Bank Leumi Romania - "Prima Casa"

26 octombrie 2009, 03.36 - Bănci / Asigurări

Bucureşti - 26 octombrie 2009 - Bank Leumi Romania, participanta la programul de creditare pentru proiectul “Prima Casa” incepand din luna august 2009, a intrat in acest program avand solicitari de credite din partea clientilor in valoare de aproximativ 2 milioane de euro. Plafonul aprobat initial de catre FNGCIMM, pentru Bank Leumi Romania a fost de 6,9 milioane EUR. De mentionat este si faptul ca, in urma realocarii de plafoane la nivelul bancilor participante realizate in luna octombrie de catre FNGCIMM, cele 6,9 milioare EUR alocate initial au ramas nemodificate.

Bank Leumi Romania a procesat pana in prezent, prin programul "Prima Casa", solicitari de credite si promisiuni de creditare in valoare de 2,3 milioane euro. Facilitatile aprobate de banca sunt in valoare de 1,9 milioane EUR. In ceea ce priveste facilitatile efectiv acordate, valoarea creditelor se ridica la 0,62 milioane EUR, iar promisiunile acordate sunt in valoare de 0,4 milioane EUR.

In ceea ce priveste tipul de imobile pentru care au fost solicitate creditele, acestea sunt 60% pentru imobile noi si 40% pentru imobile vechi, iar ca dispersie geografica, 50% dintre solicitarile de credit “Prima Casa” apartin clientilor din Bucuresti, restul de 50% apartinand clientilor din provincie.

Conform analizelor efectuate la nivelul intregii retele de unitati in ce priveste solicitarile si dosarele aflate in lucru pentru "Prima Casa", Bank Leumi Romania estimeaza ca pana la sfarsitul anului curent plafonul acordat bancii pentru acest program va fi utilizat in intregime.

"In ceea ce priveste cererea privind programul "Prima Casa", aceasta a inregistrat o crestere constanta. Privit initial destul de sceptic atat de unii analisti cat si de o parte a doritorilor de locuinte, acest proiect a ajuns sa se bucure de succes, reusind sa depaseasca obstacolele aparute din cauze care au tinut mai mult de logistica.

Am constatat o influenta clara a programului “Prima Casa” si asupra activitatii de vanzare a celorlalte produse de creditare din portofoliul bancii deoarece a trebuit sa oferim solutii de finantare alternative persoanelor fizice care nu se incadrau in conditiile de eligibilitate impuse de acest program. Ma refer aici la creditele de nevoi personale destinate acoperirii avansului pentru creditul Prima Casa sau creditele ipotecare pentru imobile noi pe care doresc sa le achizitioneze persoane care, tot prin intermediul acestui program, au reusit vanzarea apartamentelor vechi” - Alin Alupei, Director Divizia Retail.

Bank Leumi Romania acorda credite in cadrul programului "Prima Casa" cu o dobanda formata din rata interbancara EURIBOR la 3 luni plus o marja de 3,95% (pentru credite in euro), respectiv ROBOR la 3 luni plus o marja de 2,45% (pentru credite in lei). NU se percepe comision de acordare, comision de administrare lunar, comision de rambursare anticipata. Solicitantul va trebui sa plateasca potrivit legii un comision de garantare pentru FNGCIMM in valoare de 0,37% pe an. Perioada de acordare a imprumuturilor este de maxim 30 de ani.

Toate informatiile referitoare la acest credit sunt afisate pe siteul bancii, www.leumi.ro, adresa web la care solicitantii vor gasi inclusiv un calculator de rate, setat pentru a oferi acestora informatii legate de costurile lunare pe care le impune accesarea creditului Prima Casa.

Camelia Raileanu
Sef Departament PR