Cum te ajută ușa rotativă să scazi factura la energie pentru clădirile de mari dimensiuni?

București - 15 martie 2022 -

Pe lângă majorarea generală a prețurilor la utilități, costurile tot mai mari ale energiei electrice obligă administratorii clădirilor de mari dimensiuni (cum ar fi spațiile comerciale sau cele destinate birourilor) să găsească modalități eficiente pentru micșorarea valorii facturilor. Iar o soluție pe cât de simplă, pe atât de eficientă este instalarea ușii rotative. Pe lângă buna izolație a clădirii și dimensionarea optimă a sistemelor de încălzire și răcire, factura la energie poate fi scăzută prin controlul fluxului de aer între interior şi exterior care are loc atunci când se deschide ușa. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de Massachusetts Institute of Technology în anii 2000, care subliniază că instalarea unei uși rotative ajută la economia de energie și totodată este o măsură sustenabilă, de protejare a mediului. Iată doar câteva avantaje ale instalării unei uși rotative:

Folosirea unei uși rotative pentru accesul în clădire ar putea economisi anual 98,912.8 kWh. Acest volum de energie ar putea încălzi timp de un an întreg 5 gospodării sau ar putea alimenta un bec pentru o perioadă de 29 de ani. Pentru a genera acest volum de energie, s-ar emite 18.8 tone CO2. Așadar, ușile rotative sunt o soluție nu doar economică, ci și ecologică;

Conform studiului MIT, o ușă rotativă reduce de 8 ori transferul de aer dintre interior și exterior față de o ușă batantă, ceea ce facilitează economia de energie;

Traficul mediu într-o clădire de birouri de mari dimensiuni poate duce la schimburi de aer între interior și exterior de până 850 mc/minut, conform aceluiași studiu. Dacă se folosește o ușă rotativă se pot economisi peste 75.000 kw/h, aproximativ 1.5% din totalul necesar pentru a încălzi sau a răci clădirea și astfel se previne producerea unei cantități importante de dioxid de carbon (14.6 tone de CO2 anual, în condițiile în care un autovehicul produce aproximativ 6 tone de emisii de CO2 în aceeași perioadă de timp).

Cum te ajută concret ușa rotativă să scazi factura la energie?

Răspunsul este simplu: prin chiar modul său de funcționare. Patentată în Germania în 1881 de inginerul H. Bockhacker, ușa rotativă a fost denumită inițial prin sintagma „ușa care nu permite curenți de aer”. Design-ul inovativ al ușii concepute de H. Bockhacker elimina curenții de aer care se produc în mod obișnuit atunci când se deschide o ușă.  Acest principiu stă și astăzi la baza economiei de energie care se realizează prin instalarea unei uși rotative. O astfel de soluție de acces minimizează efectul de „coș de fum” care se produce la deschiderea unei uși. Spre exemplu, în timpul iernii, la deschiderea unei uși batante, aerul rece, care este mai dens, intră în clădire și împinge aerul cald, care se deplasează spre partea superioară unde există posibilitatea să se piardă prin zonele mai puțin izolate din plafon. Încălzirea devine astfel ineficientă. Același efect se produce și vara, când aerul rece furnizat de aparatele de aer condiționat va ieși în exteriorul clădirii la deschiderile repetate ale ușii batante. Mecanismul de funcționare al ușilor rotative previne acest efect nedorit și ajută în acest mod la economia de electricitate.

Ușile rotative de la KADRA, soluția estetică și economică pentru clădirile de mari dimensiuni

Printr-un parteneriat cu Record-Blasi, o companie elvețiană cu tradiție în fabricarea  ușilor din 1972, KADRA a adus în România ușile rotative care răspund atât exigențelor constructorilor, cât și ale arhitecților. Ușile rotative Record-Blasi aduse în România de KADRA sunt soluțiile de acces care au fost alese și pentru clădirea Parlamentului din Berlin, a Parlamentului European de la Strasbourg și a celui din Londra. KADRA, compania care a introdus, în premieră în țara noastră și ușa rotativă din bronz, oferă clienților uși rotative cu două, trei sau patru canaturi și uși rotative din sticlă. Gamele de usi rotative si usi automate rotative Record - Blasi de la KADRA pot fi customizate dupa cerintele arhitectului si nevoile clientului. Materialele folosite la construcția ușilor oferă beneficii practice – izolare termică și fonică, rezistență la șocuri și respingerea prafului – iar prin design-ul deosebit reprezintă un element stilistic modern în arhitectura clădirii.

Despre KADRA

Cu o experiență de 27 de ani, KADRA este singura companie din România care oferă soluții tehnice integrate de inginerie și management al căilor de acces. Fie că este vorba de soluții de automatizare a ușilor, porților și ferestrelor, de managementul parcărilor (Parkomatic) sau de sisteme automate de evacuare a fumului, KADRA inovează continuu, asigurând partenerilor săi servicii complete, de la consultanță până la proiectare, execuție și mentenanță, totul pentru sporirea confortului și sentimentului de siguranță.

Printr-un model de business integrat și know-how inovativ, KADRA este primul one-stop-shop care pune la dispoziție toate soluțiile și sistemele de acces pentru clădiri rezidențiale, industriale, pentru unități medicale,  spații urbane și locuințe individuale.

KADRA reinventează spațiul cotidian, pentru ca oamenii să se simtă confortabil, liberi și protejați. Primele plăți cu cardul sau opțiunea plății contactless cu smartphone-ul la stația automată de plată a parcării, primele lucrări de anvergură cu policarbonat din România, primele uși automate ermetice pentru sălile de operații sau cea mai mare și securizată parcare de tiruri nu doar din țară, ci și din Europa de Est sunt doar câteva dintre realizările de pe piața soluțiilor automate de acces de la noi din țară implementate cu succes de KADRA.

Fondată în 1993, compania KADRA înseamnă astăzi mii de proiecte finalizate de o echipă valoroasă de peste 90 de oameni care au atât know-how-ul, cât și deschiderea de a pune la dispoziția clienților experiența acumulată în timp.

Radu Opriș, Andreea Strugaru și Monica Sagmar cred că viitorul companiei pe care o dețin se va baza pe doi mari piloni: dezvoltarea soluțiilor în jurul conceptului de free-flow (circulație și acces liber) și o echipă cu competențe aprofundate, care va fi mereu pregătită să lucreze cu cele mai noi tehnologii din domeniu.

Cuvinte cheie:  KADRA  ușa rotativă  Massachusetts Institute of Technology