Peste 100 de studenți și profesori vor beneficia gratuit de ateliere active de educație muzicală

Bucureşti - 18 noiembrie 2015 -

Pe 19 și 20 noiembrie, Borbála Szirányi, profesoară la Academia de Muzică Franz Liszt din Ungaria vine la București pentru a susține o serie de ateliere de educație muzicală în cadrul proiectului CULTURĂ PRIN MUZICĂ – CULTURE THROUGH MUSIC.

Cursurile cu acces gratuit vor avea loc la ARCUB Batiște și Universitatea Națională de Muzică București (UNMB) și prezintă pentru prima dată în România principiile Kodály de educație muzicală, elaborate de compozitorul Zoltán Kodály în anul 1935. Interesat de dezvoltarea aptitudinilor muzicale de la vârste fragede, acesta a transformat lecția tradițională într-o experiență vie în care predominau metodele active de învățare (jocurile, cântatul vocal acompaniat de mișcări corporale, notarea ritmului prin linii, indicarea înălțimii sunetelor cu ajutorul degetelor, folosirea instrumentelor de percuție etc).

Gândite pe structura unor ateliere deschise care să le ofere studenților UNMB, dar și cadrelor didactice care profesează în domeniu posibilitatea de a aprofunda metodologia Kodály, cursurile sunt așteptate cu interes în București. Peste 100 de studenți, învățători, educatori, profesori de muzică și muzicieni s-au înscris la ateliere Kodály din 19 și 20 noiembrie, dornici să transforme Muzica într-o materie atractivă pentru cei mici.

„Vorbim despre o generație multitasking. Astăzi, un copil se joacă cu telefonul, vorbește online cu un prieten și mănâncă rapid ceva, în timp ce pe fundal se aude muzică. Este foarte dificil să le captezi atenția și să-i determini să se concentreze. Copiii sunt foarte sensibili și îți dai seama imediat dacă le place sau nu. Nu e suficient să iubim materia pe care o predăm - Muzica -, ci trebuie să îi iubim pe copii și să credem că, prin ceea ce îi învățăm, reușim să aducem o schimbare în viețile lor.”, a declarat dr. László Norbert Nemes, directorul Institutului Kodály din Ungaria la conferința de lansare a proiectului CULTURĂ PRIN MUZICĂ.

Borbála Szirányi (n. 5 mai 1974) are ca specializare educația muzicală și dirijatul coral, fiind absolventă a Academiei de Muzică Liszt Ferenc din Ungaria, în anul 1997. Colaborarea cu Institutul Kodály a început în anul 1999, prin inițierea unor lecții demonstrative. Din anul 2000, Borbála Szirányi a predat în mod regulat ca profesor invitat în cadrul Conservatorului Central de Muzică din Beijing unde programul Kodály a fost lansat sub îndrumarea ei. Ulterior, ea a predat cursuri Kodály în Shanghai (2001), Canton (2005, 2006), Dublin (2013, 2014), Singapore (2013, 2014) și în Țara Galilor (2015).

Înscrierile la atelierele demonstrative Kodály au avut loc în perioada 19 octombrie – 12 noiembrie.

Proiectul CULTURĂ PRIN MUZICĂ este finanțat printr-un grant acordat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, în cadrul Fondului Bilateral Național gestionat de Ministerul Fondurilor Europene. Cofinanțarea este asigurată de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Mai multe informații despre proiectul CULTURĂ PRIN MUZICĂ pe pagina de facebook: www.facebook.com/culturethroughmusic/

Cuvinte cheie:  ARCUB  Borbála Szirányi  proiect  ateliere  culturã muzicalã