Wienerberger raporteaza o crestere puternica in 2018

28 februarie 2019, 09.52 - Afaceri   Construcţii   Industrie

Viena - 28 februarie 2019 -

›Progres excelent la nivelul tuturor diviziilor

›Crestere a veniturilor cu 6%, obtinandu-se un record absolut de 3,3 miliarde de euro

›EBITDA in conditii similare a crescut cu  15%, la aproximativ 470 milioane de euro

›Performanta operationala excelenta, datorita implementarii coerente a strategiei la nivelul grupului

›Propunerea de dividende pentru 2018:  +70%, ajungand la 0.50 euro pe actiune

Perspectiva pentru 2019

Piata de locuinte rezidentiale noi si cea de infrastructura cu trend stabil spre usor crescator

Contributii semnificative sunt anticipate pentru veniturile din programul „Fast Forward 2020” (40 de milioane de euro)

Obiectivul pentru 2019: Cresterea EBITDA in conditii similare la 560-580 milioane de euro

Obiectivul pentru 2019 include aplicarea pentru prima data a standardelor de contabilitate  IFRS 16, cu un impact pozitiv asupra EBITDA de aproximativ 41 milioane de euro

Grupul Wienerberger a inregistrat o performanta excelenta in 2018, asa cum subliniaza  CEO Heimo Scheuch:

“Cresterea noastra puternica din 2018 reflecta implementarea continua si sustenabila a strategiei la nivelul grupului:  a fost determinata, in primul rand, de consolidarea pozitiilor noastre in piata si de cresterea organica datorata solutiilor de produse inovative; in al doilea rand, de implementarea masurilor de optimizare, in cadrul programului nostru <Fast Forward 2020>; iar in al treilea rand, de cresterea vizata prin achizitii menite sa adauge noi produse in portofoliu si sa ne largeasca  aria operatiunilor existente. Pe aceasta baza, veniturile noastre s-au ridicat la un nou nivel record si am obtinut o crestere semnificativa a rezultatelor.  Aceasta arata ca ne-am atins cu succes toate obiectivele pentru 2018. ”  In 2018, veniturile Grupului au crescut cu  6%, ajungand la  3.305,1 milioane de euro, in comparatie cu  3.119,7 milioane de euro in anul precedent.  EBITDA in conditii similare (like-for-like/ LFL EBITDA) (ajustata pentru efectele provenite din consolidare, vanzarea activelor non-strategice si non-operationale, rata de schimb valutar si ajustari structurale) a crescut cu 15%, la  469,3 milioane de euro (de la 406,5 milioane in 2017). Programul  de optimizare „Fast Forward 2020” lansat in 2018 a contribuit cu aproximativ 20 de milioane de euro la EBITDA in primul sau an. Profitul net al Wienerberger a crescut cu  8%, la 133,5 milioane de euro (de la  123,2 milioane de euro in 2017). Veniturile pe actiune au crescut la 1,15 euro, reprezentand un plus de  9% fata de nivelul anului precedent de  1,05 euro pe actiune.

In cadrul strategiei de crestere, Wienerberger si-a marit cheltuielile de capital pentru achizitii si pentru extinderea fabricilor, dupa cum a fost anuntat anterior. Investitiile totale ale grupului, inclusiv investitiile pentru dezvoltare, cheltuielile de capital normale si investitiile in active financiare pe termen lung, au crescut la 325,1 milioane de euro (2017: 206,3 milioane de euro). Avand in vedere performanta sa excelenta in 2018 si perspectivele pentru anul in curs, Wienerberger va propune la Adunarea Generala ca dividendul sa fie majorat cu aproape 70% fata de nivelul din anul precedent, la 0,50 euro pe actiune (2017: 0,30 euro pe actiune).

Performanta de business pe diviziile Grupului

Divizia Europeana de Materiale Ceramice pentru Constructii: Mediu de piata pozitiv si crestere semnificativa a veniturilor

Divizia Europeana de Materiale Ceramice pentru Constructii a Wienerberger a inregistrat o performanta foarte buna in 2018. Cresteri notabile au fost inregistrate in Europa de Est. Activitatea din Europa de Vest a inregistrat, de asemenea, o crestere substantiala intr-un mediu stabil, dar au fost afectate de costul ajustarilor structurale. Veniturile acestei divizii au crescut cu 7% de la 1,787.0 milioane de euro la 1,918.8 milioane de euro. LFL EBITDA a crescut semnificativ cu 18% pana la 367.1 milioane de euro.

Divizia Europeana de Tevi si Pavaje: Crestere a veniturilor si a castigurilor

In 2018, afacerea cu tevi a Wienerberger a beneficiat de un mediu de piata solid. Vanzarile de tevi de plastic au crescut atat in Europa de Vest, cat si in Europa de Est. In Europa de Vest, masurile coerente de restructurare din Franta au dus la o crestere notabila a castigurilor. Companiile recent achizitionate au generat, de asemenea, contributii pozitive in venituri. Restructurarea afacerii cu tevi din ceramica a fost finalizata si a avut un impact pozitiv imediat asupra rezultatelor operationale ale segmentului. O contributie pozitiva semnificativa in performanta diviziei a venit si din sectorul de pavaje din beton din cadrul grupului. In general, veniturile au crescut cu 6%, de la 1.014,2 milioane de euro la 1.070,1 milioane de euro, in timp ce EBITDA a crescut cu 9%, pana la 91,2 milioane de euro.

