Indicele imobiliare.ro: preţurile înregistrate la sfârşitul trimestrului I depăşesc în unele cazuri valorile lunii decembrie

07 aprilie 2010, 12.19 - Construcţii   Imobiliare

Bucureşti - 07 aprilie 2010 - www.imobiliare.ro, prezintă, pe baza Indicelui imobiliare.ro, dinamica preţurilor înregistrată în primul trimestru al anului 2010, la apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare pe principalul portal imobiliar din România. Trimestrul a început în forţă, evoluţia înregistrată în ianuarie preconizând un an interesant pentru segmentul rezidenţial. Februarie, însă, nu a adus foarte multe lucruri noi, piaţa fiind mai degrabă în aşteptare în contextul pregătirii cadrului pentru Prima Casă 2. Luna martie a venit în general cu creşteri de preţuri la aproape toate categoriile imobiliare, astfel încât, în multe cazuri preţurile înregistrate la sfârşitul trimestrului 1 au revenit la acelaşi nivel sau au depăşit chiar valorile de la sfârşitul anului trecut. Situaţia pe fiecare oraş şi categorie imobiliară în parte este prezentată în continuare.

Cuprins:

Scăderile de la începutul anului, recuperate în luna martie pag 2

Bucureşti: preţuri mai mari la apartamentele noi pag 3
Braşov: bătălia se dă pe apartamentele mici pag 5
Cluj-Napoca: evoluţie spectaculoasă la apartamentele noi pag 7
Constanţa: apartamentele noi, mai scumpe, dar încă departe de valoarea înregistrată acum un an pag 9
Iaşi: creşterile de preţ din ultimul timp confirmate de evoluţia lunii martie pag 11
Timişoara: preţul apartamentelor noi – în creştere cu 5.4% pag 13
Metodologie pag 15

Scăderile de la începutul anului, recuperate în luna martie
După o scădere considerabilă în prima jumătate a trimestrului 1, Indicele imobiliare.ro pentru luna februarie prezentând o valoare de 1.200 euro/mp de suprafaţă utilă, preţurile solicitate pentru apartamente au început să crească astfel încât, valoarea înregistrată la sfârşitul primului trimestru este foarte apropiata de cea a lunii ianuarie (1.211 euro/mp în luna martie, faţă de 1.213 euro/mp în luna ianuarie). Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă, agenţiile imobiliare şi dezvoltatorii cereau 1.323 euro, se înregistrează o diferenţă de doar 8.5%.
Deşi primul trimestru este în general cunoscut ca fiind unul cu o activitate moderată, în care majoritatea jucătorilor au tendinţa să fie mai degrabă pasivi, iată că după un an 2009 foarte dificil, 2010 a început în forţă, începutul de an fiind dinamic prin prisma evoluţiei preţurilor. « Evoluţia preţurilor la apartamente în primul trimestru a fost oscilantă şi foarte dinamică. După scăderile din prima lună a anului care au confirmat previziunile specialiştilor, preţurile au revenit în martie fiind foarte aproape de nivelul înregistrat la sfârşitul anului trecut. Rămâne de văzut dacă aceste preţuri vor fi validate de cumpărători sau dacă, dimpotrivă, trendul de scădere se va relua şi vom asista la noi minime în 2010 », susţine Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucureşti: preţuri mai mari la apartamentele noi
În Capitală, valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru ultima lună a primului trimestru este în uşoară scădere, -0.2%, faţă de luna februarie, ajungând la valoarea de 1.298 euro/mp. Comparând valoarea lunii martie cu cea înregistrată la începutul trimestrului, 1.315 euro/mp de suprafaţă utilă, obţinem o scădere de doar 1.3%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa este totuşi una semnficativă: -12.1%.Scăderea este datorată evoluţiei apartamentelor vechi care, spre deosebire de cele noi, s-au ieftinit constant în acest interval.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele din ansamblurile rezidenţiale noi din Bucureşti a trecut din nou peste pragul de 1.500 euro, ajungând la valoarea de 1.506 euro/mp de suprafaţă utilă la sfârşitul primului trimestru, ceea ce reprezintă o creştere de 3,5% faţă luna precedentă, respectiv 3% faţă de valoarea înregistrată la începutul lunii ianuarie, 1.461 euro/mp. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile sunt cu 11.9% mai mici. Cea mai interesantă dinamică au avut-o apartamentele cu două şi trei camere a căror preţ a crescut în martie cu 4.9%, respectiv 4.1% faţă de luna februarie. Cu excepţia apartamentelor cu patru camere a căror preţ a scăzut cu 4.5% în primul trimestru, toate celelalte categorii afişează la sfârşitul trimestrului 1 valori mai mari faţă de sfârşitul anului trecut.

