Mediapost Hit Mail lansează o nouă platformă pentru dezvoltarea e-commerce-ului internațional pentru producătorii români

12 aprilie 2022, 02.48 - Afaceri   Social   Tehnologie

București - 12 aprilie 2022 -

Piața globală de e-commerce se extinde în fiecare an și se estimează că vanzarile online vor ajunge la 5,55 trilioane USD în 2022 și până la 7,39 trilioane USD până în 2025, potrivit eMarketer. În piață există o mulțime de oportunități (în diverse categorii), așa că orice afacere care vrea să beneficieze de ele trebuie să fie pregătită pentru o competiție feroce - atât la nivel local, cât și global.

În acest context, Mediapost Hit Mail, o subdivizie a Poștei Franceze, a lansat la începutul anului 2022 o platformă unică pentru extinderea comerțului electronic internațional. Aceasta ajută atât producatorii, cât și comercianții să își dezvolte afacerile în stăinatate, economisind timp și efort.

Soluția va interconecta 12 depozite din UE, oferind opțiuni pentru livrare în timp util (inclusiv gestionarea plății prin ramburs) și facilitând integrarea cu piețele locale și cu platformele locale de e-commerce și asigurând traducerea descrierilor produselor de către vorbitori nativi. Piețele disponibile pentru extindere, cu excepția României, vor fi (în ordine alfabetică): Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania și Ungaria. Dezvoltările actuale vizează integrarea Italiei și a Tărilor de Jos pentru a acoperi regiunea Benelux.

Simpla integrare cu platforma deschide pentru producători o multitudine de piețe locale și internaționale în care să-și ofere produsele, printre care eMAG, Vivre, Allegro, Skroutz, Amazon, eBay etc. Mai departe, tot ce trebuie să facă companiile este să-și deschidă un cont în piețele pe care le aleg și să stabilească produsele pe care aleg să le ofere acolo.

Dar aceasta este, mai degrabă, partea ușoară. Gestionarea datelor despre produse, comenzilor, listărilor, valutei și prețurilor pe mai multe canale este o adevărată provocare.

„Pentru extinderea internațională a comerțului electronic, companiile se confruntă adesea cu aceste situații” spune Hristo Radichev, Manager General Mediapost Hit Mail Bulgaria. „În cele mai multe cazuri, problemele se datorează părții de logistică (onorarea comenzilor și livrarea prin curier) și barierelor lingvistice (traducerea și adaptarea), dar și operațiunile generale zilnice cum ar fi serviciul pentru clienți sau gestionarea comenzilor și asigurarea conformității etichetelor și certificatelor produselor pot fi solicitante. Am decis să abordăm mai multe aspecte simultan, oferind servicii modulare din care comercianții pot alege, fără limite și fără cerințe privind volumele. Mai mult, dacă există o integrare tehnică cu piața de care are nevoie comerciantul și pe care încă nu o avem, o putem realiza fără costuri adiționale”, adaugă Radichev.

Serviciile de e-commerce internaționale reprezintă esența strategiei Mediapost Hit Mail din ultimii 7 ani. Acesta este motivul pentru care compania a investit în dezvoltarea propriilor centre logistice din București și Sofia, cu o capacitate totală de peste 14.300 . Centrele din celelalte 10 țări membre UE sunt deservite de parteneri de încredere care respectă standarde stricte de calitate. Toate depozitele vor fi interconectate prin platformă, facilitând mutarea stocurilor dintr-un loc în altul și gestionarea retururilor în fiecare țară, fără a cheltui o avere pe livrarea internațională a fiecărui colet în parte.

Să spunem, de exemplu, că ești un producator român și vrei să vinzi în Europa. Imaginile produselor și descrierile precise, traducerile în limbile principale, gestionarea prețurilor în diferite valute, etichetele și certificatele pentru piețele locale, raportatea TVA-ului în cadrul noului OSS (Operation Support System) sunt doar câteva dintre lucrurile care trebuie pregatite în vederea vânzării. Pe deasupra, trebuie să te gândești și la logistică. Dacă organizezi totul din depozit, va fi relativ ușor să trimiți produse din România în Bulgaria sau Ungaria. Un pic mai greu pentru a trimite în Grecia sau Polonia. Iar pentru Germania și Spania va trebui să muți o parte din stoc la cel puțin un depozit mai apropiat pentru a economisi la transportul prin curier și taxe. Desigur, la inceput poți trata acest cost suplimentar ca pe o investiție și să expediezi totul din România până când vei afla ce piețe sunt potrivite pentru produsele tale.

În platforma Mediapost Hit Mail comercianții văd în conturile lor cele mai importante informații despre afacerea lor într-un dashboard, indiferent în câte țări aleg să-și vândă produsele. Canale de vânzări, piețe și performanțele lor, comenzi, inventar și informații actualizate despre livrări sunt disponibile pentru optimizarea ulterioară a afacerii.

Creșterea rapidă a vânzărilor online a accelerat considerabil cererea unei infrastructuri de încredere pe care comercianții să o poată folosi pentru expansiune, fără a se limita la piețele locale sau din împrejurimi. Este nevoie de devotament și de muncă grea din partea lor, dar oportunitatea de a testa piața printr-o integrare ușoară cu piețele locale și internaționale economisesc o bună parte din bugetul de marketing. Cu tot puzzle-ul logistic și obstacolele suplimentare rezolvate și puse în ordine, în sfârșit, expansiunea comerțului online internațional nu mai este doar un vis pentru producătorii cu produse de bună calitate.

Cuvinte cheie:  Mediapost Hit Mail  Hristo Radichev  e-commerce