Proiect pilot de monitorizare a prundăraşului gulerat mic şi a lăstunului de mal

14 iulie 2010, 11.39 - Mediu

Bucureşti - 14 iulie 2010 - Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.) implementează proiectul DANUBEPARKS Danube River Network of Protected Areas – Development and Implementation of Transnational Strategies for the Conservation of the Natural Heritage at the Danube River, Reţeaua de Arii Protejate Dunărene – Dezvoltarea şi Implementarea de Strategii Transnaţionale pentru Conservarea Patrimoniului Natural al Dunării.

În cadrul acţiunilor din proiect dedicate monitorizării şi administrării siturilor Natura 2000 se regăseşte activitatea „Proiect pilot de monitorizare a Prundăraşului gulerat mic şi a Lăstunului de mal”. Aceste specii au fost selectate pentru monitorizare la nivel de Dunăre deoarece ambele ocupă habitate dinamice specifice ale fluviului şi preferă malurile naturale ale acestuia. Proiectul intenţionează să stabilească indicatori privind dinamica fluviului în sistemul de monitorizare pentru Directiva Cadru Apă.

Pentru pregătirea proiectului s-a desfăşurat un workshop în Parcul Naţional Duna-Ipoly din Ungaria. Participanţii, reprezentanţi ai ariilor protejate din Austria, Slovacia, Ungaria şi România, au prezentat măsura în care cele două specii amintite au constituit obiectul monitorizării în fiecare arie protejată, baza de date şi metodologia de lucru abordată în cadrul cercetărilor. S-a concluzionat că aceste specii reprezintă un important indicator al dinamicii habitatelor naturale distribuite de-a lungul întregului parcurs al Dunării.

S-a stabilit metodologia de lucru ce va fi abordată în 2011 pentru monitorizarea celor două specii şi au fost stabilite sectoarele de pe parcursul Dunării ce revin fiecărei arii protejate din reţeaua DanubeParks. Astfel, specialiştii români vor monitoriza cele două specii pe porţiunea de Dunăre cuprinsă din dreptul localităţii Silistra până la Sf. Gheorghe, pe braţul Borcea şi Dunărea veche, iar din R.B.D.D. pe braţul Sf. Gheorghe. Finalizarea acţiunii de monitorizare va consta în realizarea unei hărţi a distribuţiei celor două specii pe tot traseul Dunării. Ziua Dunării din 29 iunie 2011 a fost stabilită ca dată când vor fi făcute publice programul de monitorizare a celor două specii, modul de desfăşurare, concluziile şi harta sus-amintită.

Informaţii suplimentare privind proiectul DANUBEPARKS

Proiectul DANUBEPARKS- Reţeaua de Arii Protejate Dunărene – Dezvoltarea şi Implementarea de Strategii Transnaţionale pentru Conservarea Patrimoniului Natural al Dunării se implementează de către ARBDD în perioada 1.03.2009 – 29.02.2012.

Proiectul implică 12 organizaţii partenere din 8 ţări diferite. ARBDD este singurul partener din România alături de alţi parteneri din: Slovacia (BROZ – Regional Association for Nature Conservation and Sustainable Development, State Nature Conservancy), Bulgaria (Kalimok Brushlen Protected Area, Persina Nature Park Directorate, Regional Inspectorate of Environment and Waters - Ruse) şi Ungaria (Duna-Drava National Park, Duna-Ipoly National Park). Partenerul lider este Nationalpark Donau-Auen GmbH din Austria.

S-au alăturat reţelei şi alţi parteneri din: Croaţia (Nature Park Kopački Rit), Serbia (Institute for Nature Conservation reprezentând Nature Reserve Gornje Podunavlje), Germania (City of Ingolstadt şi Auenzentrum Neuburg reprezentând Danube Floodplain Restoration Area Neuburg – Ingolstadt).

Proiectul a obţinut finanţare în cadrul Programului de Cooperare Transnaţională Europa de Sud-Est (SEE), bugetul total al Proiectului fiind de 2.720.950 euro. Bugetul total pentru ARBDD este de 662.500 euro, din care contribuţia ERDF pentru ARBDD este de 563.125 euro, contribuţia proprie a ARBDD fiind de 13.250 euro.

Relaţii suplimentare se găsesc pe pagina web a proiectului: www.danubeparks.org

Guvernator,
Grigore BABOIANU

Persoane de contact :

Grigore Baboianu, Manager de proiect, T: +40 240 518945, E: gbaboianu@ddbra.ro, www.ddbra.ro
Dan Bandacu, Pachet Lucru 6, T: +40 240 518924

Cuvinte cheie:  DDBRA  mediu  proiect