Fundatia Lowendal premiaza arta!

Bucureşti - 18 iunie 2010 - “Forta personalitatii dar si unicitatea creativa a lui Lowendal, dorim s-o transpunem pe tot parcursul anului 2010, Intr-un sir de evenimente dedicate creatiei lowendaliene, sursa de inspiratie si mod de abordare artistica pentru tinerii artisti de astazi.” - Adriana Avram -Presedinte Fundatia Lowendal.

Fundatia Lowendal va invita marti 22 iunie 2010, ora 19:00 la sediul sau din Bucuresti, P-ta Gh. Cantacuzino nr. 1, la evenimentul “Fundatia Lowendal premiaza arta”. Se vor acorda premiile pentru concursul de scenografie sustinut de studentii de la UNARTE Bucuresti, lansat cu ocazia inaugurarii sediului fundatiei din 10 mai 2010.

Tema concursului consta In realizarea conceptiei scenografice, schite de decor si costume – a piesei „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, montare de succes realizata In 1928 de catre George baron Lowendal, ca scenograf si director artistic al Teatrului National din Cernauti .

Juriul prezidat de prof si regizor Sanda Manu, va premia lucrarile studentilor expuse In cadrul simezei scenografice. Din juriu fac parte: Ariadna Avram - Presedinte Fundatia Lowendal, Marina Constatinescu – Critic de teatru, Conf. Dr. Viorica Petrovici – Scenograf, Ana Maria Altmann - Istoric de arta al muzeelor Albertina si Belvedere din Viena, Dorin Danila – Artist plastic si Puiu Antemir – Scenograf. Valoarea totala a premiilor este de 2400 de euro.

In cadrul evenimentului vor vorbi: Ariadna Avram - presedinte Fundatia Lowendal, Ruxandra Demetrescu – Rector UNARTE, Prof. univ. Dr. Alexandru Ghildus – Decan UNARTE, Ana Maria Altmann - istoric de arta al muzeelor Albertina si Belvedere din Viena, Dr. Luminita Batali - Istoric de arta, conf. univ. asoc. si Cristian Niculescu - Scenograf si profesor al catedrei de scenografie al UNARTE.

Evenimentul organizat de Fundatia Lowendal prezinta o “instalatie video” cu tema Azilul de noapte, concept realizat de Conf. Dr. Viorica Petrovici – Scenograf si Gimina Maxim – Regizor.

Fundatia Lowendal Isi propune sa organizeze periodic evenimente culturale, la sediul fundatiei din Bucuresti, P-ta Gh. Cantacuzino nr 1 si cursuri de pictura, sculptura, ceramica, istoria artei, pentru copii si adulti dar si promovarea tinerilor artisti In tara si strainatate. Fundatia Lowendal este Infiintata de Ariadna Avram, nepoata artistului, mostenitoare a colectiei George baron Lowendal.

George baron Lowendal s-a nascut in 10 mai 1897 la Sankt Petersburg, fiind primul fiu al lui Laurentiu II baron Lowendal, ofiter de artilerie al Marinei Baltice Ruse, avand radacini In familia regala a Danemarcei. Isi face studiile la Belle-Arte la Sankt Petersburg. Are profesori celebri, printre care Seidenberg, Makovski si Alexandr Petrovici Alexandrov. In acelasi timp este angajat ca balerin, actor, scenograf, la Teatrul lmperial din Sankt Petersburg. George este invitat de profesorul Alexandrov, la Soroca, In Basarabia, unde se afirma ca un autentic portretist. Tot aici realizeaza primul Teatru de papusi din Basarabia, pentru care scrie piese, Impreuna cu logodnica sa Ariadna. Activeaza ca pictor scenograf In mai multe teatre din Chisinau. In octombrie 1918, Basarabia revine la Romania, Lowendal ajungand astfel In tara care va deveni patria sa. Se stabileste la Bucuresti, Impreuna cu sotia sa Ariadna Ambrozieva, scriitoare, cantautoare si mai tarziu profesoara de limbi straine si canto, si Invata limba romana. Aici, activeaza ca pictor scenograf si regizor la cateva teatre, fiind foarte apreciat. Presa romana si straina publica frecvent cronici entuziaste despre activitatea sa artistica. Se naste prima fiica Lydia In 28.10.1923, cunoscuta ca Lydia Lowendal-Papae, profesoara de pian iar in anul 1925, 13 iunie se naste cea de-a doua fiica Irina, cunoscuta ca Irina Dall, actrita. In 1926 bunul sau prieten, regizorul Aurel I. Maican Il cheama la Cernauti oferindu-i postul de pictor scenograf si director tehnic al Teatrului National din oras, refuzInd un post similar oferit de regizorul Paul Gusty la Teatrul National din Bucuresti. Stabilit la Cernauti, Lowendal realizeaza decorurile si uneori regia a zeci de spectacole la Teatrul National din Cernauti implicandu-se si ca actor, dansator, mim, machior, butaforist. Alaturi de artistul Lowendal se formeaza oameni de teatru ca Victor Ion Popa, George Mihai Zamfirescu si actori ca Grigore Vasiliu Birlic sau Jules Cazaban. In 1943, picteaza In Bucovina, deschizand apoi, cu 80 de tablouri, expozitia de mare succes din sala Universul din Bucuresti. In 1950-1957 activeaza ca profesor universitar la Institutul de arte plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti. Dupa numeroase alte expozitii si o viata dedicata artei si pedagogiei, pictorul George baron Lowendal se stinge din viata In februarie 1964, la varsta de 67 de ani. Cu o luna mai devreme se naste nepoata lui, Ariadna, fiica actritei Irina Dall.

Fundatia Lowendal, P-ta Gh.Cantacuzino nr. 1, sector 2, Bucuresti

0747494684 George Radu, PR Manager

fundatialowendal@gmail.com, www.lowendal.blog.com

Cuvinte cheie:  Lowendal  artă  concurs

Fundatia Lowendal premiaza arta!