Divizia Nord-Americana: Crestere puternica a castigurilor

Cresterea puternica a diviziei in 2018 a fost sustinuta de contributiile pozitive ale recentei noastre achizitii pe piata blocurilor ceramice din America de Nord.

In afacerea sa cu tevi, Wienerberger a beneficiat de preturi de vanzare mai mari si de structuri de costuri imbunatatite. Aceasta performanta operationala pozitiva a fost afectata de efectele negative ale schimburilor valutare internationale. Veniturile diviziei de 306,8 milioane de euro au ramas aproape stabile la nivelul anului precedent (308,7 milioane de euro), in timp ce LFL EBITDA s-a imbunatatit semnificativ cu 23%, pana la 38,6 milioane de euro.

Masuri strategice si perspective pentru 2019

In corelare cu initiativele din programul “Fast Forward 2020’’, Wienerberger si-a simplificat organizatia pentru a spori eficienta activitatii. De la inceputul anului 2019, operatiunile europene cu materiale de constructie din cadrul grupului au fost grupate in cadrul unitatii Wienerberger Building Solutions. Obiectivul Wienerberger este de a-si mari si mai mult oferta pe segmentele zidarie, fatada, acoperisuri si pavaje si de a-si consolida prezenta in pietele europene relevante. Inovatiile, produsele noi si achizitiile selective vor juca un rol important in acest context.

Wienerberger Piping Solutions cuprind toate activitatile cu tevi din Europa, avand ca obiectiv pe termen lung dezvoltarea si transformarea sa intr-un furnizor de gama completa de aplicatii de infrastructura inteligenta in domeniile alimentarii cu apa si eliminarii apei reziduale, solutii pentru constructii noi si renovari, precum si aplicatii speciale pentru industrie si sectorul energetic. Cresterea va fi generata, mai presus de toate, prin achizitii selective pe pietele regionale si noi completari la portofoliul de produse.

Divizia Nord-Americana va continua sa-si urmareasca strategia de crestere economica si extindere regionala prin achizitii selective. Continuam implementarea strategiei de crestere

Aceste masuri si implementarea coerenta a programului nostru de optimizare vor pozitiona  Wienerberger pentru o crestere continua in  2019. Din perspectiva actuala, compania se asteapta la o stabilitate/crestere usoara a pietei europene de locuinte rezidentiale noi. Piata de infrastructura din Europa de Est va continua sa beneficieze de cresterea absorbtiei fondurilor europene.  Pentru activitatea cu tevi din Europa de Vest,  Wienerberger prevede un nivel sanatos ale cererii in pietele sale principale. In  America de Nord, Wienerberger anticipeaza o dezvoltare usor pozitiva in domeniul constructiilor de locuinte rezidentiale noi si o cerere crescuta pe segmentul de infrastructura.

Pentru 2019, Wienerberger tinteste sa obtina un EBITDA in conditii similare intre 560 milioane de euro si 580 milioane de euro. Pe langa continua imbunatatire a performantei operationale a grupului, sunt asteptate contributii pozitive, datorita castigurilor suplimentare in valoare de 40 milioane de euro, din implementarea programului „Fast Forward 2020”, precum si datorita castigurilor de aproximativ 41 milioane de euro din aplicarea pentru prima data a noului standard de contabilitate IFRS 16.

Heimo Scheuch: “In acest an, Wienerberger sarbatoreste cea de-a 200-a aniversare si 150 de ani de la listarea la  Bursa de Valori din Viena. Povestea de succes indelungata este posibila deoarece compania a imbratisat mereu noi provocari si si-a creat propriul sau viitor. In continuarea acestei traditii, scopul nostru este sa pozitionam Wienerberger si mai puternic ca furnizor de sisteme in domeniul solutiilor de constructie si de infrastructura. Prin reorientarea grupului, intensificarea activitatii inovatoare, achizitii selective si o concentrare sporita pe digitalizare, suntem intr-o pozitie mai buna ca niciodata sa mergem pe acest drum si sa valorizam oportunitatile de dezvoltare.”

Wienerberger Group

Wienerberger este cel mai mare producator de blocuri ceramice din lume (Porotherm, Terca), liderul de piata pentru tigla ceramica (Koramic, Tondach) din Europa si pentru pentru pavaje de beton (Semmelrock) in Europa Centrala si de Est. In sisteme de tevi (tevile ceramice Steinzeug-Keramo si tevile de plastic Pipelife) compania este unul dintre principalii furnizori din Europa. Cu cele 195 de unitati de productie, Wienerberger Group a generat venituri de 3.3 bilioane de euro si un EBITDA in conditii similare de 470 de milioane de euro in 2018.

Wienerberger Sisteme de Caramizi este cel mai mare producator de blocuri ceramice din Romania. Compania detine patru unitati de productie la nivel local in Gura Ocnitei – Dambovita, Sibiu, Tritenii de Jos – Cluj  si Berca - Buzau.

Cuvinte cheie:  Wienerberger  Heimo Scheuch  Piata de locuinte rezidentiale  imobiliare  blocuri ceramice  caramizi

Wienerberger raporteaza o crestere puternica in 2018