Măsurile de salvare a IMM-urilor, ineficiente și neoperaționale

25 martie 2020, 10.27 - Afaceri   Politic   Sănătate

Bucuresti - 25 martie 2020 -

Într-un comunicat de presă, senatorul PSD Ștefan Radu Oprea atrage atenția că măsurile guvernului privind salvarea IMM-urilor sunt total ineficiente și că, mai mult, site-urile unde ar trebui să se facă aplicațiile pentru obținerea creditelor nu funcționează.

Astfel, susține ministrul, pentru măsurile adoptate săptămâna trecută privind creditele subvenționate (celebra deja OUG 29/2020) se califică doar 12.000 de IMM-uri din cele 525.000 de companii care activează în România, motivul fiind gradul de intermediere financiară din România, cel mai mic din Europa:

”Gradul de intermediere financiară (reprezintă cât de mult sunt creditate companiile) în România este de 25,7% în 2018, conform unui studiu ARB, de trei ori mai mică ca în Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă că din cele 525.000 companii active foarte puține au acces la credite bancare. ”

La aceasta se adaugă, susține fostul ministru al mediului de afaceri, durele norme prudențiale bancare europene care privesc riscul de faliment, instituite după criza din 2008, care nu au fost încă relaxate – fapt care va face aproape imposibilă creditarea IMM-urilor.

Pe de altă parte, se arată în comunicatul de presă, certificatul pentru stare de urgență, pe baza căruia se pot cere creditele subvenționate, este garantat de stat doar prin Fondul Național de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, nu și prin mai noul Fond de Contra garantare, instituție înființată în 2009, ca răspuns la șocul crizei economice; asta cu atât mai mult cu cât, printr-un comunicat de presă, instituția și-a arătat disponibilitatea de a colabora cu Guvernul în ce privește minimizarea efectelor economice ale actualei pandemii.

Afectate sunt și firmele debutanților care au accesat programele Start Up Nation, care, neavând un an vechime sau neintrând încă pe profit, nu pot accesa aceste credite:

”Pentru acești antreprenori nu s-a luat nicio măsură, deși ar fi atât de ușor, spre exemplu, să prelungească perioada de implementarea a programelor cu o flexibilizarea a condițiilor inițiale.”

În plus, arată Ștefan Radu Oprea, deși pentru obținerea certificatului pentru obținerea certificatului de urgență mai sunt 5 zile, pe site-ul ministerului economiei nu există nici un buton care să te conducă spre procedura de obținere a acestuia, iar site-ul unde ar trebui încărcată documentația,  www.prevenire.gov.ro , nu funcționează.

”In OUG 29/2020 se vorbește de maxim 5 zile pentru obținerea CSU si maxim 20 dacă sunt contestații. Comisiile de analiză vor face asta. Am mari îndoieli că va fi posibil, dacă astăzi nici să te înregistrezi nu poți.”

Cuvinte cheie:  Ștefan Radu Oprea  IMM-uri  ARB  Start Up Nation  CSU

Măsurile de salvare a IMM-urilor, ineficiente și neoperaționale