Grupul Electrica - Rezultate cumulate Trimestrul III 2016

16 noiembrie 2016, 09.19 - Afaceri   Energie

București - 16 noiembrie 2016 -

· Cantitatea de energie electrică furnizată a crescut cu 6,7%, iar cea distribuită a înregistrat o creștere de 2,1%

· Profitul net a crescut cu 9%, iar EBITDA cu 10%

Grupul ELECTRICA, lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică în România, a înregistrat, la 30 septembrie 2016, un profit net consolidat de 466 milioane lei, în creştere cu 38 milioane lei, respectiv 9%, faţă de primele nouă luni ale anului trecut.

Profitul net care revine acționarilor Electrica SA a avut o creștere de 13%, generată, în principal, de câștigul din deconsolidarea Societății de Servicii Energetice Moldova, ca urmare a măsurilor de restructurare a activităților neprofitabile din cadrul Grupului.

Profitul operaţional (EBIT) pentru primele nouă luni a fost de 556,7 milioane lei, cu 12% mai mare decât în același interval din anul 2015.

În aceeași perioadă, Grupul Electrica a înregistrat o creştere de 10% a EBITDA, până la nivelul de 838 milioane lei.

VENITURI ŞI CHELTUIELI

Veniturile operaţionale au totalizat, în primele nouă luni din acest an, 4.192,3 milioane lei, în creştere cu 60 milioane lei, respectiv 1,4%, faţă de perioada similară din anul 2015, pe fondul măsurilor de restructurare implementate.

Pe segmentul de furnizare s-a înregistrat o scădere cu 1,2% a veniturilor, generată de o scădere cu 6,9% a preţului mediu de vânzare, comparativ cu primele 9 luni din anul 2015.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, chiar și pe fondul creşterii cu 2,1% a cantităţilor distribuite, veniturile s-au diminuat cu 4,2%, în condițiile scăderii tarifelor medii pentru cei trei operatori.

În intervalul menţionat, cheltuielile operaţionale totale nu s-au modificat semnificativ.

ALTE MENŢIUNI IMPORTANTE

În primele 9 luni din 2016, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 12,98 TWh (în creștere cu 2,1% față de aceeași perioadă din 2015) către un număr de aproximativ 3,67 milioane de utilizatori și a furnizat 8,1 TWh (în creștere cu 6,7% comparativ cu primele 9 luni din anul 2015), către 3,61 milioane de consumatori finali.

Tabel 1 (vezi mai jos)

DECLARAŢIE

Cătălin Stancu, Director General Electrica SA: “Rezultatele înregistrate de Grupul Electrica în primele nouă luni din acest an sunt în linie cu așteptările. Performanțele Grupului trebuie privite în contextul în care 2016 a fost un an cu multe provocări pentru companiile din sectorul energetic, în condițiile liberalizării pieței de energie și a necesității controlării costurilor, respectiv a creșterii eficienței pe segmentul de distribuție”.

CALENDAR FINANCIAR 2016

Raport Trimestrial - Trimestrul III 2016 (ianuarie - septembrie)

15 noiembrie 2016 (marţi)

Teleconferință cu analişti financiari şi investitori pentru  prezentarea rezultatelor financiare aferente Trimestrului III 2016

21 noiembrie 2016 (luni)

Aceste informatii au caracter informativ și pot suferi modificări, care pot fi găsite pe site-ul companiei www.electrica.ro, la secțiunea Relația cu Investitorii.

Grupul Electrica este lider pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice. Poziţia de top este susţinută atât de rezultatele economice, cât şi de o experienţă în domeniu ce se întinde pe aproape 120 ani.

Cu aproximativ 10.000 de angajați, Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,6 milioane de clienți și are o arie de cuprindere naţională - cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru funizarea energiei electrice și pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România.

Mai multe informații despre grupul Electrica pot fi găsite pe site-ul companiei

Cuvinte cheie:  Electrica  rezultate  Trimestrul III 2016

Grupul Electrica - Rezultate cumulate Trimestrul III 2016