele mai importante sunt: Premiul III la Concursul de Interpretare Pianistica și Compoziție „Carl Filtsch”, Premiul I la Olimpiada Naționala de Interpretare Instrumentală și Premiul I la Concursul Internațional „Pro Piano-România”. Cea mai frumoasă experiență din viața Deliei a fost ocazia de a cânta cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, eveniment care și-a pus amprenta asupra sufletului ei, fiind doritoare să mai aibă parte de emoția pe care o poate da cântatul cu orchestra. Își dorește sa ajungă profesoara de pian, cu cât mai multe realizări pe planul muzicii.

Revolter este o trupă de muzică rock, formată din câțiva puști de la Liceul de Artă din Sibiu. Din pasiune și mai mult dintr-o joacă, au început să înregistreze, după ce au repetat mult timp. Azi cântă pe scene mari din țară și probabil succesul le este garantat.

Aceasta este doar una dintre poveștile celor 60 de școli care au înscris alerte privind siguranța clădirilor, infrastructura învechită, eficiența energetică a acestora. Iar acestea sunt doar o parte dintre școlile cu probleme din România. Pentru ele, organizația Narada a creat campania Împreună pentru școala noastră cu scopul de a mobiliza comunitățile din jurul școlilor, companiile locale și naționale și societatea civilă pentru a strânge fonduri pentru 30 de mii de copii din România și de a rezolva astfel urgențele de infrastructură și educaționale semnalate de aceste 60 de școli pe HartaEdu.ro.

Campania „Împreună pentru școala noastră” se află la a doua ediție. Anul trecut, înainte de Crăciun, 25 de școli din țară au organizat evenimentul cu sprijinul Narada în aceeași zi și la aproximativ aceeași oră. Mobilizarea a fost exemplară iar, la final, din vânzarea obiectelor realizate de copii, părinți și profesori, s-au strâns aproape 100 de mii de euro. Narada a dublat această sumă cu sprijinul partenerilor Bergerat Monnoyeur și Ipso Agricultură, care susțin și ediția din acest an și astfel, în 2023, au putut fi rezolvate toate cele 25 de alerte listate de aceste școli anul trecut. Ediția de anul trecut a înregistrat peste 21 de mii de vizitatori, 50 de mii de obiecte au fost donate, 70 de sponsori locali s-au implicat în campanie și 24 de persoane publice au susținut cauza școlilor.

HartaEdu.ro, prima platformă din România care integrează nevoile școlilor din România și mobilizează comunitățile pentru a găsi soluții de rezolvarea, a împlinit în 2023 doi ani de la lansare. Prin HartaEdu.ro, organizația Narada și-a propus să creeze cea mai simplă și rapidă modalitate prin care profesorii pot să soluționeze problemele școlilor sau claselor unde predau, să obțină suport tehnologic modern pentru desfășurarea orelor și să aibă satisfacția de a-și face meseria la standardele secolului 21. În doar doi ani, pe HartaEdu au fost înscrise aproape 1500 de alerte, dintre care 461 au fost rezolvate cu sprijinul partenerilor Narada, ai comunităților locale și al altor organizații ONG. Sub sloganul #EokSaFacemNoi, cu ajutorul donațiilor investite în educație care s-au ridicat la peste 1 milion de euro, s-au rescris astfel poveștile a peste 60 de mii de elevi, dându-le acestora posibilitatea să creadă că pot visa în orice culori doresc viitorul lor.

Cuvinte cheie:  Alina Hoara  Împreună pentru școala noastră  HartaEdu.ro  Narada  Delia-Florina

De la frigul din clase la căldura muzicii:  Elevii de la Liceul de Artă din Sibiu învață iarna într-un frig de nedescris