Accesibilitatea la tratamente medicamentoase in scadere in 2010

25 martie 2010, 04.43 - Afaceri   Sănătate

Bucureşti - 25 martie 2010 - Volumul de medicamente consumate a scazut in ianuarie cu 7,7% comparativ cu ianuarie 2009

Reducerea preturilor la medicamente nu numai ca nu a condus la cresterea consumului acestora la nivelul nevoilor de tratament, dimpotriva a diminuat accesul la tratament al pacientilor iar acest lucru este relevat prin analiza evolutiei pietei farmaceutice romanesti.
Tratamentul medicamentului in spiritul bunurilor de larg consum este eronata, in sensul in care un bolnav nu va utiliza mai multe medicamente decat are nevoie, chiar daca pretul acestora scade. In conditiile in care tratamentul medicamentos reprezinta in majoritatea cazurilor finalitatea actului medical, si nici tratamentul chirurgical nu se poate efectua fara anumite medicamente (exemplul heparinei recent mediatizat), selectia naturala practicata in prezent pune in pericol viata si sanatatea pacientilor din ratiuni inguste, iar acesta este un fenomen grav si inacceptabil in raport cu standardele europene.

Termenele de plata prelungite impuse pietei farmaceutice duc la cresterea datoriilor acumulate - nivelul actual estimat al datoriilor depaseste jumatate de milliard de euro - care vor trebui achitate mai devreme sau mai tarziu. In acest mod, datorita nevoii de finantare suplimentara, au crescut costurile de operare pe piata romaneasca, ridicand probleme tot mai numeroase tuturor companiilor implicate pe toate nivelele. In aceste conditii companiile farmaceutice producatoare sunt fortate sa-si optimizeze portofoliul de produse in favoarea celor mai profitabile, care de regula sunt mai scumpe, iar pacientul roman risca astfel sa nu mai poata dispune tocmai de medicamentele mai ieftine.

1. Evolutia consumului de medicamente pe canale de distributie
Desi riscurile unor masuri pripite asupra pietei medicamentelor au fost semnalate in mai multe randuri de catre cei implicati, inclusiv de catre noi, masurile luate produc deja efecte vizibile. In luna ianurie 2010, comparativ cu luna ianurie 2009, volumul medicamentelor livrate pe piata a scazut cu 7.7% pe total. Scaderea este prezenta, in proportii diferite, pe toate canalele de distributie: la nivelul farmaciilor scaderea a fost de 6,7% (la medicamente Rx fiind de -2,2%, iar OTC de -14,5%), iar la nivelul spitalelor de -22,0%.

In 2009 in spitale, scaderea anuala in zile de tratament a fost de 11,1%. Lucrurile au cotinuat sa se deterioreze in luna ianuarie, perioada in care s-a inregistrat o reducere de 17.0% fata de aceeasi luna a anului trecut. Aceasta performanta negativa releva ca nivelul ingrijirilor, si implicit a tratamentellor cu medicamente in spitale, este in degradare continua si ca nevoile de tratament se indreapta de nevoie preponderent catre farmacii, a caror pondere in volumul total al medicamentelor livrate a crescut de la o medie anuala de 93,6% in 2009 la 94,4% in ianuarie 2010. In concluzie, scaderea accesului pacientilor la tratamentele din spitale (medicatie cu valoare ridicata - la o cota de piata in volum de 6,4%, ponderea lor valorica era de 12,1% din total in 2009 – care ar trebui administrata gratuit) pune presiune atat pe resursele cetatenilor cat si pe farmacii. Situatia actuala, in care fie pacientii trebuie sa cumpere in numerar medicatia necesara, fie farmaciile trebuie sa astepte 7 luni pentru decontarea contravalorii medicamentelor, este greu de acceptat si de mentinut. In conditiile in care vanzarile produselor OTC stagneaza in lei (cresterea acestora reducandu-se de la 4,0% in 2009 la 0,1% in ianuarie 2010), viabilitatea farmaciilor ramane dependenta in primul rand de desfacerea medicamentelor Rx (pe baza de prescriptie) si de gradul de sustinere a acestora de catre CNAS.

