Silvicultorii români îşi caută înspiraţia în pădurile Danemarcei

12 decembrie 2018, 01.41 - Afaceri   Industrie   Evenimente   Mediu

Bucuresti - 12 decembrie 2018 -

O delegaţie a Asociației Administratorilor de Păduri s-a aflat pentru patru zile într-o vizită în Danemarca, pentru a se inspira din experienţa daneză a gestionării fondului forestier în elaborarea unor politici publice moderne.

Președintele Adrian Crețu,  vicepreședintele Daniel Nicolaescu, secretarul general Vasile Alexa şi doi membri ai consiliului director  (Ferko Jeno și Marius Nicolaescu) au vizitat două păduri de stat şi două private, purtând totodată discuţii cu administratorii acestora.

Discuţiile cu silvicultorii din domeniul privat au fost mai pragmatice, concentrându-se asupra conflictului dintre rentabilitate şi ecologie – coniferele au, de pildă, o valoare economică mai mare în raport cu foioasele, care sunt, însă, mai valoroase din punctul de vedere ecologic al biodiversităţii. Or, au insistat danezii, misiunea silviculturii e să caute un echilibru între rentabilitate şi ecologie.

Delegaţia a apreciat în mod special o pădure administrată de o familie de silvicultori care şi-a transmis profesia timp de cinci generaţii, cu rezultate foarte bune în ce priveşte conservarea fondului forestier.

Discuţiile cu reprezentanţii Agenției Naturii, cei care gestionează pădurile aflate în proprietatea statului,  au vizat un istoric al administrării pădurilor de stat, chestiuni legate de managementul forestier şi proiecte daneze de împădurire. În acest sens, vizita pe insula Bornholm a fost revelatorie, silvicultorii români având ocazia de a explora o fostă plantaţie care a fost transformată prin reîmpădurire, într-o pădure naturală.

Ultima zi a vizitei a fost dedicată discuţiilor cu staff-ul de la filiala daneză a organizaţiei internaţionale WWF (World Wild Fund for Nature). Acolo, oaspeţilor români li s-au detaliat aspecte ale legislaţiei silvice din Danemarca, precum și certificarea forestieră în sistem FSC, care priveşte exploatarea etică şi sustenabilă a fondului forestier.

Vizita  a fost organizată în cadrul proiectului „Opțiuni strategice pentru dezvoltarea durabilă a sectorului forestier”, proiect care se desfășoară prin Programul Operațional Capacitate Administrativa (POCA) în perioada iunie 2018 – octombrie 2019.

Cuvinte cheie:  Silvicultura  Asociatia Administratorilor de Paduri  Adrian Cretu  Daniel Nicolaescu  Vasile Alexa

Silvicultorii români îşi caută înspiraţia în pădurile Danemarcei