Detergenții de rufe pudră concentrați – O inițiativă pentru a reduce impactul asupra mediului

05 iulie 2023, 12.10 - Afaceri   Social

București - 05 iulie 2023 -

Uniunea Română a Producătorilor de Cosmetice și Detergenți (RUCODEM) a lansat Proiectul privind Eficiența Resurselor Produselor din domeniul detergenților de rufe pudră în România - PREP P RO, prin care dorește să contribuie la reducerea impactului asupra mediului și la un consum sustenabil. Inițiativa propune dezvoltarea și încurajarea deprinderilor consumatorilor români către modele mai durabile în domeniul spălării rufelor, cu detergenți pudră mai concentrați.

Mai puține resurse folosite

Fabricarea și utilizarea detergențiilor de rufe pudră implică utilizarea de resurse (materii prime, energie, apă s.a.). O abordare sustenabilă în această industrie implică și o utilizarea rațională și eficientă a acestor resurse valoroase. Formulele detergeților pudră mai concentrați conduc la utilizarea mai eficientă a ingredientelor active  și prin aceasta la reducerea impactului asupra mediului. Folosirea unei cantități mai mici de produs pentru a spăla aceeași cantitate de rufe, cu aceeași calitate a rezultatelor finale, conduce la ambalaje mai mici si astfel sunt utilizate mai puține materiale de ambalare – implicit rezultând mai puține deșeuri menajere – pe lângă eficientizarea transporturilor.

Impact pe termen lung și responsabilitate față de mediu

Inițiativa RUCODEM are ca scop reducerea cantității de ingrediente folosite și a cantității de deșeuri din ambalaje, ducând la eficientizarea transportului – toate acestea în final contribuind, pe termen lung, la reducerea emisiilor de CO2.

Cu ajutorul consumatorilor, inițiativa poate conduce la reducerea impactului detergenților de rufe pudră asupra mediului. Prin campania aflată în curs de desfășurare prin intermediul canalelor TV și media, consumatorii sunt informați și încurajați să urmărească instrucțiunile de dozare pentru detergenții de rufe pudră mai concentrați, urmându-se astfel o abordare durabilă față de mediu. Cu o mică adaptare a obiceiurilor lor de spălare, consumatorii vor contribui la micșorarea impactului asupra mediului în contextul în care conștientizarea publicului cu privire la problemele de mediu a crescut semnificativ în ultimii ani, iar consumatorii sunt din ce în ce mai interesați de produsele sustenabile.

Termenul limită pentru aderarea la proiectul PREP PRO a fost stabilit pe 28 februarie 2023, moment în care mai multe companii au decis să participe la această inițiativă (pentru mai multe detalii despre inițiativa PREP P RO vă rugăm să vizitați pagina web de descriere a RUCODEM, disponibilă aici). Cu toate acestea, deși termenul limită pentru aderarea la inițiativa voluntară PREP P RO a trecut, acest lucru nu ar trebui să împiedice alte companii de pe piața românească să urmărească abordări durabile ale detergentului de rufe pudră de uz casnic pentru a reduce impactul asupra mediului al unor astfel de produse.

Organizațiile care au aderat la proiectul inițiat de RUCODEM și-au luat angajamentul de a contribui, prin cercetare și dezvoltare, la o îmbunătățire continuă a impactului pe care produsele lor o au asupra mediului.

Proiectul PREP P RO este o inițiativă voluntară similară celei lansate de A.I.S.E. (Asociația Internațională pentru Săpunuri, Detergenți și Produse de întreținere – www.aise.eu) în domeniul detergenților de rufe pudră universali utilizați în gospodăriile din Europa (PREP-P3) și desfășurată la nivelul mai multor țări din UE, alături de Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Din calculele și analizele experților A.I.S.E., inițiativa PREP-P3 a generat o serie de beneficii asupra mediului, care se estimează că vor fi vizibile și în urma implementării proiectului similar lansat de RUCODEM în România.

Cuvinte cheie:  Detergenții de rufe  RUCODEM  PREP PRO  Eficiența Resurselor Produselor