La 65 de ani Antibiotice Iași demonstrează că actul de responsabilitate și cultură este posibil indiferent de asprimea vremurilor

Iasi - 02 decembrie 2020 -

În decembrie 2020, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de continuitate și tradiție românească, compania Antibiotice oferă comunității “Parcul Prieteniei a+”. Cu o suprafață totală de 25.000 mp, parcul cuprinde o zonă împădurită și de gazon, cu peste 1000 de copaci fiind alcătuit din 3 zone: spațiu recreativ, loc de joacă pentru copii și teren de sport.

Parcul își are rădăcinile în anul 1955, primii săi copaci fiind plantați de primii angajați ai fabricii pentru a asigura o perdea forestieră față de șosea. Cu timpul, firavele mlădițe au crescut și odată cu ele s-a ridicat și fabrica de medicamente Antibiotice. Încă de atunci, destinul vindecător al companiei a inclus preocuparea pentru un stil de viață sănătos, grija pentru natură și responsabilitatea față de comunitate. “Parcul Prieteniei a+” este o mărturie în acest sens, fiind un proiect de responsabilitate socială sub egida “Antibiotice – un brand prietenos” și un arc peste timp, ce leagă originile sale de prezent și de continuitate.

În inima acestui parc se regăsește un ansamblul monumental alcătuit din fântănă arteziană și statuie. Istoria acestui ansamblu monumental este inseparabil legată de istoria companiei Antibiotice, avându-și rădăcinile în anii de după cel de-al doilea război mondial.  În piațeta din fața fabricii, autoritățile au montat o Fântână cu o frumoasă statuie ce reprezintă o femeie cu un copil, fiind considerată un omagiu adus maternității. Anii au trecut, s-au perindat generații după generații, iar povestea frumoasei Fântâni de la Antibiotice s-a uitat.

Astăzi, în urma analizei studiilor și documentelor referitoare la monumentele ieșene a fost descoperită o referire la autorul acestei sculpturi, în lucrarea Monumente din Municipiul și Județul Iași apărută în anul 1969, în persoana sculptorului Constantin Baraschi.

Din opera vastă a acestui artist se regăsesc creații deosebite precum: Monumentul de la kilometrul zero al Bucureștiului, Aleea Cariatidelor/Restaurației cu Fântâna Modurei, basoreliefuri și altoreliefuri pe Arcul de Triumf, diverse statui ale oamenilor politici și ale unor personalități culturale. În mod surprinzător, Fântâna de la Antibiotice seamănă cu Fântâna Modurei din parcul Herăstrău din București, ambele având ca personaj o tânără femeie care poartă pe umăr un ulcior.

Ansamblul monumental a fost restaurat de compania Antibiotice din resurse proprii, după toate rigorile științifice, apelând la profesionalismul specialiștilor din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” Iași, Centrul de Restaurare și Conservare - Restaurare a Patrimoniului Cultural.

Restaurarea Fântânii și reamenajarea “Parcului Prieteniei” au fost realizate din fondurile proprii ale companiei Antibiotice, în condiții dificile, de criză sanitară, fapt ce demonstrează că actul de cultură și responsabilitate este posibil indiferent de asprimea vremurilor.

Comunicat de presă furnizat și asumat de Antibiotice SA

Cuvinte cheie:  Antibiotice Iași  Parcul Prieteniei a+  Monumente din Municipiul și Județul Iași  Constantin Baraschi  Fântâna Modurei