Preţul apartamentelor vechi din Capitală a evoluat diferit faţă de cele noi, valoarea Indicelui imobiliare.ro înregistrând scăderi la toate categoriile în luna martie. Per ansamblu, pe parcursul primului trimestru, preţul mediu al apartamentelor vechi a scăzut cu 2.2%, ajungând la finalul intervalului la valoarea de 1.241 euro/mp util. Surprinzătoare este evoluţia preţurilor apartamentelor vechi mari cu trei şi patru camere a căror preţ deşi a scăzut în luna martie, se menţine mai ridicat cu 1.7%, respectiv 0.8% faţă de valoarea înregistrată la sfârşitul anului trecut.

Braşov: bătălia se dă pe apartamentele mici
În Braşov, conform Indicelui imobiliare.ro, la sfârşitul primului trimestru, preţul mediu cerut pentru apartamente are o valoare de 952 euro/mp de suprafaţă utilă, cu -0.2% mai mică decât valoarea înregistrată la sfârşitul lunii februarie, însă cu 0.2% mai mare faţă de valoare înregistrată la sfârşitul anului trecut. Cea mai mică valoare a fost înregistrată, în ianuarie, 944 euro/mp util, în timp ce valoarea maximă a fost atinsă în luna februarie, 954 euro/mp util. Apartamentele noi s-au scumpit în ultima lună cu 1,6%, preţul mediu crescând de la 994 euro/mp la 1.010 euro/mp. Raportat la valoarea înregistrată la sfârşitul anului trecut, preţul actual este cu 3.3% mai mare. Valoarea maximă a primului trimestru, 1.017 euro/mp util, a fost atinsă în ianuarie, iar cea minimă, 994 euro/mp util, în luna februarie. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul mediu cerut a ajuns la sfârşitul lunii martie la 947 euro/mp, în scădere cu 0.4% faţă de luna precedentă.

Apartamentele vechi au evoluat diferit în funcţie de numărul camerelor. Astfel, preţul cerut pentru apartamentele cu o cameră a crescut cu 1.2% în luna martie, în timp ce preţul apartamentelor vechi cu patru camere a scăzut cu -1.1%. În ceea ce priveşte evoluţia la trei luni, preţul apartamentelor cu o cameră a crescut cu 3.8%, în timp ce preţul celor cu patru camere a scăzut cu aproape 5%. Se pare că în continuare, pentru braşoveni, cele mai atractive rămân apartamentele mici.

