Trans Sped, parte a consorțiului RoNaQCI, contribuie la dezvoltarea infrastructurii de comunicații cuantice în România

10 aprilie 2023, 04.06 - Afaceri   Social

București - 10 aprilie 2023 -

Trans Sped, compania românească lider în soluții de transformare digitală, fintech, automatizare și digitalizare a proceselor, este parte a consorțiului care va dezvolta în România proiectul RoNaQCI (Romanian National Quantum Communication Infrastructure). Obiectivul proiectului este dezvoltarea unei infrastructuri de comunicații cuantice în România, ca prim pas spre crearea unei rețele naționale și europene de comunicații cuantice. Aceasta tehnologie de ultimă generație se bazează pe proprietățile cuantice ale particulelor elementare și poate oferi un nivel de securitate mai ridicat în transmiterea datelor, fiind mult mai greu de interceptat sau falsificat decât canalele tradiționale de comunicații. În actualul context marcat de creșterea amenințărilor în materie de securitate cibernetică, tehnologia comunicațiilor cuantice poate oferi un avantaj deosebit de important în fața provocărilor prezente și viitoare.

Suntem mândri să facem parte din acest consorțiu și să contribuim la dezvoltarea tehnologiei cuantice în România. Continuăm astfel un proces de cercetare și dezvoltare în care suntem deja angrenați. Suntem parteneri în proiectul QUANTEC, care dezvoltă primul centru de comunicații cuantice din Romania, și suntem acum parte și din proiectul RoNaQCI, care își propune să dezvolte rețeaua de comunicații cuantice. Vorbim despre o tehnologie care va aduce beneficii semnificative pentru oamenii obișnuiți, dar și pentru companiile și pentru instituțiile publice din țară. Încă o dată, suntem în centrul inovației și reconfirmăm angajamentul nostru pentru dezvoltare și excelență în domeniile de vârf ale tehnologiei”, a declarat Camelia Ivan, CEO Trans Sped.

Ne bucurăm pentru ocazia oferită de a implementa rețeaua naționala de distribuție cuantica de chei criptografice (QKD): RoNaQCI. Noua infrastructură va acoperi principalele regiuni ale țării fiind printre cele mai îndrăznețe propuneri la nivel european ca număr de kilometri”, a declarant Mihai Carabas, Profesor Universitatea Politehnică București și Coordonator Proiect RoNaQCI.

Proiectul RoNaQCI este coordonat la nivel național de Universitatea POLITEHNICA din București și include un consorțiu format din 30 de parteneri, dintre care instituții de cercetare, universități, instituții guvernamentale și companii de profil, printre acestea numărându-se și Trans Sped. Proiectul beneficiază de o finanțare de 10 milioane de euro, asigurată atât prin Programul Europa Digitală, cât și de către statul român.

Tehnologia comunicațiilor cuantice este vitală pentru viitorul digital al României, având un impact economic și social semnificativ. Aceasta va permite protejarea informațiilor sensibile, cum ar fi datele personale și bancare, prin criptarea lor cu ajutorul proprietăților cuantice. De asemenea, comunicațiile cuantice vor deschide calea spre noi tehnologii și aplicații care pot revoluționa domeniul IT.

Trans Sped este o companie românească specializată în servicii de transformare digitală, fintech, digitalizare și automatizare a proceselor. Compania oferă soluții inovatoare bazate pe certificate digitale pentru semnături electronice calificate, avansate și simple, precum și mărci temporale calificate, sigilii electronice calificate și soluții de arhivare electronică conforme cu legislația națională și europeană.

Trans Sped este prima companie din România care a emis certificate digitale pentru semnătură electronică în cloud și primul Prestator Calificat de Servicii de Încredere certificat conform Regulamentului eIDAS. De asemenea, este prima companie locală care a obținut avizul Autorității. Certificatele digitale emise de Trans Sped sunt incluse în Lista de Încredere a UE (EU Trusted List) și sunt cross-certificate cu Federal Bridge of US, asigurând recunoașterea lor de către instituții, companii și organisme publice sau private din SUA și UE.

Ca membru al SAFE Identity, ETSI și consorțiului Cloud Signature, Trans Sped contribuie activ la dezvoltarea standardelor internaționale în domeniu. Prin soluțiile sale, Trans Sped susține companii din diverse industrii, precum farmaceutică, biotehnologie, financiar-bancar, asigurări, utilități, retail și automotive, în procesul de digitalizare și optimizare a eficienței operaționale la nivel global.

Cuvinte cheie:  Trans Sped  RoNaQCI  National Quantum Communication Infrastructure  Camelia Ivan