Workshop internaţional pe tema revitalizării fluviului Dunărea

10 septembrie 2010, 01.20 - Social   Evenimente   Mediu

Bucureşti - 10 septembrie 2010 - În data de 2 septembrie 2010 a avut loc la Tulcea workshopul internaţional cu tema “Revitalizarea fluviului Dunărea” din cadrul proiectului DANUBEPARKS. Întâlnirea a fost parte integrantă a Conferinţei internaţionale „Rezervaţia Biosferei Delta Dunării – 20 de ani" organizată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) Tulcea, pentru celebrarea celei de-a 20-a aniversări de la înfiinţare. Workshopul a fost înscris în agenda celui de-al XIX-lea Simpozion Internaţional de Comunicări ştiinţifice cu tema „Delte şi Zone Umede 2010” al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării Tulcea, partener în organizarea conferinţei.

Atelierul de lucru internaţional a reunit experţi internaţionali din partea Consiliului Europei, Fondului Mondial pentru Natură (WWF), Programului Dunăre- Carpaţi România, Wetlands International, Parcului Naţional Donau Auen Austria, precum şi reprezentanţi ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării Tulcea şi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării Tulcea.

Discuţiile au abordat problema necesităţii transferului de cunoştinţe, ca unul din principalele accente al activităţii de revitalizare a fluviului, ce cuprinde etapele de evaluare, bune practici şi directive pentru întreaga Dunăre, prin crearea unei baze de date care să cuprindă informaţii despre proiectele de reconstrucţie ecologică realizate de-a lungul fluviului.

S-a subliniat faptul că transferul de cunoştinţe trebuie să includă şi evaluarea proiectelor realizate, fiind necesară relevarea lecţiilor pozitive şi negative rezultate din realizarea lucrărilor de reconstrucţie ecologică.

În cadrul întâlnirii s-a discutat, de asemenea, despre elaborarea unui cod de bune practici pentru planificarea proiectelor de reconstrucţie ecologică a fluviului care trebuie să conţină clar şi cuprinzător, soluţii, măsuri şi acţiuni ce urmează a fi luate pentru a planifica lucrările de reconstrucţie ecologică şi a spori şansele de succes ale proiectelor de refacere a zonelor umede într-un context transfrontalier şi într-un mediu natural, social, economic şi politic complex. Acesta trebuie să constituie un ghid practic pentru managerii ariilor protejate în vederea promovării şi implementării proiectelor de reconstrucţie ecologică.

Informaţii suplimentare privind proiectul DANUBEPARKS

Proiectul DANUBEPARKS- Reţeaua de Arii Protejate Dunărene – Dezvoltarea şi Implementarea de Strategii Transnaţionale pentru Conservarea Patrimoniului Natural al Dunării se implementează în perioada 1.03.2009 – 29.02.2012.

Aplicantul şi partenerul lider este Nationalpark Donau-Auen GmbH, din Austria. ARBDD este singurul partener din România alături de alţi parteneri din: Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Serbia, Germania.

Acest proiect va iniţia o platformă pentru a dobândi o nouă calitate a cooperării practice continue a Ariilor Protejate de-a lungul Dunării. Se vor dezvolta şi implementa strategii comune pentru refacerea fluviului şi conservarea speciilor. Se vor realiza proiecte pilot transfrontaliere şi vor fi iniţiate proiecte de continuare a acestora.

Implementarea tuturor activităţilor din pachetele de lucru ale proiectului se bazează pe cooperarea ştiinţifică şi operaţională în grupurile de lucru existente ale căror întâlniri asigură cooperarea activă şi armonizarea tuturor activităţilor.

Relaţii suplimentare se găsesc pe pagina web a proiectului: www.danubeparks.org.

Guvernator,
Grigore BABOIANU