Cluj-Napoca: evoluţie spectaculoasă la apartamentele noi
Cluj-Napoca rămâne unul din cele mai interesante oraşe din ţară din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor apartamentelor. Oscilaţiile se menţin de la o lună la alta, iar preţurile sunt considerabil mai dinamice decât în celelalte oraşe mari. Toate acestea indică faptul că segmentul rezidenţial din Cluj-Napoca nu şi-a regăsit încă stabilitatea. La sfârşitul primului trimestrul, Indicele imobiliare.ro indică valoarea de 1.037 euro/mp util pentru apartamentele din Cluj-Napoca. Astfel, valoarea înregistrată la sfârşitul lunii martie este cu 2.6% mai ridicată decât cea a lunii februarie (1.011 euro/mp util pentru luna februarie), respectiv cu 4.3% mai ridicată decât valoarea lunii ianuarie (994 euro/mp pentru luna ianuarie). Deşi preţul solicitat pentru apartamentele noi se menţine sub cel al apartamentelor vechi din oraş, această categorie imobiliară a avut o evoluţie spectaculoasă pe tot parcursul primului trimestru. Dacă în luna ianuarie preţul mediu cerut pentru apartamentele noi era de 887 euro/mp, acesta a crescut la 892 euro/mp în februarie, pentru ca în martie să treacă pragul de 1.000 euro, ajungând la 1.011 euro/mp. Totodată, valoarea curentă este cu 5.1% mai mare decât cea înregistrată în luna martie 2009. Nici preţul apartamentelor vechi nu a rămas neschimbat. Acesta a scăzut cu 0.9% în ultima lună, de la 1.057 euro/mp (valoare înregistrată în luna februarie), până la 1.047 euro/mp (valoare atinsă şa sfârşitul primului trimestru). Totuşi, faţă de prima lună a anului, valoarea actuală este cu 1.4% mai ridicată.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990, conform Indicelui imobiliare.ro, a ajuns la sfârşitul lui martie la valoarea de 1.047 euro/mp util. În primul trimestru, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele vechi cu două şi trei camere: -3.1%, respectiv -3.6%. Pe de altă parte, apartamentele cu o cameră s-au scumpit cu 0.4% în acest interval, chiar dacă în ultimele treizeci de zile, preţul pe metru pătrat cerut pentru această categorie imobiliară s-a redus cu 4%, de la 1.113 euro/mp în februarie, până la 1.068 euro/mp în martie.

Apartamentele din Constanţa s-au ieftinit per ansamblu cu aproape 2% în primul trimestru al anului; în martie, Indicele imobiliare.ro pentru Constanţa a înregistrat valoarea de 1.035 euro/mp util, în comparaţie cu valoarea lunii ianuarie care era de 1.053 euro/mp de suprafaţă utilă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea medie actuală este cu 19.5% mai mică, Constanţa fiind unul dintre oraşele cu cea mai mare diferenţă de preţ în acest sens. Diferenţa dintre valorile medii ale preţurilor apartamentelor vechi şi a celor noi a crescut spre sfârşitul intervalului, chiar dacă în luna ianuarie,aceste valori erau foarte apropiate: 1.052 euro/mp pentru apartamentele vechi, faţă de 1.054 euro/mp pentru cele noi. În prezent, preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi din Constanţa este de 1.058 euro/mp util, respectiv 1.031 euro/mp util pentru cele vechi. Evoluţia celor două tipuri de apartamente a fost relativ diferită pe parcursul ultimei luni a primului trimestru. Preţul apartamentelor noi a înregistrat o creştere de 3.1% în luna martie, în timp ce preţul apartamentelor situate în blocurile vechi a rămas aproape neschimbat, +0.1% în luna martie, faţă de luna februarie.

Apartamentele din blocurile vechi din Constanţa s-au ieftinit per ansamblu, în primul trimestru al anului, însă ritmul de a fost diferit de la o categorie la alta. Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu trei camere, -5.3% faţă de valoarea înregistrată la sfârşitul anului trecut, iar cea mai mică rată de ieftinire au avut-o apartamentele cu o camera: -0.5%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit în primul trimestru cu 1.4%, în ciuda unei creşteri de 0.8% înregistrată în ultima luna.

Iaşi: creşterile de preţ din ultimul timp confirmate de evoluţia lunii martie
Puternic afectată de criză, piaţa imobiliară din Iaşi dă semne clare de revigorare, evoluţia lunii martie confirmând creşterile de preţ înregistrate pe parcursul primului trimestru. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi indică, la sfârşitul lunii martie, valoarea de 942 euro/mp de suprafaţă utilă, în creştere cu 0.7% faţă de luna februarie, respectiv 2.1% faţă de luna ianuarie. Diferenţa dintre preţul apartamentelor noi şi a celor vechi se menţine ridicată: 1.022 euro/mp de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor noi, faţă de 913 euro/mp de suprafaţă utilă pentru apartamentele vechi. În comparaţie cu prima lună a anului, preţul mediu înregistrat la sfârşitul intervalului analizat este mai ridicat în cazul ambelor categorii: +2.4% în cazul apartamentelor noi, respectiv +2.3% în cazul celor vechi.

