Comunicat privind incheierea contractului Creşterea competitivităţii prin inovare şi îmbunătăţirea proceselor de fabricaţie cu iradieri γ tehnologice (γ-PLUS)

Bucuresti - 20 februarie 2017 -

La data de 27 septembrie in cadrul Programului Operational Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritara I – Cercetare Dezvoltare Tehnologica si Inovare in sprijinul Competitivitatii Economice si Dezvoltarii Afacerilor, Actiunea 1.2.3 – Parteneriate pentru Transfer Conostinte, IFIN-HH a incheiat contractul intitulat “Cresterea competitivitatii prin inovare si imbunatatirea proceselor de fabricatie cu iradieri gamma tehnologice - GAMMA-PLUS”.

Contractul are o durata de 60 luni si o valoare de 9.317.250 lei din care valoarea totala eligibila nerambursabila din FEDR este de 6.153.420 lei, iar contributia din bugetul national este 1.196.580 lei."

Proiectul se adreseaza atat agentilor economici care doresc sa dezvolte produse noi prin utilizarea iradierii cu radiatii ionizante, cat si celor care doresc sa imbunateasca produse existente, prin optimizarea proceselor de fabricatie.

Departamentul specializat in cadrul IFIN-HH in iradieri gamma tehnologice, IRASM, va colabora in aceasta perioada cu peste 25 de companii din tara si din strainatate dintre care 11 au transmis deja anterior declaratii ferme de intentie privind participarea la proiect.

Obiectivele proiectului vizeaza dezvoltarea unor produse noi sau imbunatite prin utilizarea iradierii cu radiatii gamma si integrarea iradierilor tehnologice in procese de fabricatie ale agentilor economici in scopul cresterii competitivitatii economice.

Gama de produse vizate de proiect se refera in principal la dispozitive medicale si bio-medicale, produse si ingrediente farmaceutice si ambalaje farmaceutice si/sau alimentare sterile.

Pe langa iradiere cu radiatii gamma in conditii special, sunt prevazute studii de calificare a produsului pentru tratamentul cu radiatii ionizante, studii de validare a procesarii, stabilirea dozei/parametrilor de procesare pentru aplicatii de reticulare cu radiatii ionizante, stabilirea radiorezistentei, activitati de instruire in domeniul utilizarii radiatiilor gamma in iradieri tehnologice si consultanta privind introducerea acestora in procesul de fabricatie, studii bibliografice etc.

Proiect cofinantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020.

Valentin Moise
E-mail: vmoise@nipne.ro