2. Evolutia consumului de medicamente pe arii terapeutice
Spre exemplu, cazul heparinei mediatizat recent nu este unul izolat, absenta produsului demonstrand foarte bine riscurile dependentei de un singur producator in conditii de suprareglementare si incertitudine. Chiar daca ocupa o cota de piata foarte mica (0,8% din piata totala) produsele pe baza de heparina sunt indispensabile in chirurgie, adresand o multitudine de afectiuni. Piata heparinelor a crescut in volum in 2009 cu 20,6% fata de 2005, in timp ce in acelasi interval de timp valoarea a scazut cu 11,2% in EUR, pretul mediu ponderat in aceasta grupa terapeutica reducandu-se cu 26,4% in 5 ani. Piata se compune din 2 subgrupe principale: heparine fractionate si heparine nefractionate. Heparinele fractionate prezinta anumite avantaje terapeutice, dar datorita procesului de obtinere mai complicat au si un cost mai ridicat. In timp, tendinta de utilizare a heparinelor fractionate (mai scumpe) in detrimentul celor nefractionate a devenit evidenta datorita avantajelor terapeutice specifice, desi si heparinele nefractionate pot fi inca folosite foarte bine intr-un numar mare de situatii. Daca in grupa heparinelor fractionate toti cei 5 producatori prezenti pe piata in 2005 au rezistat si in 2009, in grupa heparinelor nefractionate (cu pretul la jumatate fata de cele fractionate) din cei 4 producatori prezenti in 2005 n-a ramas practic decat unul singur in 2009 (care a detinut peste 90% din aceasta piata anul trecut). Orice problema (productie, comercializare, reglementare) aparuta la singurul producator al unui medicament se traduce relativ rapid in indisponibilitatea produsului pe piata.

Daca pe ansamblu, piata totala a rezistat bine ca valoare (-1,7% in EUR pe 2009, -1,1% in ultimele 12 luni, perioada februarie2009 - ianuarie 2010), nu se poate afirma acelasi lucru mergand pe arii terapeutice. Daca, pentru ultimele 12 luni, izolam grupa antineoplazice (care a inregistrat o crestere de 39,0% in EUR), restul grupelor au scazut in EUR cu 5,9%; scaderi peste medie au inregistrat sistemul nervos central (-7,2%), sistemul cardiovascular (-8,6%), solutiile de spital (-11,6%), anti-infectioasele sistemice (-14,3%) si parazitologicele (-25,3%). Din pacate, un numar important de grupe terapeutice indica in ianuarie scaderi de mai mult de 30% in zile de tratament (intre care putem mentiona fibrinolitice -34,3%, hemostatice sistemice -43,5%, peniciline cu spectru mediu si ingust de actiune -33,1%, solutii de aminoacizi -41,6%, etc.) ceea ce arata scaderea importanta a accesibilitatii unor tratamente medicamentoase.

3. Evolutia consumului de medicamente pe categorii de pret
Mai mult, conditiile dificile de operare din piata pun in dificultate tocmai categoria medicamentelor Rx cu preturi mici, care au o capacitate de finantare redusa. Pe ansamblul medicamentelor Rx, indiferent ca au fost eliberate in farmacie sau in spital, scaderea in volum in ianuarie 2010 fata de ianuarie 2009 a fost de 3,9%, scadere insotita de cresterea numarului de zile de tratament cu 4,3% si a valorii in lei la nivel de distributie cu 14,5%. Cresterea zilelor de tratament in conditiile scaderii unitatilor denota scaderea ponderii relative a tratamentelor pentru afectiuni acute. Cresterea valorica s-a realizat din nefericire prin scaderea ponderii medicamentelor cele mai ieftine, atat in unitati (unde au scazut si in marime absoluta), cat si in zile de tratament si valoare.
Continuarea acestei evolutii, in conditiile maririi termenelor de plata, accentueaza problemele de accesibilitate a tratamentelor si favorizeaza cresterea riscului sistemic (riscul de faliment, insolventa, de reducere sau de suspendare a operatiunilor, precum si scaderea numarului de companii sau de produse disponibile pe piata) in asistenta cu medicamente.

Petru Crăciun
Director General
CEGEDIM ROMANIA

Alexandra Epuran