La sfârşitul primului trimestru, preţul apartamentelor vechi a revenit peste pragul psihologic de 900 euro atingând valoarea de 913 euro în luna martie. Cu un preţ mediu de 952 euro/mp util, apartamentele cu o cameră rămân în continuare cele mai scumpe. Interesantă este evoluţia apartamentelor cu două camere care s-au scumpit cu 2.9% în intervalul analizat. Apartamentele cu trei camere prezintă un preţ mediu de 900 euro/mp util în luna martie, cu 1.2% mai mare decât preţul înregistrat în februarie, respectiv cu 1.4% mai mult decât valoarea înregistrată la sfârşitul anului trecut.

Timişoara: preţul apartamentelor noi – în creştere cu 5.4%
Primul trimestru al anului a adus modificări de preţuri şi pe piaţa imobiliară din Timişoara. Preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă, conform Indicelui imobiliare.ro, a ajuns în luna martie la valoarea de 961 euro/mp, valoare cu 0.7% mai mică decât cea înregistrată în luna februarie, însă cu 0.8% mai ridicată decât cea din luna ianuarie. Spre deosebire de începutul anului, diferenţa dintre preţul solicitat pentru apartamentele noi şi cel solicitat pentru apartamentele situate în blocurile construite înainte de 1990, s-a accentuat. Astfel, Indicele imobiliare.ro indică o valoare de 1.021 euro /mp în cazul apartamentelor noi, faţă de 952 euro/mp pentru apartamentele vechi. Evoluţia celor două categorii imobiliare a fost diferită: la sfârşitul primului trimestru, preţul cerut de dezvoltatori pentru apartamentele noi a fost cu 5.4% mai ridicat decât cel înregistrat în luna ianuarie, în timp ce oscilaţiile înregistrate în cazul apartamentelor vechi au fost practic nesemnificative, 952 euro/mp în luna martie, faţă de 954 euro/mp în luna ianuarie.

În Timişoara, preţul cerut de agenţiile imobiliare şi proprietari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă la apartamentele vechi nu a avut o evoluţie spectaculoasă în primul trimestrul al anului. Totuşi, anumite tendinţe atrag atenţia. Preţul apartamentelor cu o cameră a scăzut în ultima lună cu 2.5%, chiar dacă faţă de sfârşitul anului trecut, valoarea înregistrată în prezent este cu 0.8% mai mare. Apartamentele vechi cu două camere s-au ieftinit cel mai mult în intervalul analizat, valoarea acestora reducându-se cu 1.8%. Apartamentele vechi cu trei s-au scumpit uşor faţă de sfârşitul anului trecut, chiar dacă în ultima lună preţul acestora s-a redus cu 0.6%. Pe de altă parte, apartamentele cu patru camere înregistrează în continuare cel mai mic preţ pe metru pătrat, 859 euro, ceea ce reflectă un nivel al cererii mai scăzut pentru această categorie.

Metodologie
Indicele imobiliare.ro reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari. Indicele este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 7 zile faţă de ziua de raportare, la nivel naţional şi ia în calcul, în medie, 22.000 de oferte publicate lunar în 41 de judeţe.
Indicele imobiliare.ro la nivel de oraşe reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente cu destinaţie rezidenţială în fiecare oraş analizat, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţii imobiliare şi proprietari. Este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 30 zile faţă de ziua de raportare. La nivel de oraşe, Indicele imobiliare.ro este disponibil pentru: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi şi Timişoara.
Pentru a oferi o estimare cât mai precisă, Indicele imobiliare.ro are la bază un algoritm de calcul care permite eliminarea ofertelor nereprezentative din piaţă prin: identificarea şi eliminarea ofertelor duplicat şi a celor cu preţuri sau suprafeţe greşite, respectiv stabilirea ponderilor apartamentelor noi/vechi, respectiv a celor cu una, două, trei, patru sau mai multe camere.

Despre imobiliare.ro:
Lansat în ianuarie 2000, www.imobiliare.ro este primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România. Portalul a depăşit de curând pragul de 16 000 de vizitatori unici pe zi şi cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel naţional.

Cuvinte cheie:  imobiliare  preţuri  statistici  indici  dinamică  apartamente  construcţii