Ce trebuie să știi despre sterilizarea pisicilor?

09 decembrie 2021, 11.31 - Sănătate   Social

București - 09 decembrie 2021 -

Sterilizarea pisicii este o operație de rutină în cadrul căreia organele de reproducere sunt îndepărtate. Află care sunt beneficiile intervenției, câte tipuri există și cum trebuie să îți îngrijești animăluțul în timpul recuperării.

Care sunt beneficiile sterilizării pisicii?

Principalul motiv pentru care pisicile sunt sterilizate este evitarea gestațiilor nedorite. Ele ajung la maturitate sexuală devreme, la 4-6 luni, valabil atât în cazul femelelor, cât și în cel al masculilor. Poate fi greu să ne imaginăm pisica părinte când ea însăși este „un pui”, însă importanța sterilizării animalelor de companie la o vârstă fragedă aduce și alte beneficii.

Motivele pentru care e bine să-ți sterilizezi pisica includ:

Evitarea accidentelor (când intră în călduri, pisicile și motanii obișnuiesc să plece de acasă și riscă să fie loviți de mașini; de asemenea, se pot încăiera cu alte animale);

Evitarea „stropirii” prin casă de către masculi (când ajung la maturitate sexuală, motanii pulverizează urină cu un miros specific pe mobilă sau pereți, pentru a-și marca teritoriul);

Scăderea riscului de contactare a anumitor boli (pot lua de la pisicile de pe stradă purici, căpușe, dar și boli precum FIV si FeLV si alte boli infecțioase);

Eliminarea riscului de apariție al cancerului testicular la masculi care, este intr-adevăr rar intâlnit la această specie, dar nu exclus;

Scăderea riscului de cancer mamar și eliminarea celui uterin și ovarian la femele.

Eliminarea riscului apariției piometrului (infecției uterine) la femele.

Ce vârstă trebuie să aibă pisica pentru a fi sterilizată?

În trecut se recomanda ca pisicile să fie sterilizate după vârsta de un an, însă acest lucru nu mai este valabil. Cei mai mulți medici veterinari au căzut de acord că intervenția ar trebui să aibă loc când animalul este tânăr, în jurul vârstei de 5-6 luni, femelele si, dupa vârsta de 1 an, masculii.

Îți poți da seama că pisica ta a ajuns la maturitate sexuală dacă începe să își marcheze teritoriul (masculii) sau devine foarte vocală (femelele). În multe cazuri aceste semne apar și mai devreme de 6 luni, caz în care poți discuta cu doctorul pentru a afla dacă operația poate fi realizată în siguranță.

Ideea de a steriliza pisica abia după ce s-a împerecheat sau a fătat cel puțin o dată este una învechită care nu are argumente medicale. Mai mult, pe măsură ce animalul îmbătrânește, intervenția vine cu mai multe riscuri, iar recuperarea este mai dificilă.

Tipuri de sterilizare

La masculi, operația de sterilizare este mai simplă și rapidă. Numită și castrare, aceasta implică realizarea unei incizii pe scrot și apoi prin țesut, urmată de legarea vaselor de sânge care vascularizează testiculele. La final, testiculele sunt îndepărtate și incizia este închisă.

În cazul femelelor, metoda cea mai practicată este ovariohisterectomia. După ce medicul face o incizie pe abdomen, ovarele și uterul sunt înlăturate. O altă variantă este sterilizarea laparoscopică, unde sunt 3-4 incizii mici. Se introduce prin una dintre ele un instrument cu cameră foto și sursă de lumină, care permite vizualizarea interiorului abdomenului, pe un monitor special.

În timpul intervenției, pisica nu este conștientă și nu simte durere. Poate fi anesteziată prin metoda clasică, cu ketamină injectabilă, sau cu sevofluran - anestezie inhalatorie.

Îngrijirea pisicii după intervenție

E bine ca pisica să rămână la cabinet în ziua operației, pentru ca medicul să o poată supraveghea. Acest lucru este important mai ales în timp ce se trezește din anestezie. Odată ajunsă acasă, trebuie lăsată să doarmă oricât dorește. Se evită joaca și nu trebuie forțată să mănânce dacă nu simte nevoia momentan.

În următoarele zile, se verifică din când în când locul inciziei. Nu este nevoie să cureți zona, nici să aplici vreo cremă. În cazul în care locul inciziei s-a înroșit excesiv, există scurgeri sau incizia s-a desfăcut, du pisica la cabinet pentru un control. Purtarea unui guler este recomandată în această perioadă pentru ca pisica să nu se poată spăla, evitând contaminarea cu bacterii si/sau desfacerea plăgii si aparitia unor complicații.

Ce riscuri există?

Sterilizarea este o intervenție chirurgicală ca oricare alta, motiv pentru care trebuie să ții cont de sfaturile și recomandările medicului veterinar. Cea mai comună problemă este cauzată de hrănirea pisicii înainte de operație. Mai exact, poate vomita în timpul anesteziei, situație în care operația devine mai dificilă, mai lungă, chiar riscantă, pentru că, conținutul stomacal poate fi inhalat in pulmon, aparând complicații nedorite.

De asemenea, trebuie să îi spui doctorului despre orice problemă de sănătate pe care pisica o are, menționând și tratamentul pe care îl urmează. Anestezia poate interacționa cu medicamentele, ducând la diferite situații neplăcute.

Sterilizarea pisicii este ușor de realizat și vine cu multe beneficii pentru sănătatea sa. Cu cât animalul este mai tânăr, cu atât mai ușoară va fi recuperarea, iar anumite probleme pot fi evitate. Nu în ultimul rând, ține cont de toate recomandările pe care veterinarul ți le oferă înainte și după intervenție.

Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/low-angle-portrait-of-cat-on-tree-against-sky-248350/

Cuvinte cheie:  pisica  sterilizare  gestațiilor nedorite  beneficiile sterilizarii

Ce trebuie să știi despre sterilizarea pisicilor?